Câți oameni lucrează pentru ca strugurii să devină vin?
Povestea vinului începe, practic, de la cei 15 ingineri viticultori seniori și continuă cu muncitorii zilieri din vie, care, împreună, cunosc foarte bine solul și ritmul fiecărei plantații de viță-de-vie. Viticultorii lucrează încontinuu, din noiembrie – când începe oficial anul viticol – până la sfârșitul lunii octombrie anul următor, când se termină culesul.
Anul acesta Vincon s-a bazat pe mai mult de 1.000 de persoane (pentru cele 1.500 de hectare de viță-de-vie), incluzând aici atât echipa permanentă, cât și pe cei angajați temporar. Un rol foarte important a avut echipa din viticultură. „Aici avem specialiști foarte buni, recunoscuți la nivel național, precum Nelu Irimia, managerul echipei, foarte concentrat pe eficientizare și optimizare, un fel de pompier-șef care știe permanent starea meteo și care dă imediat alarma coordonatorilor regionali și echipelor din ferme, atunci când e nevoie”, explică Ioana Haranguș (foto), Director Resurse Umane, Vincon România.
Apoi, bineînțeles, partea de viticultură este în strânsă legătură cu cea de vinificație. În departamentul de vinificaţie sunt peste 80 de persoane, care, în momentul în care strugurii sunt gata de cules, îşi intensifică forţele de lucru. „Atunci e o forfotă continuă. Pentru o imagine de ansamblu, în departamentul de vinificație, avem șefii centrelor de vinificație care preiau strugurele de la poartă, îl însoțesc până în vinificație și apoi încep să pună în aplicare procesul tehnologic stabilit și adaptat în funcție de materia primă ce va intra în procesare”, mai spune Ioana Haranguș. Rolul acestora este să verifice calitatea strugurelui, să stabilească – împreună cu departamentul de calitate și de oenologi – transformările pe care e nevoie să le suporte strugurii. Fiecare tanc în care se duce vinul și începe să fermenteze are propria identitate, pentru că se comportă diferit.
Astfel, se pot observa foarte ușor și interdependența, și lucrul în echipă între departamente. Șefii de centre de vinificație lucrează cu vinificatorii pivniceri (o echipă de 2 până la 5 vinificatori): monitorizează vinurile, le măsoară temperatura, verifică dacă fermentează, dacă răspund bine la tratamente, ținând în permanență legătura cu șeful centrului de vinificație și cu oenologul.
În plus, pe tot parcursul anului, echipa departamentului de calitate vine și recoltează probe din vie, analizează concentrația de zahăr, dă sau nu OK-ul pentru începerea campaniei de recoltare etc. Un alt moment crucial în care intervine din nou departamentul de calitate este după ce a fost obținut vinul brut. Acesta este monitorizat constant în crame și îmbuteliat la cerere. Până să plece către consumatori, vinul e limpezit, filtrat și încă o dată trecut printr-o serie de teste de laborator. Abia ulterior ajunge în centrul de condiționare, pregătit pentru îmbuteliere.
E de la sine înțeles apoi că, fără echipele de vânzări, marketing, logistică și îmbuteliere, produsul final al colaborării dintre departamentele de viticultură–calitate–vinificație–vinul – nici nu ar putea să ajungă pe masa consumatorului. „Toate departamentele noastre funcționează ca echipe multidisciplinare, pentru că depind foarte strâns unii de ceilalți și cu toții se asigură că ciclul prin care vinul are cerere, ajunge la raft și e cumpărat este dus la bun sfârșit”, completează Ioana Haranguș.
SENIORI ȘI JUNIORI
Compania are în acest moment peste 500 de angajați. Mai mult de 30% dintre aceștia lucrează în cadrul Vincon de peste 15 ani, iar peste 50% sunt în companie de mai mult de 10 ani.
Unul dintre cei mai longevivi angajați este Dumitru Roșu, despre care Ioana Haranguș spune că este de-o vârstă cu Vincon. Născut odată cu înființarea companiei, în 1949, a început ca inginer de secție – are aproape 40 de ani în companie, s-a orientat ulterior către producție și a ajuns apoi să lucreze pe vinarsuri. Este unul dintre cei care au creat Jadul, una dintre gamele de băuturi distilate.
Vincon a fost printre primii lui angajatori, locul de muncă la care a rămas definitiv. „De-a lungul timpului, a susținut foarte mulți oenologi tineri care au demonstrat inteligență, pasiune și talent pentru această profesie. Chiar și în anii în care Vincon era o întreprindere de stat, într-o perioadă dificilă în care, din păcate, nu se promovau atât de mult valorile și meritele, iar fiecare era pentru el, domnul Roșu a împărtășit permanent din cunoștințele sale”, spune Ioana Haranguș.
Acum, Dumitru Roșu este pensionat, colaborează part-time pe poziția de consultant senior în vinificație și lucrează îndeaproape cu Nicu Mateescu, Directorul de Producție-Vinificație.
De altfel, sunt mulți oameni care sunt în companie de foarte mult timp. Directorul de Resurse Umane spune că ei au pus umărul la evoluția companiei, care a trecut prin multe provocări, au fost martorii multor etape din dezvoltarea Vincon.
Asta, deoarece în momentul privatizării echipa era foarte dispersată. De altfel, întreaga companie avea nevoie să fie reinventată. Găsirea acelor oameni alături de care să construiești a fost una dintre provocările cele mai importante pe care le-a avut Vincon la început. Aici a intervenit și rolul-cheie al conducătorului care, cu viziune și răbdare, a reușit să consolideze o echipă unită, ce a dus Vinconul în top trei cei mai importanți jucători din industria vinului din România.
„Luchi Georgescu, președintele Vincon, a strâns în jurul ei acei oameni cu pasiune pentru vin, foarte buni specialiști, cărora le-a transmis că a construi o companie cu bază solidă este o luptă care nu se poate face decât în echipă. Perioada de tranziție a fost una riscantă, dificilă, dar care ne-a demonstrat că orice provocare ne face mai puternici și ne face să ne dorim și mai mult de la noi și de la ceea ce oferim în piață consumatorului final”, mai spune Ioana Haranguș.
(acest articol a fost publicat în ediția pe luna decembrie 2016 a Revistei CARIERE)