Cum să-ți faci propria echipă fantastică
1 Investește în dezvoltarea echipei
Cea mai bună investiție este cea pe care o faci în dezvoltarea skill-urilor individuale. Fiecare membru al echipei trebuie să vadă ca managerul este interesat de expertiza sa profesională. Orice training sau curs care poate ajuta dezvoltarea profesională este un atu în plus la valoarea per ansamblu a echipei. Chiar dacă pe termen scurt costurile de perfecționare pot afecta mersul business-ului, pe termen lung rezultatele vor fi net în favoarea organizației.
2 Menține ștacheta sus
Atunci când angajezi pe cineva sau crești efectivele echipei tale, nu fă rabat de la calitatea umană și profesională. Păstrează un standard exigent atunci când începi procesul de recrutare. Cunoaște-i în profunzime pe cei care vor deveni viitorii membrii ai echipei. După ce i-ai angajat, ai grijă că noii membrii să se integreze în echipă. Stai cu ei și ai grijă să nu existe asperități între cei mai vechi în echipă și ultimii veniți.
3 Fii un model
Nu din acela care se plimbă pe catwalk, ci demonstreză acele calități de lider care-i fac pe alții să te urmeze. Nu uita că imitarea este prima formă de flatare. Dacă fixezi standarde ridicate pentru echipa pe care o coordonezi, ai grijă ca tu să nu cobori sub ele. Nu cere altora să facă ceva ce tu însuți nu ești capabil să faci. Perefecționează-te fără încetare și cere-le și lor să îți urmeze exemplu.
4 Creează plus-valoare
Fiecare lider are obligația să creeze constant plusvaloare. Asta înseamnă să dea proiecte de o anumită anvergură echipei. Orice muncă presupune și rutină, dar un manager adevărat care vrea să-și țină echipa în priză aduce proiecte ce suscită interesă. Este impertiv ca echipa să vadă că ce face fiecare chiar contează.
5 O viziune clară, o misiune asumată
O echipă de top are o direcție clară spre care se îndreaptă: viziune, misiune și așteptări. Atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă trebuie să existen un set de așteptări profesionale care trebuie bifate. Necesar în acest pas este și feedback-ul constructiv astfel încât fiecare membru al echipei să știe încotro se îndreaptă.
6 Evaluează performanțele
Măcar o dată pe an fă o evaluare substanțială a echipei. Vezi cine este cel mai performant și cine nu a dat randament. Descoperă motivele pentru care ai sau nu verigi slabe în echipă. Ca lider, principala ta responsabilitate este să ai o echipă care aduce rezultate. Dacă nu iei măsuri atunci când unii nu dau randament, va fi doar vina ta. Cum bine se zice, un măr stricat distruge toată recolta. Mai bine să iei măsuri ferme și decisive decât să lași un membru slab al echipei să coboare întreaga echipă.
7 Creează-ți echipa împreună cu membrii ei
Misiunea, valorile, așteptările unei echipe trebuie trasate alături și împreună cu membrii ei. Nu le impune o viziune, construiește-o împreună cu ei! Stabiliți de comun acord ce obiective sunt realiste de îndeplinit și care nu. Vezi care sunt punctele slabe și punctele tari. Cum le poți minimiza pe primele și maximiza pe cele din urmă. Împărtășește rezultatele cu membrii echipei. Arată-le unde sunteți în acest moment, care sunt pașii de urmat pe viitor.
Voi cum credeți că arată o echipă de succes? Ce face șeful vostru pentru a îmbunătăți performanța echipei și ce nu? Și nu în ultimul rând, cum ar arata echipa fantastică din care ați vrea să faceți parte?