De ce nu imi place sa fac concedieri…
Randolph a explicat pe blogul sau de ce nu ii place sa concedieze oameni. "Nu vreau sa vorbesc in numele niciunui CEO, dar urasc sa dau oameni afara. Cele mai grele momente pe care le-am intampinat de-a lungul carierei mele au fost cele in care eram nevoit sa concediez pe cineva", povesteste acesta, care si-a conceput articolul de la spusele lui Mitt Romney, unul dintre candidatii la presedentia SUA, care a afirmat ca lui ii place la nebunie sa lase oamenii fara slujbe.
Pornind de la aceasta gafa memorabila, Randolph intra in amanunte. "Ca sa fiu clar, nu ma refer la situatiile in care dai afara pe cineva dintr-o cauza, ca a fost obraznic sau total incapabil. Acestea ar trebui sa fie exceptiile, pentru ca nu ar trebui sa ai asemenea angajati daca ai fost riguros in procesul de recrutare."
Nu, Randolph se refera la acele situatii in care trebuie sa renunte la oameni capabili din motive care nu au legatura cu ei, "poate doar ca s-au aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit." Situatiile sunt enumerate de Randolph.
Primul exemplu este cel al unei companii tinere. Nimeni nu da lovitura doar cu primul proiect, ci succesul vine dupa mai multi factori ce se inlantuie. "Saptamana trecuta am stat ore intregi la telefon cu CEO-ul unei companii care isi schimba strategia, de la o strategie concentrata pe client la una B2B. Din acel moment, doi din angajatii lui care aveau expertiza in domeniul marketingului consumatorului trebuiau sa plece pentru ca nu mai aveau cu ce se ocupa", povesteste Randolph.
Un al doilea exemplu pe care il enunta este cel al unei companii, care a pornit cu 6 angajati insa a mers foarte bine, a acumulat capital, s-a dezvoltat si acum are posibilitatea sa angajeze VIP-uri din domeniul in care activeaza societatea. "Din acel moment, acei oameni cu care ai inceput afacerea nu mai par potriviti, acum ca ai 100 de angajati si ii poti alege pe cei mai buni din bransa".
"Sa concediezi oameni in aceste circumstante este ceva brutal, indiferent de pozitia in care te afli. Sunt oameni pe care ai incercat luni de zile sa ii convingi sa ti se alature si care au renuntat, probabil, la alte joburi", spune Randolph.
A treia situatie: "Toti vrem sa avem oameni/jucatori de top, dar majoritatea oamenilor nu au puterea sa faca tot ceea ce e necesar pentru a pune lucrurile in miscare. Adevarul dur este ca, pentru a avea o forta de munca peste medie, problema nu tine neaparat de a stii sa angajezi bine, ci de a fi pregatit sa faci fata eventualelor greseli. Daca te-ai trezit cu un angajat de categoria C in locul unuia de top, singurul mod in care poti sa abordezi problema este sa renunti la cel de categoria C, pentru a-ti acorda o a doua incercare de a gasi unul de top."
Randolph spune, in final, ca desi nu este usor sa ii spui unui om la reverede, uneori, poate ca acesta este cel mai bun lucru pe care trebuie sa il faci. Insa a fi cinsitit si direct sunt ceea ce conteaza enorm in situatiile acestea si vor aduce bine pentru ambele parti, atat pentru tine cat si pentru cel pe care trebuie sa il concediezi.