Anca Băbăneață, managerul cu atitudine «you can do it!»
Este absolventă de filologie iar în carieră crede că cel mai mult contează structura interioară a fiecăruia și „în ce direcție vrea să se dezvolte și găsește motivatie”. Este ceea ce o determină să meargă mai departe. „M-a ajutat foarte mult experiența, lucrurile efective pe care le-am făcut. Am început de jos și am trecut și prin diverse organizații, diferite segmente, industrii, făcând lucruri diferite și toate perspectivele pe care le-am avut mi se par valoroase. Pentru că, până la urmă, fără ele nu reușești să înțelegi un tot, cum funcționează un mecanism sau cât de importante sunt toate verigile pe care ajungi să le vezi într-o organizație. Fără să fi trecut prin toate aceste structuri și etape nu cred că poți fi realmente capabil să conduci o companie” afirmă Anca Băbăneață.
CEO-ul Gothaer are o experienţă de peste zece ani în domeniu, fiind cel mai tânăr executiv din industria asigurărilor, din România. Şi-a început activitatea în 1999, căpătând experienţă atât pe plan local, în companii precum Omniasig Vienna Insurance Group, cât şi pe plan internaţional, alături de VIG Re, Praga, în calitate de Underwriting Manager. Expertiza sa acoperă atât segmentul asigurărilor, cât şi pe cel al reasigurărilor. De-a lungul carierei, Anca Băbăneaţă a obținut o serie de certificări în asigurări şi management, oferite de instituţii locale şi internaţionale, precum The University of St. Gallen Switzerland, The Open University UK şi de reasigurători ca SCOR, Munich Re şi Gen Re.
Numirea sa ca CEO în 2011, când nemții de la Gothaer au cumpărat PLATINUM Asigurări Reasigurări S.A., nu a luat-o deloc prin surprindere. Deja avea responsabilități ca director general adjunct, iar compania trecuse printr-un proces de reduceri de personal. „Eram 45 de oameni la data preluării mandatului, dar au rămas cei care au înțeles ce trebuie să facă pentru ca această companie să meargă mai departe. Azi suntem 230. Pentru mine și pentru orice companie în general e foarte important ca oamenii să înțeleagă ce are de făcut organizația. De fapt dacă îi este bine organizației, le este bine și lor. Cea pe care o conduc, care a mai trecut deja printr-o reorganizare, are acum șansa pe care nu cred că o mai au mulți jucători din piață, de a se dezvolta, șansă pe care nu doar că nu trebuie să o irosim dar trebuie să obținem maximum din ea”.
Managerul exigent
Anca Băbăneață se autodeclară un manager exigent. „Încerc să ridic ștacheta tot timpul. Aceasta nu înseamnă că nu văd unde am ajuns și că nu apreciez efortul echipei, dar până la urmă mâine e o altă zi, sunt alte provocări, cumva diferența în piață nu o poți face decât dacă ești tot mai bun. Poate ștacheta ridicată o văd mulți ca pe o presiune, dar eu nu o văd așa pentru că este important să avem un țel. Rolul meu este să mă asigur că echipa ajunge în cea mai bună formă și în cel mai eficient mod cu putință la acel țel.”
CEO-ul Gothaer spune că nu are pretenția că le știe pe toate. Acceptă că sunt oameni în jurul său care știu mult mai multe decât ea și spune că rolul său este să-i asculte și să înțeleagă care sunt problemele. Și tot rolul său este să se asigure că firma are direcția și ritmul necesar pentru a-și atinge obiectivele. „Sunt așteptări mari puse pe umerii noștri de către acționari, care vin și investesc în România sume importante, într-o piață care nu are cel mai bun randament, dacă ne uităm la evoluția pieței de asigurări din România față de alte piețe. Avem presiune și din partea clienților, care este mai importantă decât orice. Clienții pe care-i avem azi trebuie să-i avem și mâine și poimâine și să încă mai mulți, iar rolul meu este să mă asigur că ne mișcăm în ritmul care trebuie. Să te uiți înapoi să vezi ce anume ai făcut bine și ce ai greșit, ajută, dar nu e în regula nici să stai foarte mult și să nu iei o decizie sau dacă apare ceva nou în peisaj. E bine să știm să ne repliem. Situațiile trebuie gestionate și fiecare problemă are o soluție”.
Un manager are nevoie nu doar de o înțelegere în detaliu a modului în care funcționează businessul, dar și de multă maturitate, structură și înțelepciune. „Să știi cumva cum să reușești într-o piață în care se schimbă foarte multe și în care din păcate nu ai parte de foarte multă predictibilitate. Sigur e că, ziua de mâine nu va semăna cu cea de azi. Sunt foarte multe schimbări și e dificil să le controlezi, iar diferența cred că vine din a ști cum să îți măsori pașii pe care-i faci, astfel încât compania să fie în siguranță, să-și țină promisiunea. Să vii cu zâmbetul la muncă și să mai și pleci cu el. NU se întâmplă chiar în fiecare zi, dar cam asta e cheia. Să pleci acasă cu zâmbetul pe buze.”
Anca Băbăneață spune că nu există nicio rețetă pentru un proaspăt numit CEO. „Să-și asculte intuiția, care teoretic ar trebui să fie bună dacă este CEO. E important să înțelegi contextul în care te afli și care este ținta unde trebuie să ajungi. Dacă le înțelegi pe acestea două, vezi și drumul.”
În lumea bărbaților
Egalitatea de gen la locul de muncă este una dintre cele mai vehiculate sintagme la ora actuală în întreaga lume. Un studiu Deloitte dat publicității în vară, privind prezența femeilor în consiliile de administrație arată că în România sectorul financiar a înregistrat cel mai important progres în realizarea unui echilibru de gen. „Din perspectiva aceasta, mi se pare că România este extrem de modernă. Îți găsești locul în viață, în companie, în funcție de ceea ce știi să faci. Depinde cum privești lucrurile. Poate uneori, pentru altcineva, e mai ușor să găsească explicația că nu a reușit pentru că este femeie. Lucru care la mine nu se aplică și în realitate nu e așa. Dacă ești bună în ceea ce faci, dacă ești un om pe care cei din jurul tău se pot baza, ești onest, genul nu are nicio legătură.”
Anca Băbăneață este la al doilea mandat ca CEO al companiei Gothaer și consideră că în munca ei nu există riscul de plafonare. „Suntem în construcție și vorbim despre procese care, pe măsură ce portofoliile se măresc, trebuie optimizate. Atingerea acestui punct îl vedem în următorii trei ani de zile. Nu este o industrie în care să te plafonezi, cel puțin nu deocamdată. E un business dinamic, în permanență trebuie să te uiți și la ce se poate întâmpla pe viitor, care sunt răspunderile tale estimate, sunt multe cifre și mulți oameni.”
Viață de familie versus carieră
Managerul consideră că e foarte importantă menținerea echilibrului dintre viața personală și carieră pentru că poți ajunge foarte ușor să neglijezi viața de familie. „Nu am sacrificat nimic din viața personală pentru carieră. Nu trebuie să fii CEO, ca să ai zile în care nu îți ajung cele opt ore, dar la finele zilei totul se rezumă la deciziile pe care le iei. Am două fetițe și sunt cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viață și indiferent că mai am sau nu treabă, mă ridic de la birou, merg acasă și cel mai rău lucru care mi se poate întâmpla este să pierd niște ore de somn. Am ajuns cu întârziere la serbarea fetiței celei mari, dar am ajuns. Dacă nu te controlezi poți pierde echilibrul foarte ușor, iar anii aceștia nu-i voi mai recupera niciodată. Așa că dacă pierd ceva sunt orele de somn.”
Planuri pentru 2017
Pentru 2017, Anca Băbăneață și-a propus ca echipa pe care o conduce să fie cel puțin la fel de bună ca anul acesta. „Oamenii pot aduce plusvaloare afacerii. Să fim mai buni, asta mi-am propus în 2017. Știu că sună ciudat dar pe zona de business suntem în perioada în care așteptăm aprobările finale legate de planul pe anul viitor. (…) Nu văd neapărat o dezvoltare explozivă ca echipă, în contextul în care ce încercăm este să simplificăm cât mai mult operațiunile. Vrem nu vrem, trăim într-o țară care prin definiție este birocratică și rolul nostru, la finele zilei, este să fim eficienți. Să facem toate lucrurile care sunt în responsabilitatea unui asigurător, dar în mod eficient, pentru că așa optimizăm, în final, cheltuiala pe care o plătește de fapt clientul, asiguratul. Ritmul de creștere al afacerii e constant comparativ cu anii anteriori, iar lunile de final de an sunt active pentru noi.”
În 2015, Gothaer Asigurări Reasigurări și-a consolidat poziția în piața românească de profil întărindu-și fondurile proprii și câștigând cotă de piață pe segmentul asigurărilor de tip Property. Măsurile operaționale și de business întreprinse în cursul anului 2015, susținute de majorările de capital efectuate de acționari, au garantat îndeplinirea cerințelor de solvabilitate.
Anca Băbăneață este nominalizată la categoria „Management general”. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei CARIERE 2016, care se va desfășura pe 14 decembrie, la Hotel Radisson. Nominalizații pot fi votați pe http://gala-cariere.ro/