Eugen Voicu, Agil in arena leilor
Cat de justificata este si pe ce se bazeaza cresterea increderii in economia romaneasca?
Cresterea increderii se bazeaza pe cifre si pe o intelegere a cifrelor. Romania este in momentul de fata o tara in care se investeste mult, o tara care isi dezvolta sectorul economic si al serviciilor, o tara unde exista foarte mult loc pe piata. Acest loc neocupat inca genereaza interes pentru Romania si impulsioneaza cresterea economica. Odata cu integrarea europeana, perceptia fata de mediul economic romanesc s-a schimbat. E o perceptie corecta, cred eu. Suntem avantajati de contextual actual, de aderarea intarziata la Uniunea Europeana, beneficiem de fluxurile de bani care vin de la Comunitatea Europeana, peste care se suprapun fluxurile investitorilor privati, care considera Romania o tara stabila, sigura in acest moment.
Daca nu se confrunta cu o criza de lichiditati, sectorul finante-banci din Romania parcurge cu siguranta o criza de incredere. Cum poate afecta aceasta lipsa de incredere economia reala?
Criza de incredere are o dimensiune mult mai mare in celelalte tari din Comunitatea Europeana si e mult diminuata la noi. Evident ca increderea este sentimentul cel mai important in lumea afacerilor si daca este afectat, pagubele si efectele lui economice pot fi foarte adanci. In Romania, deocamdata, aceasta diminuare a increderii nu a atins cote comparabile cu celelalte tari si sper sa ramanem in aceiasi parametri in continuare, mai putin atinsi de respectiva criza.
Cat de afectate sunt fondurile de investitii in actiuni? Au suferit scaderi mari, in luna curenta, pe fondul lipsei de incredere a clientilor?
Aceasta se intampla de ceva timp deja. Piata de capital este prima care anticipeaza o evolutie pozitiva sau negativa si are deja de peste un an un trend descrescator. Aceasta inseamna ca investitorii au reactionat de ceva timp si, in prezent, nu se intampla nimic in plus, nimic inexplicabil. Criza la care asistam acum a generat lipsa de lichiditati, care se traduce prin criza sistemului bancar la nivel global. Un rezultat direct este scaderea cursului actiunilor. El a scazut nu numai la emitentii din zona financiara, ci si la nivelul producatorilor de bunuri si servicii, dar intr-un alt val, intr-o etapa ulterioara. Am trait pana acum criza financiara, o sa traim si criza restrangerii productiei. Pe de alta parte, piata de capital va fi prima care va transmite din nou semnale pozitive. Pe fondul consumarii crizelor, asa cum am avut semnale cu un an si ceva inainte ca ne indreptam spre recesiune, tot asa vom avea si primele semnale ca recesiunea e pe sfarsite si ca va urma o perioada de crestere economica. Chiar daca perioada de recesiune va dura vreo trei ani, daca e sa ne referim strict la piata de capital, cred ca vom mai avea de dus greul circa un an, un an si jumatate. Piata de capital va sesiza cea dintai sfarsitul crizei si cresterea economica ce va urma. Exista un defazaj vizibil la nivel mondial: intotdeauna bursele vor fi mai sensibile la ceea ce urmeaza sa se intample si nu la ceea ce se intampla.
Tranzactia Aviva – Certinvest a avut loc in toamna anului trecut. A fost pentru prima data in Romania cand o companie de asigurari cumpara o societate care administra fonduri mutuale, aflata intre primele zece din piata, dupa marimea activelor. Care a fost factorul care a decis reusita acestei tranzactii?
Cred ca ambele parti si-au dorit aceasta tranzactie. Eu cautam un nou partener si ei, la randul lor, doreau sa isi faca intrarea pe aceasta piata. Si atunci interesele noastre s-au intalnit. Am avut o negociere lunga, mai ales ca eu aveam de luat in considerare si alte oferte, la fel de atractive.
Atunci, cum v-au convins?
Dupa ce am intrat in contact cu oamenii din grupul Aviva, am avut sentimentul ca, dincolo de faptul ca e o companie de dimensiuni foarte mari, in care e firesc sa existe reguli interne, proceduri si chiar birocratie, am gasit o flexibilitate mai mare decat la alte companii de acelasi gen si de dimensiunile acestea. A fost lucrul pe care mi l-am dorit. Eram un antreprenor pe cale sa se transforme in manager si doream sa imi pastrez cat mai multe grade de libertate, sa zicem. Si le-am primit.
Ce schimbari atrage dupa sine, la nivelul oamenilor, integrarea din luna septembrie 2008, a fostei companii Certinvest in grupul Aviva Investors? Dar la nivelul proceselor?
Cred ca de data aceasta este vorba de o schimbare mult mai mare decat cea care s-a petrecut la integrarea in Aviva Romania, dar nu la nivel de oameni. Aceeasi echipa continua sa functioneze, ba chiar ne-am intarit echipa de curand, am angajat oameni care veneau din banci sau din alte companii de pe piata. In momentul de fata, suntem o echipa puternica, asteptam ca piata sa ne poata oferi un cadru propice obtinerii de performante. In ceea ce priveste activitatea propriu-zisa, multe lucruri se schimba. Am intrat in "liga campionilor". Aviva Investors este un grup international care administreaza 300 de miliarde de euro la nivel global, este prezent in 16 tari, astfel ca de acum inainte vom avea acces la know-how-ul companiei si la produse globale pe care le putem distribui si clientilor nostri din Romania. Tot asa, vom putea sa vindem produsele noastre si in afara tarii. Cred ca aceasta noua dimensiune a afacerii si integrarea noastra efectiva intr-un mare administrator la nivel mondial ne va marca si ne va determina sa facem un salt major in ceea ce priveste calitatea serviciilor si a produselor oferite. In general, nu ne va ramane nici o zona neacoperita, vom oferi servicii integrate pentru clienti. In anul urmator, de exemplu, vom lansa un fond imobiliar si vom oferi produse structurate. Vom avea in portofoliu tot ce tine de industria noastra, de altfel foarte sofisticata.
Pe ce ratiuni se bazeaza aceste proiecte, cand piata fondurilor mutuale din Romania ocupa ultimul loc din Europa, iar fondurile imobiliare se vad nevoite sa isi reduca investitiile deoarece actionarii isi cer banii inapoi?
In perioade tulburi exista intotdeauna si castigatori. Multe proiecte se vor opri tocmai din cauza lipsei acestor lichiditati. Noi ne bazam pe faptul ca aparitia unui fond imobiliar care va avea lichiditati va fi pentru foarte multi operatori de pe piata imobiliara un suport. Iar parteneriatele pe care le putem genera avand lichiditati intr-o perioada de goana dupa ele, vor fi in favoarea noastra. Pe asta mizam. Nu vom avea proiecte de mare anvergura, la inceput marimea fondurilor fiind adaptata pietei locale. Ne-am propus sa lansam fondul imobiliar la mijlocul anului 2009 si, pana la sfarsitul anului, sa avem 10 milioane de euro in active, dupa care sa crestem. Ganditi-va ca Aviva Investors este un grup care are investiti zeci de miliarde de euro in zona imobiliara, lider pe piata imobiliara in Marea Britanie si in lume. Iar noi vom beneficia de sprijinul grupului si pe acest sector.
De la cine ati invatat sa va miscati cu o asemenea agilitate in arena leilor?
Am invatat singur, intrand in arena si facand lucrurile sa se intample.
Pentru a schimba o organizatie trebuie sa te cunosti si sa te schimbi pe tine. Stilul dumneavoastra de leadership e acelasi sau se schimba in functie de nevoile de crestere a companiei?
Se schimba. Cand am infiintat Certinvest in 1994, stilul meu era aproape dictatorial: numai eu luam deciziile in compania respectiva. Dar cred si astazi, privind retrospectiv, ca in momentul acela era ceea ce trebuia sa fac. Acum imi place sa deleg, imi place sa ii incurajez pe cei de langa mine sa isi asume responsabilitati si sa ia decizii si cred ca reusesc sa o fac, in cea mai mare parte. Imi place sa investesc in oameni, iar asta inseamna sa ii tratez cu incredere, sa le ofer sprijin si sa ii stimulez.
Daca prin felul de a fi esti orientat pe task, cum poti sa faci asa incat sa iti pese si de sentimentele oamenilor cu care lucrezi?
Mie intotdeauna mi-a pasat de sentimentele oamenilor si n-as putea spune ca am fost axat exclusiv pe obiective si pe profit. Nu stiu daca e bine sau rau, cred ca am facut mai putini bani decat as fi putut face, dar m-a interesat mai degraba sa construiesc o afacere solida, care sa fie bine condusa de o generatie de tineri manageri. Daca ai o afacere solida, cu principii sanatoase la baza, cred ca esti mai castigat pe termen mai lung. Am afaceri care merg bine in ciuda crizei.
Acordati oamenilor incredere neconditionata sau sunteti circumspect?
Initial, le acord incredere neconditionata si astept sa mi se raspunda la fel. Daca nu mi se raspunde la fel, va dati seama ca reactionez!
Ce v-ar putea determina sa va pierdeti increderea intr-un colaborator apropiat?
Ceea ce am creat eu, si cu asta chiar ma mandresc, este o atmosfera si un proces de selectie a noilor veniti, facuta de cei cu vechime in firma. Daca fac o angajare, dupa o luna sau doua, colegii imi dau un feedback. Imi spun: nu e suficent de harnic, ceva nu e in regula, asa ca renuntam la persoana aceea. Nu imi place sa lucrez cu mercenari. Imi place sa lucrez cu oameni loiali, devotati firmei si care traiesc valorile companiei, nu doar le declara. E greu, nu poti sa traiesti aceste valori suta la suta si lucrurile se invata in timp, dar vreau sa cred ca la noi lucrurile se intampla asa, intr-un procent destul de mare.
Cantareste inteligenta emotionala atat de mult incat sa faca diferenta intre omenii la fel de pregatiti si la fel de inteligenti?
Am fost la un training de inteligenta emotionala acum cinci sau sase ani. Atunci i-am descoperit importanta, iar prima mea reactie a fost sa il trimit si pe baiatul meu cel mare, pe atunci in varsta de saisprezece ani, sa participe la acel training. Cred ca a fost cel mai tanar participant.
Va inconjurati de oameni care va impartasesc setul de competente sau de oameni care va completeaza?
Caut ceva diferit, pentru ca am nevoie de mai multe opinii, de mai multe stiluri de abordare. Daca toti ar fi o copie a mea, nu cred ca am fi o echipa buna.
Sunteti dintotdeauna la Bucuresti? Cum era lumea pe care ati lasat-o in urma?
Nu, m-am mutat in Bucuresti in 1994. Eu vin din Cluj, unde eram obisnuit cu o abordare mai sincera, mai transparenta. In Bucuresti, am dat si peste oameni care se prefaceau ca sunt ceva si erau altceva. Oameni mai putin onesti, din pacate. Asa erau vremurile, nu cred ca acum lucrurile stau la fel si nu cred ca e bine sa judeci oamenii dupa criterii care tin de origine sau de zona geografica.
Cat de mult v-ati abatut de la traiectoria pe care o intrezareati cand v-ati terminat studiile?
Mult. La vremea aceea, nici nu visam sa fac ceea ce am facut ulterior. Am terminat studiile in 1986. Am incercat sa ma adaptez regimului de atunci si sa supravietuiesc in conditiile date intr-un anumit confort moral, dupa niste judecati interioare. Dupa 1990 insa, nu am mai acceptat compromisurile pe care eram obligat sa le fac pana atunci si, pentru ca n-am mai acceptat sa fac compromisuri, am renuntat la locul de munca si am inceput "cariera" de antreprenor.
A venit timpul sa renuntam la anumite valori si sa descoperim altele? Ati simtit vreodata nevoia sa va reinventati?
Lumea este alta. Eu cred ca trebuie sa ne reevaluam, sa ne readaptam o data la 10 sau 15 ani. Dar asta nu inseamna sa iti modifici fundamentul, sa te schimbi total, ci inseamna sa tii pasul cu vremurile. Si mi se pare important sa intelegi lumea contemporana din punctul de vedere al tuturor generatiilor care o compun, nu doar din cel al generatiei tale.
Ce ar trebui sa facem ca sa regasim echilibrul munca-viata personala?
Nu stiu daca exista o reteta. Depinde foarte mult de intelegerea pe care o au ceilalti membri ai familiei si ce suport obtii. Uneori, doar un membru al familiei poate sa urmeze o cariera si ceilalti trebuie sa il sustina. Cred ca exista perioade in care poti sa acorzi mai mult timp familiei, sa iti regasesti echilibrul, dupa care sa te arunci din nou in business. In ceea ce ma priveste, nu cred ca as putea renunta vreodata la a visa ca lansez o noua idee, ca dezvolt o afacere noua sau un produs nou. Eu am incercat, dar nu pot sa stau deoparte.
Ce ati aflat despre dv. in cadrul cursurilor pe care le-ati urmat la Erudio?
La Erudio m-am redescoperit. Comunicarea cu cei din jur mi s-a imbunatatit. Avusesem cativa ani grei, o perioada mai agitata si simteam ca am nevoie de un contact cu o zona speciala. M-am dus la Erudio pentru ca mi-a placut calitatea trainerilor si a profesorilor de acolo. Am vrut sa-i cunosc pe acesti oameni indeaproape si asteptarile mi-au fost recompensate. Am fost entuziasmat de abordarea pe care am intalnit-o acolo, de mesajele care mi-au fost transmise. Imediat dupa aceea, cativa colegi din jurul meu mi-au spus ca sunt mai deschis, mai relaxat… si lucrul acesta nu face decat sa ne ajute pe toti.
Ati avut vreodata o idee proasta?
Evident, este de neevitat acest lucru.De exemplu, investitia intr-o companie de asigurari. De fapt, nu ideea a fost proasta, dar a venit cand nu aveam oamenii potriviti in jurul meu si poate ca nici momentul de piata nu era unul corect. Probabil ca ar fi trebuit sa mai astept un an, doi. M-a costat enorm in plan fizic, emotional si financiar.
Cu ce va laudati in fata prietenilor?
Cu copiii. In rest, nu prea ma laud.
Eugen Voicu
CEO Aviva Investors Romania
50 de ani
Casatorit, trei copii
- Absolvent al Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
- 1994-1999, vicepresedinte al Societatii de Administrare a Investitiilor Certinvest
- Din 1999, presedinte al Certinvest
- 1999-2003, secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania
- 2003-2007, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv
- Din 2008, director executiv in cadrul Aviva Fond de Pensii