Dana Demetrian: „Este mai sănătos să crezi în lucruri care se pot face decât să te plângi de lucruri care nu se pot face!”
Dana Demetrian este nominalizată în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018 „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, la categoria „Managerul vizionar”. În curând vom lansa site-ul oficial al galei, unde vă veți putea vota favoriții pentru fiecare categorie.
Dana Demetrian are o experiență de peste 22 de ani în domeniul bancar. Deține o diplomă de master, obținută în 2003, la Școala Națională de Studii Superioare Postuniversitare, în parteneriat cu „Conservatoire National des Arts et Métiers”, Paris., și o diplomă de master în economie, obținută la Academia de Studii Economice din București. Este licențiată ca inginer la Universitatea Politehnică București – Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Și-a construit o carieră solidă în două dintre cele mai mari bănci din țară. A început, în 1997, ca IT-ist la BRD – Groupe Société Générale. Pentru un an (2012) a deținut propria companie de consultanță, fiind cooptată în reorganizarea rețelei de retail a BCR, bancă în care a ajuns oficial, din martie 2013.
În ultimii trei ani, Dana Demetrian și-a consolidat poziția de Vicepreşedinte Retail & Private Banking al Băncii Comerciale Române, cea mai mare bancă din România, cu active de peste 70 de miliarde de lei. Responsabilă de operațiunile de retail și de private banking, ea supervizează creditele și depozitele a 3 milioane de români. În primele nouă luni din 2018, BCR a generat credite totale noi de 6,3 miliarde lei în retail și și-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 22% din piaţa creditării imobiliare din România. Din mai 2017, Dana Demetrian a devenit membru al Consiliului de Administrație al Biroului de Credit.
Dana Demetrian a acumulat astfel o impresionantă carieră în retail, în dezvoltare, inovație, producție și segmente, carduri, rețea și digital. Crede că puterea inovației în banking este principala cale spre evoluție.
Dana Demetrian a vorbit cu Cristian Pavel, jurnalist, despre cariera profesională, într-un interviu efinance.ro. Iată ce a răspuns aceasta:
De unde pleacă pasiunea dvs. recunoscută pentru IT? Din rădăcina instruirii dvs. primare, ca absolventă a Facultăţii de Automatica din Bucureşti?
Pasiunea mea pentru tot ceea ce se poate contrui pe o structură logică a început cu mulţi ani în urmă, din primii ani de şcoală, când apropierea de matematică şi Gazeta Matematică – cărticica de temelie a fiecărui elev – s-a întâmplat într-un mod natural. De acolo au început ani de olimpiade, concursuri şi multe ore petrecute între paginile culegerilor atât de binecunoscute de către generaţia mea.
Au urmat ani de liceu, cu emoţii la „matematică şi fizică” , cu emoţii la „treptele ce trebuiau trecute ”, dar mai ales cu dorinţa ca „ Cişmigiu &Comp” să dea viaţă unei noi generaţii de Lăzărişti care să poată construi ÎNCREDERE în România!
Cu toată această energie pozitivă, am decis că Facultatea de Automatica să fie „aleasă”. Poate am fost influenţată şi de fratele meu, care era deja student acolo, dar recunosc că cel mai mult a cântărit faptul că tocmai se introdusese o secţie nouă a cărei specializare se baza pe Inteligenţa Artificială şi Reţele Neuronale, iar ideea de a studia acea zonă atât de necunoscută în România anilor ‘90, m-a fascinat. Deci da, Facultatea de Automatică şi-a pus în totalitate amprenta pe dorinţa mea consecventă de a fi mai buni şi de a încerca noi dezvoltări IT care pot genera o viaţă mult mai bună şi mai linştită, atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi. Nu trebuie să ne speriem de roboţi. Şi ei sunt nişte „oameni” creaţi de oameni!
Cariera profesională
În viaţă este important să nu spui NICIODATĂ nu! Astfel, imposibilul poate deveni posibil! După finalizarea facultăţii, deşi aş fi putut să plec din România şi să mă dezvolt peste hotare, aşa cum mulţi dintre colegii mei au făcut-o, în ţări precum Canada sau Statele Unite, am decis să rămân aici. Ambiţia de a demonstra că putem construi lucruri frumoase în România pentru români m-a susţinut întotdeauna în ceea ce am făcut! De ce să muncim pentru alţii când putem munci pentru noi, pentru copiii noştri, pentru părinţii noştri şi bunicii noştri?
După primii ani petrecuţi într-o agenţie bancară, de care îmi aduc aminte cu mare plăcere, am fost cooptată în echipa care la acel moment certifica primul sistem de carduri care urma să autorizeze primele tranzacţii on-line din România.
Dar marea decizie de a înclina spre zona de business am luat-o în 24 de ore, la doi ani distanţă, când am primit propunerea de a coordona proiectul de reorganizare al băncii, după preluarea de către Societe Generale a BRD. A urmat o mare transformare, deoarece era necesară înlocuirea sistemelor IT descentralizate, a bazelor de date Fox Pro, „mutate” cu discheta de la un calculator la altul, pentru că noţiunea de reţea de calculatoare era departe de lumea banking-ului acelor ani.
Nu existau email-uri, iar documentele erau scrise la maşina de scris. Cum aş fi putut să las totul aşa, când eu ştiam că în ţările civilizate se lucra deja pe „Calculatoare 486”, că office-ul de la Microsoft putea să ofere tot ceea ce o zonă de banking avea nevoie, iar reţelele de calculatoare începeau să devină o necesitate cotidiană pentru companiile dezvoltate din lume?
Astfel, pornind de la acea ambiţie de a construi România pentru românii care au nevoie de ea, de la ambiţia de a face lucrurile altfel, am pornit la un drum foarte frumos şi am devenit un fel de „ambasador” al IT-ului în zona de „business”.
Nu pot să spun ce a contat mai mult: bucuria de a vedea primul email transmis între două agenţii bancare, bucuria de a vedea live primele servere de date, modul securizat în care datele circulau on-line, de la Iaşi la Bucureşti, de la Constantă la Cluj, bucuria de a dezvolta produse şi servicii bazate pe cele mai noi tehnologii IT… Este greu să decid, privind în urmă.
Cu toate acestea, cred ca bucuria de a vedea oamenii fericiţi pentru că acele lucruri se întâmplau m-a convins definitiv să rămân în business, transformând „biţii şi baiţii”, cum se spune în limbajul unui dezvoltator IT, în realitate. Realitatea unor lucruri bine făcute!
Aţi lucrat pentru BRD timp de 14 ani, în care aţi muncit intens şi v-aţi afirmat că un profesionist adevărat. Aţi plecat din funcţia de şef al polului de administrare generală a reţelei BRD-SocGen pentru a ajunge să conduceţi o altă reţea majoră de retail bancar, în BCR. Cum a fost dat ca două reţele bancare, cele mai mari din sistem, să fie gestionate şi restructurate de o femeie?
Este doar o coincidenţă a vieţii în care biţii şi baiţii şi-au dorit o femeie! Dincolo de glumă, cred că atunci când energia pozitivă este cea care te călăuzeşte în viaţă, întotdeauna te va atrage ceva care are nevoie de tine!
Pe mine m-a atras întotdeauna provocarea de a construi lucruri solide, mai ales atunci când sunt foarte multe condiţii „necesare şi suficiente” pentru că teorema să poată fi demonstrată. Îmi place foarte mult să lucrez cu oameni, cu mulţi oameni, cu care să pot interacţiona din punct de vedere profesional, dar şi uman. Cred că putem învăţa foarte mult unul de la celălalt, dacă acceptăm ca oricine are ceva de spus.
Ştiu că pare ciudat, pentru că tocmai eu, care ar trebui să mă uit doar la roboţii ce gestionează totul pe baza unui sistem de „reţele neuronale”, tocmai eu vorbesc de echipe şi de oameni! Dar acesta este adevărul, roboţii sunt construiţi de oameni, fără ei nici nu ar exista. Acest fapt trebuie apreciat la adevărata valoare! Nu regret şi nu am să regret niciodată faptul că am acceptat provocarea de a coordona reţeaua bancară a celor două bănci mari din sistem. Pentru mine, este o onoare faptul că viaţa mi-a dăruit şansa să pot fi parte din marile transformări pe care cele două bănci le-au parcurs în cei 20 de ani de retail din România. Este o experienţă UNICĂ, cu care nu te poţi întâlni de două ori în viaţă!
În perioada 2012-2013 a avut un moment de pauză bancară şi a înfiinţat şi condus firma proprie de consultanţă, Altus Consulting. „A fost o perioadă interesantă, în care am descoperit viaţa de dincolo de sistemul bancar. A fost un altfel de challenge, în care mi-am propus să înţeleg mai bine ce au nevoie românii ca viaţa lor să fie mai bună. Ştiu că sună pompos, dar am vrut să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu un român care îşi doreşte să îşi deschidă propria sa firmă, ce are de „îndurat” la o administraţie financiară – unde, spre surpinderea mea, în 2012 încă mai existau dischete – ce ar trebui să cunoască dacă ar trebui să apeleze la serviciile juridice şi contabile ale diverşilor furnizori din piaţă, cum trebuie să îşi gestioneze resursele umane, dar mai ales ce are de plătit şi de raportat lunar către stat.
Dacă deschiderea unui cont curent de firma la o bancă, utilizarea internet banking–ului şi interpretarea unor extrase de cont nu mai erau de mult o necunoscută pentru mine, toate celelalte experienţe au generat o ambiţie şi mai mare ca lucrurile să fie schimbate.
Consider că dacă în viaţă ţi-ai stabilit ca ideal să creezi bunăstare pentru foarte mulţi oameni, atunci nu o poţi face singur, oricât de plăcut şi de liniştit ar fi să lucrezi pentru tine. Este ceea ce cred! Poate nu este corect, dar aşa simt.
De unde şi cum vă reîncărcaţi bateriile personale? Cum reuşiţi să vă menţineţi determinarea, pasiunea şi încăpăţânarea de a vedea mereu jumătatea plină a paharelor?
Pasiunea şi determinarea vin din ambiţia de care vă povesteam la început, ambiţia de a face ca romanii să aibă încredere în România! Este prea mult spus? Poate. Dar dacă ne-am născut aici şi am decis să rămânem aici, atunci trebuie să dăm valoare acestei decizii şi să construim lucruri bine făcute care să ne genereze o viaţă mai bună!
Este mai sănătos să crezi în lucruri în care se pot face decât să te plângi de lucruri care nu se pot face! Este important să vezi în orice barieră o treaptă pe care poţi urca decât o scară pe care o poţi coborî. Dar pentru asta fac mult sport şi mă bucur de fiecare moment din viaţă.
Fiecare alege să facă în viaţă ceea ce îi place. Eu am ales banking-ul!