Richard Branson: Voi credeti in Africa?
In luna septembrie, Wal-Mart a facut o oferta de achizitionare a retailerului Massmart din Africa de Sud pentru 4,2 miliarde dolari. Si Campionatul Mondial de Fotbal 2010, organizat in vara – a 19-a Cupa Mondiala FIFA, o premiera pentru Africa – a generat venituri de peste 3 miliarde de dolari pentru tara-gazda. Chiar si asa, tot mai sunt multe de facut.
Atunci cand evalueaza care sunt perspectivele de viitor ale Africii, analistii economici si liderii de business se concentreaza de regula pe bogatiile naturale si, intr-adevar, acest continent detine cele mai importante resurse de platina, aur si diamante. Dar eu cred ca cele mai valoroase bogatii in Africa sunt oamenii, in special antreprenorii.
Chiar acum, milioane de barbati si femei construiesc mici afaceri, adaptate pietelor locale, muncind anonimi in regiuni total necunoscute marilor corporatii. Ei sunt adevaratele diamante. Acesti antreprenori sunt agentii schimbarii, pentru ca isi asuma acele riscuri de pe urma carora intr-o zi vor rezulta noi locuri de munca si se vor dezvolta noi comunitati.
Cu toate acestea, multi nu au resursele financiare si relatiile necesare ca sa-i ajute sa isi intensifice activitatea. Unii au acces limitat la mentori si profesori, asa incat un simplu training privind preturile, marketingul si designul de produs are un impact imens asupra lor. Cu sustinerea necesara, eforturile lor antreprenoriale pot produce mai multe oportunitati si pot imprima un caracter de prosperitate unui capitalism care se instaleaza progresiv.
Asa se justifica de ce, Virgin Unite, fundatia noastra non-profit, a infiintat Scoala Branson de business din Johannesburg, cu scopul de a oferi sprijin si recunoastere tinerilor sud-africani pentru ca acestia sa deschida noi societati. Ii ajutam sa-si extinda afacerile, punandu-i in contact cu alti antreprenori din Africa de Sud si din lume – oameni care le pot oferi mentorat, care ii pot ajuta sa obtina acces la pietele de capital si, de ce nu, sa le ofere chiar o majorare de capital.
Noi investim direct in Africa, nu doar in mici start-up-uri, ci si in companii mari si una dintre cele mai bune investitii este Virgin Active, din Africa de Sud. Mi-a fost sugerata de Nelson Mandela cu zece ani in urma, cand mi-a cerut salvez de la inchidere un lant de cluburi de sanatate. Astazi, afacerea a crescut la 92 cluburi in intreaga tara, cu o jumatate de milion de clienti si urmeaza sa se extinda in mai mult de 100 de cluburi in 2011.
Intre timp, locuitorii de peste granita, din Zimbabue, au nevoie de investitii straine si de know-how-ul care sa ii ajute sa isi reconstruiasca tara, care a avut de suferit din cauza unui regim dictatorial si a unor politici economice dezastruoase. In septembrie, de exemplu, Virgin Unite impreuna cu Humanity United si Fundatia Nduna au lansat “Enterprise Zimbabwe” pentru a-i ajuta pe zimbabueni sa atraga investitii din partea unor societati comerciale si filantropice. Aceasta organizatie urmareste sa acorde sprijin intreprinderilor mici si initiativelor de tipul antreprenoriat social, in domenii-cheie, cum ar fi: sanatatea, agricultura la scara mica si educatia.
Sa va mai dau un exemplu, referitor la unul dintre proiectele noastre timpurii: In parteneriat cu niste antreprenori americani si australieni, Enterprise Zimbabwe investeste intr-o asociatie care reprezinta interesele a 2.000 de fermieri din apropiere de Harare. Speram sa ajutam macar un mic numar dintre acestia sa-si puna pe picioare activitatea in urmatoarele sase luni. Vom evalua apoi impactul acestui proiect-pilot si vom acorda atentie la ceea ce este nevoie in teren.
Pentru ca statul Zimbabue sa se refaca, este esential ca intreaga comunitate globala de lideri de business si filantropi sa isi uneasca eforturile in sprijinul acestui popor care isi reconstruieste economia. In 2011, Entreprise Zimbabwe va organiza o serie de misiuni economice in aceasta tara, cu scopul de a facilita intalnirile dintre liderii unor fundatii de caritate sau afaceristi cu localnicii. Speram sa putem oferi consiliere referitor la modul in care pot ajuta si sa le intermediem relatia cu businessurile emergente si oportunitatile de dezvoltare sociala existente in zona.
De fiecare data cand vizitez acest continent, sunt impresionat de felul in care reusesc acesti barbati si femei din businessul local sa faca fata cu atata curaj provocarilor sociale si economice. Sunt convins ca Africa va ocupa intr-o zi un loc de seama pe scena lumii. De altfel, pesedintele american, Barack Obama, a rezumat foarte bine aceasta idee in faimosul sau discurs sustinut in fata parlamentului ganez, anul trecut: „Africa nu este o lume indepartata, ea este o parte fundamentala a lumii noastre interconectate”.
De cele mai multe ori aud stiri despre ce nu merge in Africa, eu insa prefer sa aud stirile bune. Inspiratia vine de la liderii carora le pasa de comunitate. Haideti sa-i gasim impreuna pe acei antreprenori care fac ceva cu impact semnificativ!
Voi credeti in Africa? As vrea sa va aflu parerile. Daca aveti propriile povesti de speranta legate de Africa si i-ati putea inspira si pe altii in asa fel incat sa isi schimbe vietile lor sau ale altora sau daca voi insisi sunteti antreprenori si vreti sa faceti o diferenta, va rog sa imi scrieti pe adresa: Richard. [email protected].