Ai o singură șansă să impresionezi la interviul de angajare. Nu o rata!
Anticipează întrebările
În afara întrebărilor standard (”zi-mi despre tine”, ”de ce te-aș angaja?”, ”care sunt punctele tale slabe”?), pe care le bănuim cu toții, ar trebui să citești cu atenție descrierea jobului și să anticipezi întrebări pe baza cerințelor deduse din fișa postului. Dacă în cerințele postului se precizează că trebuie să ai abilități analitice, s-ar putea că HR-ul să îți ceară exemple de abilități analitice pe care le ai sau să îți testeze skillurile analitice chiar în timpul interviului. Dacă jobul are în centru ”munca în echipă”, se prea poate ca la interviu să fii întrebat de un exemplu personal care să demonstreze că ai trecut cu bine peste un conflict și ai pus mai presus interesele colectivului din care faci parte, nu pe ale tale. În fine, dacă este vorba despre o job de senior-level, ți se vor cere exemple clare de cum știi să conduci o echipă.
Ce trebuie să reținem de aici? Urmărește atent fișa postului și transformă în întrebări orice atribut pe care îl presupune acest job. Pregătește-te cu o mică colecție de povești prin care să le arăți celor care îți iau interviu că ești capabil. Formatul e simplu: problemă-acțiune-rezultate. Între aceste coordonate ar trebui să îți duci exemplele personale. Care era problema? Ce acțiuni ai ales? Care au fost rezultatele?
Folosește-te de LinkedIn
Pe platforma de social-media dedicată carierei, începe o cautare avansată a companiei pentru care mergi la interviu, dar și a persoanei care îți va lua interviul. Poți să-ți faci o idee precisă despre cultura organizațională în care ai putea să ajungi. Poți, de asemenea, să vezi și profilul altor oameni care lucrează acolo unde vrei tu să ajungi. Află mai multe despre backgroundul fiecăruia, despre skillurile care sunt cerute în acea organizație. Orice informații ai putea găsi despre oamenii și locul în care merg te vor ajuta la interviul de angajare. Vei avea un avantaj cert asupra altor competitori cu doar câteva clickuri.
Înțelege-ți angajatorul
LinekedInul e bun, dar nu suficient. Ca să îți înțelegi angajatorul, trebuie să îi ştii istoria, dar și prezentul. Intră cu încredere pe net. Caută știri cât mai relevante despre viitorul tău loc de muncă. De la chestiuni economice la cât a plătit pe taxe și impozite în anul în curs. Află cine sunt directorii companiei pentru care dai interviul, ce fel de oameni sunt. Caută să le înțelegi cultura organizațională prin orice metodă posibilă. Cu cât îți înțelegi mai bine angajatorul, cu atât vei avea șanse mai mari ca răspunsurile de la interviu să fie acceptate de cel care te intervievează.
Fă-ți un plan de acțiune
Pune la punct un plan de bătaie. Ce vrei să faci în primele trei luni la firmă, dacă te vor angaja? Găsește o metodă mai subtilă de a aduce discuția în direcția aceasta la interviu. De exemplu, dacă angajatorul te întreabă ”ce vei aduce în organizație, dacă te vom angaja?” sau ”ce vei face în primele luni, odată ce te vei angaja la noi?”, arată-le power pointul cu planul tău de bătaie pe primele trei luni. Dacă aplici pentru o poziție de conducere, această anticipare te va scoate cu siguranță în evidență.
Practica e mama învățăturii
Antrenează-te pentru interviu. Indiferent dacă este cu un coach specializat sau doar un prieten bun. Chiar și înregistrarea în fața camerei video îți poate fi de ajutor pe viitor. Răspunde la posibilele întrebări de la interviu cu voce tare. Asumă-ți acest exercițiu și ia-ţi rolul în serios. Cu cât vei fi mai antrenat, cu atât vei fi mai pregătit să performezi la interviul propriu-zis. Ca în orice alt domeniu, și aici repetiţia este mama învățăturii. Și dacă vrei să te duci la interviu cu toate temele făcute, atunci nu uita să practici.