Aproape jumătate dintre antreprenori plănuiesc reduceri de personal din cauza competențelor depășite
Pe măsură ce unele competențe devin depășite, multe locuri de muncă ar putea fi tăiate, arată raportul World Economic Forum, The Future of Jobs Report 2025. În același timp, angajatorii au în plan să angajeze oameni cu noi competențe sau să facă transferuri către pozițiile care devin mai relevante.
„Lacunele de competențe sunt considerate categoric cea mai mare barieră pentru transformarea afacerilor de către respondenții sondajului Future of Jobs, 63% dintre angajatori identificându-le ca un obstacol major în perioada 2025-2030. În consecință, 85% dintre angajatorii chestionați intenționează să prioritizeze perfecționarea forței lor de muncă, 70% se așteaptă să angajeze personal cu noi competențe, 40% planifică reducerea personalului pe măsură ce competențele devin mai puțin relevante, iar 50% intenționează să transfere personal din roluri în declin către roluri în creștere”, se arată în raport.
Schimbările rapide în cerințele de competențe arată, așadar, cât de important este un efort colectiv din partea angajatorilor pentru susținerea transformării forței de muncă. Prioritizarea dezvoltării profesionale devine, deci, o necesitate strategică. Investițiile în formare, redistribuirea angajaților către roluri în creștere și adoptarea unor politici proactive pentru prevenirea pierderii locurilor de muncă sunt esențiale pentru capacitatea de răspundere la provocările următorilor ani.
Importanța recalificării
Raportul scoate la iveală și rolul din ce în ce mai mare al procesului de recalificare și de perfecționare a angajaților.
„Având în vedere aceste cerințe de competențe în continuă schimbare, amploarea necesară a perfecționării și recalificării forței de muncă rămâne semnificativă: dacă forța de muncă mondială ar fi formată din 100 de persoane, 59 ar avea nevoie de instruire până în 2030. Dintre acestea, angajatorii prevăd că 29 ar putea fi perfecționate în rolurile lor actuale, iar 19 ar putea fi recalificate și redistribuite în alte roluri din cadrul organizației lor. Totuși, 11 persoane probabil nu ar beneficia de recalificarea sau perfecționarea necesară, ceea ce le-ar pune perspectivele de angajare în pericol crescând”, potrivit sursei citate.
CITEȘTE MAI MULTE AICI: Marile provocări în păstrarea talentelor în companie: De ce „reskilling” și „upskilling” sunt esențiale
Foto: ID 181169063 © Andrey Popov | Dreamstime.com