Companiile mici și foarte mici dau tonul angajărilor în 2025. Peste 28.000 de joburi noi în doar patru luni

Companiile mici și foarte mici din România – cele cu maximum 10 angajați – ies în evidență printr-un ritm surprinzător de activitate pe piața muncii. În primele patru luni ale acestui an, aceste firme au publicat peste 28.000 de oferte de muncă, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă din 2024.
„Este foarte interesant că, deși în ansamblu vedem o plafonare a numărului de joburi disponibile, în cazul companiilor mici și foarte mici vorbim de o creștere semnificativă. Este vorba în special de start-up-uri și afaceri locale care, chiar dacă nu angajează în masă, contribuie la această creștere prin numărul mare de firme care își lărgesc echipele”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs, platformă de recrutare online.
Cine angajează și unde?
Cele mai multe anunțuri de angajare vin din București, capitala generează aproape jumătate (50%) din totalul locurilor de muncă postate de firmele mici. Urmează centre economice precum Cluj, Iași, Oradea, Timișoara și Bacău, orașe unde spiritul antreprenorial este tot mai vizibil.
În mod surprinzător, luna martie a fost cea mai activă până acum, cu 8.000 de joburi postate doar în acea lună, ceea ce sugerează că firmele mici și-au făcut planurile de extindere devreme în 2025, în ciuda modificărilor fiscale de la finalul anului trecut.
Ce tipuri de joburi se oferă?
Companiile mici caută, în principal, angajați entry-level (0-2 ani de experiență) sau chiar fără experiență. Asta le face atractive pentru tinerii aflați la început de drum sau pentru cei care vor să se reprofileze. Se caută:
- Muncitori calificați
- Absolvenți de studii superioare
- Muncitori necalificați
- Studenți
În ceea ce privește domeniile, serviciile conduc detașat cu 6.900 de poziții noi, urmate de retail, transport-logistică, turism, call-center / BPO, industria alimentară și construcții.
Un alt aspect interesant este că aceste companii sunt mai deschise către joburile part-time, chiar dacă nu mai beneficiază de aceleași avantaje fiscale ca în trecut. Ele sunt, de asemenea, mai flexibile și în privința muncii de la distanță – peste 2.100 de joburi au fost remote, iar 2.300 au fost pentru poziții în străinătate.
Ce departamente se dezvoltă?
Firmele mici pun accent pe creșterea echipelor de vânzări, iar acest trend este valabil la nivelul întregii piețe. Pe lângă sales, se mai caută angajați în logistică, administrativ și servicii clienți, semn că aceste companii se concentrează pe dezvoltarea relației cu clientul și eficiența operațională.
O tendință de urmărit
Deși nu angajează în masă, companiile mici și foarte mici devin un motor important al pieței muncii. În spatele cifrelor stă o realitate optimistă: antreprenori locali care aleg să investească în oameni și să își dezvolte afacerea pas cu pas.
CITEȘTE ȘI: Ce poate învăța un vânzător dintr-un call ratat?
Foto: ID 20035043 | Job ©Arne9001 | Dreamstime.com