Cum te îmbraci la interviul de angajare – accesorii şi detalii
Cu siguranţă ai uniforma de interviuri pregătită în şifonier, chiar dacă la serviciu nu te vei duce zi de zi îmbrăcat la patru ace. Prima impresie pe care i-o faci angajatorului contează, iar tu trebuie să fii, în acelaşi timp, îngrijit şi relaxat. Pentru că, de obicei, la interviuri se poartă ţinute sobre, accesoriile îţi pot pune în valoare personalitatea. Cadreemploi.fr prezintă câteva trucuri care te vor ajuta să faci impresie bună.
Bijuteriile
Bijuteriile, cercei, un colier, o brăţară sau butonii de cămaşă pentru bărbaţi, spun multe despre personalitatea ta. Oricum ar fi, trebuie să fie elegante, dar ai grijă să nu cazi în exces. Bijuteriile nu trebuie să sară în ochi, este permisă doar o tuşă de fantezie. Dacă recrutorul va remarca acest detaliu, îi poate atrage atenţia şi îl poate impresiona în mod plăcut.
Eşarfa
Dacă porţi o eşarfă la interviul de angajare, ai grijă să nu fie stridentă şi să fie aranjată îngrijit. Bărbaţii pot purta la sacou o batistă din mătase, cu condiţia să nu depăşească cu mai mult de un centimetru buzunarul sacoului.
Geanta
Geanta poate fi un bun aliat pentru afişarea personalităţii. Lasă loc pentru mai multă fantezie, mai ales în ceea ce priveşte culoarea. Singurul lucru nepermis este să mergi la interviu cu o geantă de ocazie sau sclipitoare.
Pantofii
Pantofii sunt un accesoriu important. Ca să dai o impresie de dinamism, alege o perche de pantofi cu formă alungită. Dacă vrei să creezi impresia de deschidere, de accesibilitate, poţi alege pantofi cu vârful rotunjit. Cel mai important însă este să te simţi în largul tău. Pantofii care te bat sau îţi fac răni îţi vor crea un disconfort atât de mare, încât nu te vei mai putea concentra la interviu. Dacă nu poţi să porţi decât pantofi cu talpă plată si vârf rontund, încearcă să atragi atenţia asupra unui alt accesoriu.
Sacoul
Un sacou dă imediat impresia unei ţinute profesionale. Este important ca, măcar atunci când ajungi la interviu, să ai ţinută serioasă. Dacă nu te simţi bine şi ţi se pare că eşti încorsetat, poţi cere, după câteva minute, permisiunea să renunţi la haină.
Culorile
Regulile de asortare a hainelor îţi permit să porţi trei culori. Poţi alege două culori clasice (alb, negru, gri, bleumarin), apelând la accesorii pentru o pată de culoare. Iar culorile le poţi alege în funcţie de mesajul pe care vrei să îl transmiţi, conştient sau nu.
Albastru: comunicare, încredere, accesibilitate.
Roşu: energie, pasiune, entuziasm, exaltare.
Galben: energie solară, creativitate.
Verde: natură, autenticitate, stare de bine.
Maron: natură, tradiţionalism.
Dacă trebuie să alegi o culoare pe care o vei purta la un accesoriu pe care îl vei purta în zona feţei (cercei, eşarfă), gândeşte-te totuşi şi la ceva care să se potrivească cu tenul tău, culoarea ochilor şi părul.
Imprimeul
Dacă vrei să le alegi haine sau accesorii imprimate, evită desenele animate sau mingile de fotbal de pe cravată. Liniile drepte, pătrăţelele sau romburile dau impresia de dinamist. Formele rotunde, punctele sau arabescurile trimit la ideea de sociabilitate, deschidere. Un bărbat care vrea să arate cât de dinamic este, poate alege, de exemplu, o cravată roşii cu romburi. Aceleaşi llucruri se aplică şi pentru doamne.
Materialul
Ţesăturile uşoare îţi permit să te simţi în largul tău la interviul de angajare, în timp ce materialele grele dau impresia de rigiditate. Trebuie să te joci cu materialele în funcţie de jobul pentru care aplici. Un sacou purtat cu o cămaşă fluidă, din mătase poate cădea mai bine decât cu o cămaşă din bumbac. În nciun caz nu purta haine ieftine, din materiale proaste, la interviul de angajare. Asta se vede imediat şi nu dă deloc bine.
În general, cu toţii ne îmbrăcăm standard la interviul de angajare: costum şi cămaşă pentru bărbaţi sau rochie şi sacou sau fusta şi sacou pentru femei. Ceea ce poţi face este să aduci o tuşă de prsonalitate pentru a atrage atenţia angajatorului.