De ce ești în continuare șomer?
Căutarea unui job presupune o strategie eficientă, o viziune clară asupra situației și multă, multă răbdare, potrivit celor de la entrepreneurhandbook.co.uk.
Motivele pentru care ești în continuare șomer pot fi numeroase, dar cele principale au legătură cu tehnica rudimentară prin care îți cauți un loc de muncă. Modul în care îți cauți un job este la fel de important ca o scrisoare de intenție bine scrisă și ca un CV care arată impecabil.
Citește și Cum să-ți găsești un job bun pentru acasă? Află și cât se câștigă pe un astfel de post!
Chiar dacă nu-ți dai seama de ele, iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci atunci când îți cauți un loc de muncă:
1. Folosești o singură tehnică
Dacă te rezumi la o singură tehnică de a-ți căuta un loc de muncă, nu-ți vei găsi un job foarte curând. În cel mai bun caz, acest obicei nu va face decât să te împiedice să-ți atingi scopul. Dacă vrei cu adevărat să ai un job, atunci trebuie să fii capabil să faci asta folosind mai multe tehnici în avantajul tău. Alege-le pe acelea care ți se potrivesc cel mai bine, dar care se pliază și pe tipul de job pe care ți-l dorești. După ce ai identificat care sunt tehnicile pe care le vei folosi, asigură-te că le vei folosi corect. Să-ți cauți un job online nu este singura tehnică și nu trebuie să fie singura ta opțiune.
2. Aplici pentru joburi pe care nu le vrei
Este de înțeles că, la un moment dat, o să ajungi în situația de a accepta orice loc de muncă doar de dragul de a avea un job. Asta se întâmplă, de obicei, când ajungi în pragul disperării sau când ți-ai pierdut răbdarea. Oricare ar fi motivul, nu este bine să accepți un job care nu-ți place. Pe viitor, va însemna doar chin și suferință.
Citește și Eticheta la interviul de angajare. De la haine, la comportament
Așa cum știm cu toții, ne petrecem mare parte din zi la locul de muncă. Să te angajezi într-o situație care nu-ți va aduce decât frustrări, te va seca de orice resursă și te va face să-ți fi dorit să fi avut mai multă răbdare.
3. Același CV, indiferent de poziție
Să trimiți același CV și aceeași scrisoare de intenție indiferent de poziția pentru care aplici nu este cel mai inteligent lucru din lume. Dacă vrei ca CV-ul tău să fie apreciat, este de preferat să-l „croiești” în funcție de fiecare post pentru care aplici.
Citește și Ai rămas fără job de astăzi. Cum te relansezi profesional
Într-adevăr, asta îți va ocupa timp, dar este singura tehnică care îți va dovedi, într-un timp foarte scurt, că este singura care funcționează atunci când îți cauți un loc de muncă. Oamenii de HR implicați în procesul de recrutare își vor da seama dacă este un CV standard sau dacă este unul personalizat.
4. Aplici pentru joburi care îți depășesc nivelul de calificare
Din același motiv pentru care trimiți același CV indiferent de poziție, cu siguranță aplici și pentru toate posturile vacante pe care le găsești. Partea proastă este că nu faci decât să-ți pierzi timpul. Și nu doar pe al tău, dar și pe al celor implicați în procesul de recrutare. Trebuie să aplici doar pentru acele posturi care se potrivesc cu experiența ta profesională și cu backgroundul tău educațional pentru că îți oferă cele mai mari șanse de a-ți găsi un loc de muncă care să ți se potrivească.
5. Aștepți să fii sunat
Fii proactiv! Atunci când un răspuns întârzie să apară, ia tu legătură cu oamenii de HR și află dacă ți-au citit aplicația, dacă abilitățile tale sunt pe măsura așteptărilor pe care le au și spune-le cât de mult îți dorești să-i cunoști față în față. Chiar dacă aștepți un telefon important, asta nu înseamnă că trebuie să-ți pui căutările pe hold. În timp ce aștepți, s-ar putea să pierzi oportunități de job reale, care nu te vor aștepta. Indiferent de ceea ce se întâmplă, este bine să ai întotdeauna un plan de rezervă!