Interviu neprofesionist si dubios? Cum il recunoastem?
Asadar, cum ne dam seama care sunt interviurile neprofesioniste si dubioase? Exista cateva puncte de reper in acest sens:
1. Esti sunat ca urmare a vizualizarii CV-ului tau si ti se spune sa ajungi la sediul companiei in 4-5 ore deoarece este foarte urgent
Aici depinde de tine. Daca vei cauta pe internet sau la ministerul muncii, Institutul Teritorial de Munca, adica ITM-ul, informatii despre companie si afli ca acea companie chiar exista si ca totul este in regula, atunci poate merita sa te duci. Daca insa sesizezi ca datele de contact nu sunt actualizate, nu gasesti foarte multe informatii despre persoana care te-a contactat, sau compania inregistreaza datorii, atunci poate mai bine ar fi sa anulezi interviul.
In mod normal, esti programat la interviu a doua zi sau in ziua respectiva – insa preferabil sa fii anuntat la ora 08:00 sau 09:00 cum ca ai avea un interviu la ora 15:00, 16:00 sau 17:00.
2. Esti programat la ora 19:00 sau 20:00. Este prea tarziu, spune mai bine ca esti disponibil prin Skype, telefonsau pe e-mail. Daca este vara sau primavara, poti accepta ora 18:00 sau maxim ora 18:30, dar spune-le cel putin catorva rude cu care te vezi des la ce adresa ai interviul, puncte de reper pentru zona respectiva, numele companiei, pentru ce interviu participi. Poate chiar iei o persoana de incredere cu tine sa te astepte pe holul firmei sau in apropiere.
3. Esti invitat la interviu prin telefon dar intervievatorul se exprima gresit gramatical in mod constant. O eroare, doua, trei sunt permise, dar daca obisnuinta isi face loc, atunci probabil ca nu ai dori sa lucrezi pentru cineva care nu se poate exprima.
Daca esti invitat prin e-mail si, la fel, acesta este foarte neglijent (gramatical spre exemplu sau foarte sarac in informatii – nu ti se comunica persoana de contact, punctele de reper despre cum sa ajungi la sediu etc.) atunci gandeste-te de mai multe ori inainte de a raspunde afirmativ invitatiei.
4. Intervievatorul nu te anunta ca va intarzia la interviu. Tu ajungi la sediu, astepti 20 de minute in sala de interviu si nimeni nu iti spune cat va dura intarzierea sau cel putin nu ti se comunica ca domnul sau doamna respectiva au ceva urgent de rezolvat sau ceva asemanator.
5. In timpul interviului mai multe persoane intra periodic in sala (sa spunem o data la 10 minute) pentru a ridica o cutie, pentru a-l intreba ceva pe intervievator… Desigur, poate fi si o strategie, si anume sa ti se testeze rabdarea, atentia s.a.m.d. Daca totusi este vorba despre asta, intervievatorul probabil iti va comunica acest lucru la finalul intrevederii. Deci nu te grabi sa judeci, dar totusi analizeaza bine situatia. Astfel de probe pot avea loc in cadrul interviurilor pentru vanzari, comunicare si marketing, relatii publice, responsabil relatii clienti sau chiar achizitii, productie ori dispecerat.
6. Intervievatorul nu da mana cu tine nici la inceputul interviului nici la finalul acestuia.
7. Nu primesti feedback (rezultatul interviului) la data la care ti s-a promis ca vei primi. La fel – aici poate fi un test. Spre exemplu un angajator poate incerca sa observe daca tu ai sau nu initiativa. Primul pas asadar ar fi sa telefonezi tu si sa afli rezultatul, dupa ce perioada promisa pentru feedback a trecut. Iar daca nici asa nu functioneaza si primesti raspunzuri evazive, atunci da, ai de a face cu neprofesionisti sau dubiosi. Asigura-te totusi ca le trimiti si un e-mail prin care adresezi intrebarile ce te intereseaza – poate vei primi raspuns.
8. Nu ti se spune clar cum va fi contractul tau de munca, ce beneficii salariale ai s.a.m.d. Anumiti angajatori nu iti declara tot salariu pe cartea de munca, nu ofera salariile la timp, fac anumite retineri din salariul tau despre care nu ti s-a mentionat, contractul de munca contine foarte multe greseli gramaticale, poate chiar legislative, nu este actualizat conform legilor in vigoare etc. Asasar, citeste cel putin de doua ori contractul tau de munca inainte de a semna. Poate ai si o persoana apropiata (unul dintre parinti spre exemplu sau un frate ori o sora) care pot citi si ei si astfel sa ai cel putin doua opinii despre respectivul contract din partea a doua persoane.
9. In timpul interviului nu primesti informatiile de baza (care este obiectivul firmei, unde sunt filialele companiei, unde se vor face cele mai multe investitii, daca ti se ofera un loc de munca stabil sau nu, cine va fi seful tau direct, cum vei avea programul de lucru etc.)
10. Prea multe interviuri (In regula – exista unul, doua, trei, patru, cinci… Dar cand vezi ca decizia se tot amana si ti se spune sa ai rabdare, sa participi si la al saselea interviu in conditiile in care porti discutii cu firma respectiva de mai bine de 5-7 saptamani, atunci decide tu sa inchei discutiile – mai ales daca nu ai fost anuntat cate interviuri vor avea loc inca de la prima interactiune pe care ai avut-o cu reprezentantul companiei).
11. Ti se comunica ca prima luna sau primele doua luni de zile nu vei avea contract de munca (deja risti prea mult, mai ales ca nu doar angajatorul poate suferi rigorile legii. Si tu le poti suporta. Mai mult, chiar daca nu ti se intampla nimic grav, vechimea nu ti se va lua in calcul pentru fondul de pensii).
12. Intervievatorul ti se pare dubios – Este exagerat de neingrijit, nu vorbeste coerent, se exprima gresit din punct de vedere gramatical, este vag in oferirea informatiilor.
13. Intervievatorul sta prea relaxat, prea comod, raspunde la telefon, nu si-l inchide, plescaie guma de mestecat. Important: Daca intervievatorul doreste sa foloseasca telefonul, atunci acesta trebuie sa anunte candidatul dinaintea inceperii interviului ca va trebui sa raspunda la telefon intrucat asteapta cateva apeluri urgente.
14. Iti sunt adresate intrebari personale (exagerate). Exemplu: Ai iubita/iubit?; Ce fel de barbati/femei iti plac din punct de vedere fizic? Esti dispus/dispusa pentru relatii apropiate cu anumiti oameni din firma? (Aici mai bine intreaba ce vrea sa spuna prin relatii apropiate); Esti dispus sa faci compromisuri pentru firma?
Bineinteles, mai sunt si alte contexte prin care ne putem da seama cum arata un interviu neprofesionist si dubios. Daca ai sugestii, le poti scrie in sectiunea comentarii!
Mihai Silviu Botezatu promoveaza implicarea activa a tinerilor in societate. Domeniile sale de activitate:Resurse Umane (Recrutare, Consiliere si Administratie) si Vanzari Business 2 Business. Mihai este Coordonator Resurse Umane si Vanzari HRS.