Perspectivele de angajare, cele mai optimiste din ultimii patru ani. Ești la un pas de jobul mult visat!
Previziunea Netă de Angajare, după ajustarea datelor privind variația sezonieră, pentru perioada octombrie – decembrie se situează la o valoare promițătoare, de +14%, potrivit rezultatelor studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru trimestrul 4, 2012, realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 626 de angajatori din România.
Dintre angajatorii intervievați 23% se așteaptă la o creștere a angajărilor; 10% anticipează restructurări de personal și 65% intenționează să păstreze intactă forța de muncă actuală pe parcursul trimestrului patru. Intențiile de angajare s-au îmbunătățit cu 3 puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Perspectivele de angajare în rândul companiilor din România sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, susținute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din sectoarele Industria prelucrătoare și Comerțul cu ridicata și cu amănuntul. Previziunea Netă de Angajare din România este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA ", a declarat Valentin Petrof, Director General al ManpowerGroup România.
La nivel regional, angajatorii din șase dintre cele opt regiuni analizate se așteaptă la creșterea volumui de angajări în trimestrul 4, 2012. Angajatorii din Nord-Vest, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +25%, se așteaptă la o creștere a pieței muncii; de asemenea, un nivel sănătos al angajărilor este anticipat și în Sud, unde valoarea Previziunii se ridică la +21%. Atât în Sud-Est, cât și în Vest, companiile intervievate se așteaptă la un ritm fără precedent al angajarilor, anticipând o Previziune de +15%. În Centrul țării sunt anticipate creșteri constante ale volumului de personal până la valori de +12%.
O comparație la nivel de sectoare de activitate indică faptul că angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate studiate, se așteaptă ca numărul angajărilor să crească în ultimul trimestru al anului. Angajatorii din sectorul Industriei prelucrătoare au cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare robust, de +30%. Un ritm sănătos al angajărilor este prevăzut și pentru sectorul Comerțului cu ridicata și cu amănuntul, cu o previziune de +21%; dealtfel și în sectorul Construcțiilor se constată perspective favorabile de angajare, previziunea ridicându-se la +19%. Sectorul Administrației publice și al serviciilor sociale anticipează creșteri importante ale volumui de angajări, cu o previziune de +15%.
„Angajatorii poate că nu au o imagine clarp asupra provocărilor ce urmează, dar ce pot face acum este să pună accentul pe consolidarea forței de muncă existente și să caute noi surse de talent care să susțină oportunitățile de business viitoare. Mesajul este unul de încurajare pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, acela că angajatorii continuă să rămână optimiști, în ciuda deteriorarii indicatorilor economici", a concluzionat Petrof.
Ţinteşte cât mai sus şi fă cât mai puţine compromisuri!
Faptul că perspectivele de angajare sunt extrem de optimiste pentru următoarele luni i-au făcut pe specialiştii în recrutate să declare că perioada în care există oportunități numeroase de muncă este cel mai bun interval în care este indicat ca cei care își caută o slujbă să ţintească cât mai sus şi să facă cât mai puţine compromisuri. “Asta înseamnă că cel care vrea să se angajeze nu trebuie să accepte neapărat prima ofertă de job pe care o primeşte dacă ştie că îşi poate găsi un loc de muncă mai bun. În acest caz, este bine să aştepte şi să mai caute ştiind că sunt destule oprtunităţi pe piaţă, decât să accepte primul post disponibil care nu o să-i aducă foarte multe satisfacţii”, este de părere Eduard Ezeanu, consilier în carieră.
Alege o companie renumită pe piaţă! Îţi va da credibilitate!
Mai mult, expertul în recrutare le recomandă celor care se află la început de carieră să opteze pentru un loc de muncă care să le ofere experienţe de învăţare, dar, la fel de important este, să alegă o companie renumită pentru brandul de angajator. “Experienţa de învăţare se referă la a căuta un job în care să simţi că eşti provocat şi care să îşi dezvolte niştre abilităţi valoroase pe care mai departe le poţi scoate în faţă pentru o promovare, un salariu mai bun sau chiar o slujbă extrem de tentantă. De exemplu, este indicat să aleagi un post care să te pregătească pentru a lucra în echipă sau pentru lucru cu deadline-uri. Ideea din substrat este că dacă vrei să lucrezi în resurse umane şi tu te angajezi pe un post de chelner pentru că, pe termen scurt, îţi va aduce mai mulţi bani, asta nu te va ajuta absolut deloc în cariera pe care ţi-o doreşti. În schimb, dacă accepţi un post într-o organizaţie de asistent în resurse umane, pe o leafă mai mică, şansele să ai în viitor postul dorit şi leafa mult visată cresc simţitor”, adaugă Ezeanu.
Legat de importanţa alegerii unei companii care are reputaţie bună pe piaţă sau în industria lor, Ezeanu susţine că un angajator care îţi vede CV-ul şi la experienţă ai menţionat posture ocupate în firme de top, chiar dacă nu ai avut o poziţie foarte importantă, te va alege pentru că ştie că angajatorii mari nu fac concesii şi recrutează doar oameni cu potenţial . “Practic, acest lucru îţi dă credibilitate”, conchide Ezeanu.
Optează pentru un post din care ai permanent de învăţat!
Consilierul în carieră, susţine că în cazul menţionat, postul de chelner nu-ţi va dezvolta nicio abilitate necesară în domeniul resurselor umane. “În plus, este ideal ca tinerii să opteze pentru slujbe în care au permanent ceva de învăţat, decât un job în care ajungi să cunoşti absolut tot ce ai de făcut în trei luni şi apoi te plafonezi. Când ajungi să ştii totul, postul pe care-l ocupi devine repetitiv. De aceea, se recomandă evitatarea posturilor în care experienţa de învăţare se termină într-o perioadă scurtă pentru că te demotivează şi nici nu-ţi mai creşte valoarea ca angajat. Acesta este şi motivul pentru care la început de carieră este important să alegi o ofertă în care munca pe care o prestezi îţi creşte permanent valoarea ca angajat”, recomandă Ezeanu, care este de părere că dacă simţi că acest lucru nu se mai întâmplă, e momentul să faci o schimbare! Nu neapărat să-ţi cauţi un alt loc de muncă. Poate există posibilitatea chiar în firma pentru care lucrezi să te muţi în alt departament sau să schimbi ceva la jobul actual.