Quiet quitting și demotivarea tăcută: Angajații rămân, dar nu se mai implică

În ritmul alert al prezentului, un fenomen nou a apărut discret, dar cu impact vizibil. Acesta își face loc în vocabularul angajaților în departamentul de resurse umane și se numește quiet quitting, sau demisia silențioasă. Termenul a fost inițial introdus în septembrie 2009 de economistul Mark Boldger, în cadrul unui simpozion din Texas despre scăderea „ambițiilor” la locul de muncă în Venezuela. Ce este, care sunt cauzele sau impactul asupra unei organizații, aflăm din cele ce urmează.
Ce este quiet quitting?
Quiet quitting descrie angajații care își îndeplinesc doar sarcinile minime, fără implicare suplimentară. Aceștia nu părăsesc locul de muncă, dar nici nu se dedică pe deplin. Fenomenul reflectă o deconectare emoțională față de angajator și misiunea companiei.
Cauzele demotivării tăcute
Lipsa comunicării eficiente și a recunoașterii contribuțiilor individuale alimentează acest comportament. Angajații se simt neapreciați și neînțeleși, ceea ce duce la retragerea lor emoțională. Un studiu Gallup din 2022 arată că peste 50% dintre angajați adoptă această atitudine. În plus, raportul evidențiază faptul că „demisia silențioasă” reprezintă o problemă pentru angajatori dacă avem în vedere că majoritatea locurilor de muncă din prezent implică un efort suplimentar și sarcini adiționale.
Impactul asupra organizației
Demotivarea tăcută afectează productivitatea și moralul echipei. Angajații care nu se implică pot influența negativ colegii și creează un mediu de lucru apatic. Această situație poate duce la scăderea performanței generale a companiei.
CITEȘTE ȘI: Evaluarea performanței angajaților: ce greșeli comune să eviți
„În 2010 am ajuns la un seminar de-al lui Tony Robbins, care spunea că în 90% din cazuri învățăm din durere. Pentru că abia când doare ne amintim și de empatie, și de introspecție, iar creșterea poate veni doar dintr-un asemenea cadru, altfel e doar o spoială, un fel de a ne face că înțelegem. Din ce am remarcat, crizele cele mai mari presupun o lipsă de aliniere la ține însuți, după un lung șir de făcut lucrurile pentru că așa am gândit, uitând să mai și simțim sau să ne uităm în oglindă. Dar cred că acestea sunt un traseu natural de evoluție personală, care ne ajută toată viața să mai adăugăm perspective noi pentru a putea trăi din ce în ce mai frumos. Cu cât mai repede ne obișnuim cu gândul și înțelegem că e doar un traseu al devenirii, cu atât mai bine le recepționăm și ne concentrăm pe ce avem de învățat din ele,” povestește Mădălina Uceanu, Managing Partner @ CareerAdvisor.
Strategii de reengagement
Pentru a contracara acest fenomen, companiile trebuie să investească în comunicare deschisă și feedback constructiv. Recunoașterea meritelor și oferirea de oportunități de dezvoltare profesională sunt esențiale. Crearea unui mediu de lucru care valorizează angajații poate revitaliza implicarea acestora.
Quiet quitting semnalează nevoia urgentă de schimbare în cultura organizațională. Prin abordări proactive și empatie, angajatorii pot transforma demotivarea tăcută într-o implicare autentică.
Foto: ID 268392298 © Nicoleta Ionescu | Dreamstime.com