S-au schimbat criteriile de recrutare pe piața muncii. Angajatorii vor adaptabilitate, iar angajații cer stabilitate
Imagine de Dom Ide de la Pixabay
Adaptabilitate și stabilitate sunt principalele cerințe pe care le au angajatorii, respectiv angajații, când, fie caută un nou om în echipă, fie vor să își schimbe locul de muncă în această perioadă. Chiar dacă mulți angajați au rămas pe loc, de teama schimbării, pentru mulți a fost și o perioadă bună a bilanțurilor în carieră. Unii au ajuns la concluzia că vor altceva, alții s-au trezit că jobul pe care îl aveau s-a desființat și, deci, trebuie să pornească într-o nouă aventură.
Indiferent de situație, candidații pentru un nou loc de muncă sunt în căutarea stabilității, așa că ajung mai degrabă să se intereseze cine este angajatorul și care este situația financiară a acestuia, nu ca altădată despre bonusurile pe care le oferă. De cealaltă parte, companiile au preferat candidații care se pot adapta situațiilor noi și care știu să folosească tehnologia. Distanțarea socială și-a pus amprenta și pe modul în care angajatorii desfășoară interviurile, dar și cum își construiesc, în acest moment, echipele.
Astfel, puși în fața schimbărilor și a incertitudinilor, angajatorii și-au revizuit cerințele față de viitorii angajați. Cum s-a schimbat piața muncii, ne-a explicat Lavinia Turcanu, consultant HR, în cadrul Target HR.
Adaptabilitatea – principala cerință a angajatorilor pe timp de criză
În continuare, în România, numărul șomerilor este aproape de 500.000.
Joburile tehnice au căpătat întâietate, iar angajatorii sunt mai atenți acum la calitățile ce țin de personalitatea angajatului. Lavinia Turcanu a punctat care sunt acestea: „creativitate, capacitate de convingere, adaptabilitate, inteligența emoțională, chiar o stabilitate emoțională aș putea spune. La nivel de management se caută persoane care au capacitatea de a-și gestiona nu numai propriile emoții, ci și pe ale celor din echipa sa. În același timp, se caută persoane cu o bună colaborare, persoane comunicative, iar o persoană optimistă este mai cautată în defavoarea unei persoane pesimiste”.
Care ar fi, deci, topul criteriilor de departajare a candidaților pe timp de criză? Se pare că adaptabilitatea este pe primul loc în topul cerințelor companiilor, când vine vorba despre angajarea unui nou membru al echipei. Pe locul al doilea ar fi folosirea tehnologiei, mai ales că mulți angajați lucrează, acum, de acasă. Consultantul în HR ne-a explicat de ce există aceste două criterii în topul cerințelor companiilor: „Pun accent pe lucrul în echipă, coordonare cu echipa, mai ales într-un job în care rezultatul proiectului depinde de implicarea tuturor. Aici intervine rolul managerului, abilitatea lui de a lucra în echipă și de a aduna echipa, de a-i implica pe toți cei din echipă online, în vederea finalizării task-urilor. Totodată, angajatorii, în mod direct sau prin managerii lor, vin către propriii angajați cu sfaturi utile pentru ca aceștia să fie mai productivi. Ei le pot sugera angajaților de acasă cum să se organizeze, când să ia pauza de cafea sau ca pauza de masă să o ia în alt loc decât locul efectiv unde lucrează și, mai mult de atât, să organizeze conferințe pe teme de discuții personale, nu doar de organizare și sedințe de job”.
Cu lista de cerințe pregătită, angajatorii vor acum să facă și selecția de personal tot online, pentru că interviul online a căpătat în aceste luni tot mai multă notorietate, susține consultanul în HR. Este mai comod pentru angajat, dar și pentru angajator. Există, însă și firme care consideră că este nevoie de un interviu clasic, face to face, pentru a putea lua decizia finală în privința viitorului angajat.
Cele mai multe angajări se fac în IT
În această perioadă, cele mai multe angajări se fac în sectorul IT, urmat de logistică, tehnică și, la fel de multe, în zona de vânzări online. La fel de bine stau sectoarele de curierat, automatizări și medicină. Lavinia Turcanu susține că se caută oameni pasionați de tehnologie, programatori, specialiști în servicii financiare, chiar și mentori IT, fie în regim part-time, fie full-time. Iar aici, noii angajați vor lucra chiar din prima zi de acasă, fără a-și vedea colegii la birou, ci doar de partea cealaltă a ecranului calculatorului.
Bonusurile rămân în stand-by, în această perioadă
În privința bonusurilor acordate noilor angajați, majoritatea companiilor sunt reținute și merg pe ideea că trebuie să asigure salariul corespunzător, fără să umble la beneficiile pe care la aveau înainte de pandemie, pentru angajații pe care îi au acum în subordine. Chiar sunt firme care au sistat unele beneficii, confirmă consultanul în HR. Și aici vorbim despre team buildinguri, creșteri salariale, bonusuri pentru depășirea target-ului și cursurile de formare profesională.
De asemnea, există și categoria firmelor care au făcut tot posibilul pentru a ține aproape angajații prin șomaj tehnic, cu toate că activitatea a avut foarte mult de suferit. Managerii acestor firme speră că își vor repune pe picioare afacerile și că îi vor aduce pe vechii angajați la muncă, fără a se confrunta cu neplăcerea de a angaja oameni noi, pe care să fie nevoiți să îi învețe mersul lucrurilor din companie.
Angajatorii care își permit vor merge pe salarii fixe la nivelul celor de dinainte de pandemie, fără bonusuri. Dar cu siguranță că angajații din sectorul IT vor fi în continuare răsfățații de pe piața muncii.
Candidații la un nou loc de muncă vor stabilitate
Am văzut că firmele caută angajați care să se poată adapta cu ușurință situațiilor noi, dar ce caută cei care vor să se angajeze în această perioadă?
Se pare că pandemia a influențat și modul în care angajații își aleg locul de muncă. Lavinia Turcanu ne-a explicat că principalul criteriu este stabilitatea, toți vor un loc de muncă sigur, care să le ofere încredere: „Cei care își caută un loc de muncă se uită la brand, prestigiu, cine este acea companie. Sunt atenți în continuare la salariu și beneficii, precum și la un loc unde să aducă valoare, să se simtă utili și importanți. Totodată, caută echipe cu care să interacționeze, să relaționeze, oameni prietenoși, de echipă, mai ales în condițiile în care lucrează online, de acasă, și sunt oricum privați de socializare”.
Consultantul în HR ne-a vorbit și despre faptul că mulți angajați au ajuns să se gândească serios la securitate și confort, ei caută fericirea, împlinirea la locul de muncă și acest lucru este posibil și dacă viziunea companiei este conform viziunii lor interioare. Pentru că, acum, mulți au avut timp să se gândească serios la traiectoria profesională și la cât de mulțumiți sunt la jobul pe care îl au.
În concluzie, în prezent, angajatorii sunt în avantaj în procesul de recrutare. Mulți angajați au fost afectați de criză și atunci companiile au de unde să recruteze, nu renunță la criterii, ci vin cu unele noi, și vor să fie siguri că aleg cel mai bun candidat nu pentru astăzi, ci pentru atunci când pandemia va trece. În timp ce mulți angajați, strâmtorați de toate schimbările de pe piața muncii și de toate restricțiile, ajung să aleagă un job mai prost plătit în detrimentul șomajului.