Salariu mai mare sau flexibilitate? De ce își schimbă angajații din tech jobul

Industria tehnologică oferă numeroase avantaje, de la salarii atractive și oportunități de învățare continuă la stabilitate pe piața muncii. Cu toate acestea, presiunea mare a muncii, lipsa unor perspective clare de avansare și dorința de echilibru între viața personală și cea profesională îi determină pe mulți angajați să-și caute un nou loc de muncă.
Un profesionist din trei din domeniul IT și-a schimbat locul de muncă în ultimii doi ani, iar 74% dintre companii sunt îngrijorate de retenția talentelor, potrivit unui nou studiu realizat de ISACA.
De ce aleg specialiștii în IT să plece?
Conform datelor din raport, motivul principal pentru care angajații din IT părăsesc o companie este dorința unui salariu mai mare. Acest aspect este cel mai important pentru 43% dintre cei sub 35 de ani. Alte motive frecvente includ perspective mai bune de carieră și dorința de a avea un job mai interesant.
Lipsa oportunităților de avansare este una dintre cele mai mari bariere întâmpinate de specialiștii din domeniu. 30% dintre respondenți spun că nu văd un traseu clar de creștere profesională în companiile actuale. În plus, 24% consideră că opțiunile lor de carieră sunt limitate, iar 19% spun că nu au un mentor care să-i ghideze în parcursul profesional.
Ce îi motivează să rămână?
Deși salariul joacă un rol esențial în decizia de a schimba un job, nu este singurul factor important. Studiul ISACA arată că echilibrul dintre viața personală și cea profesională este cel mai puternic motiv pentru care angajații aleg să rămână într-o companie. Dacă doar 18% dintre respondenți au intrat în domeniul IT cu acest scop, 41% dintre angajați spun că acest aspect îi determină să rămână la actualul loc de muncă.
De asemenea, posibilitatea de a lucra remote sau hibrid este un factor decisiv pentru 40% dintre angajați, iar 37% rămân pentru că le plac responsabilitățile pe care le au.
Presiunea muncii în tech
Aproximativ 54% dintre profesioniștii IT spun că se confruntă cu sarcini excesive, iar 43% resimt presiunea programului prelungit. În plus, termenele strânse, lipsa resurselor și managementul nesuportiv sunt factori care contribuie la un mediu solicitant.
Femeile din domeniu se confruntă cu provocări suplimentare: 37% au raportat experiențe de discriminare de gen la locul de muncă, iar 42% dintre ele cred că inegalitatea salarială este un obstacol în reprezentarea femeilor în tech.
Deși 74% dintre companii sunt îngrijorate de retenția angajaților IT, doar 27% dintre ele discută în mod frecvent cu angajații despre aceste probleme.
Foto: ID 86515236 © Scyther5 | Dreamstime.com