Săptămâna de lucru de patru zile: Este sau nu posibilă în România?
S-a discutat mult despre programul de lucru de când pandemia a adus schimbări majore. În România, precum și în alte țări, s-a vorbit despre un program de muncă de patru zile pe săptămână. Unele companii au fost de acord cu acest program, în timp ce altele au lăsat angajații să lucreze remote. În alte organizații a fost implementat un program hibrid.
Cu toate că munca ar fi trebuit să fie aceeași, volumul a fost mai mare. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii (OIM) arată că lucrul de peste 55 de ore pe săptămână crește riscul de accident vascular cerebral cu 35% și de boli cardiace cu 17%. Aceste riscuri sunt valabile la nivel global, inclusiv în România.
„COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează mulți oameni. Telemunca a devenit norma în multe industrii, adesea estompând granițele dintre casă și muncă. În plus, multe companii au fost forțate să reducă operațiunile sau să închidă operațiunile pentru a economisi bani. În acest mod persoanele care încă se află în câmpul muncii ajung să lucreze mai multe ore. Niciun loc de muncă nu merită riscul de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Guvernele, angajatorii și lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra limitelor pentru a proteja sănătatea lucrătorilor”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
CITEȘTE ȘI: Cum se schimbă clima, așa ni se schimbă viața. Leadership și angajament – Revista Cariere
Situația în România comparativ cu alte țări
În România, legislația prevede o durată maximă a timpului de muncă de 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Cu toate acestea, în practică, mulți angajați depășesc acest program, similar cu situația din alte țări. În Japonia, fenomenul „karoshi” (moartea prin suprasolicitare la locul de muncă) este recunoscut oficial, evidențiind consecințele grave ale muncii excesive.
„Munca excesivă poate duce la burnout și scăderea productivității. Este esențial să promovăm un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală”, a declarat Andreea Mihnea, Chief People Officer la First Bank, pentru o platformă de recrutare.
Este important ca angajatorii și angajații din România să conștientizeze riscurile asociate cu munca prelungită. Adoptarea unor practici de lucru sănătoase și respectarea programului de lucru pot preveni problemele de sănătate și îmbunătăți calitatea vieții profesionale.
Foto: ID 126629160 © Kaspars Grinvalds | Dreamstime.com