Scăderea numărului de angajați și creșteri de prețuri, printre previziunile managerilor de companii pentru începutul anului 2025
Activitatea economică va fi relativ stabilă în servicii și comerțul cu amănuntul, însă este așteptată o scădere moderată a numărului de angajați în construcții și industria prelucrătoare, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada decembrie 2024 – februarie 2025 și analizate de Revista Cariere. Totodată, sunt prefigurate creșteri de prețuri în toate domeniile de activitate ale economiei.
Pentru început, e important să înțelegem cum au fost obținute datele. Specialiștii INS arată că soldul conjunctural (regăsit, în procente, în cazul estimărilor de mai jos) indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen și este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales
varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Mai puțini angajați în domenii cheie
Managerii din industria prelucrătoare previzionează, pentru această perioadă, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%).
În ceea ce privește numărul angajaților, se estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8%. În tot acest timp, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere în aceste luni (sold conjunctural +19%), arată INS.
Potrivit estimărilor din luna decembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%).
Și în acest domeniu, managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). Similar cu așteptările din industria prelucrătoare, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +24%).
Creșteri de prețuri în comerț
INS a analizat și datele pentru domeniul comerţului cu amănuntul, în care managerii estimează o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +7%), similară cu cea a numărului de angajați (sold conjunctural +12%).
Totodată, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold
conjunctural +35%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra, și ea, o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Și numărul de angajați din acest domeniu va rămâne stabil.
Nu în ultimul rând, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere (sold conjunctural +17%).
Foto: ID 19217258 | Money © Robbiverte | Dreamstime.com