Sindromul burnout sau epuizarea la locul de munca. Ce este si cum il tratam
„Burnout-ul este o stare emotionala dominata de oboseala, interes scazut, frustrare, care interfereaza cu performanta la locul de munca. Burnout-ul sau epuizarea sunt vazute ca rezultat al stresului cronic. Persoana care sufera de burnout poate sa-si piarda interesul si respectul pentru ceilalti si in general are o perceptie cinica, dezumanizata asupra oamenilor”, spune Adelina Muresan, psiholog.
Caracteristici si tratament
Sindromul burnout se caracterizeaza prin:
1. un nivel ridicat al epuizarii emotionale – energie scazuta, resurse emotionale scazute
2. cinism si depersonalizare – raspuns detasat, negativ fata de ceilalti, pierderea sensului, incepe ca o modalitate de protectie, de detasare insa tinde spre dezumanizarea persoanelor.
3. nivel scazut al realizarilor profesionale: reducerea realizarilor percepute, sentiment de incompetenta si productivitate scazuta.
Printre cauzele burnout-ului se numara aspecte legate de locul de munca: mediu de lucru stresant, periculos, lipsa suportului, lipsa unor relatii de respect in cadrul echipei, nivel scazut de salarizare, program prelungit sau in ture, sarcini suprasolicitante, responsabilitate ridicata, frustrari legate de discrepanta dintre realitate si expectantele legate de job, iritabilitate, lipsa de energie, stima de sine redusa la locul de munca, depresie sau anxietate, insomnie si agitatie noaptea, supranutritie sau subnutritie, simptome fizice minore cum ar fi dureri de cap, raceli regulate, indigestie, bazarea pe consumul de alcool si droguri pentru a face fata fiecarei noi zile, potrivit unui comunicat remis Clinica de reabilitare a dependentelor Castle Craig Romania.
Tratamentul sindromului in medicina traditionala este centrat pe relaxarea si detensionarea sistemului nervos central, refacerea ariilor cerebrale hipooxigenate sau slab vascularizate, detensionarea sistemului osteo-articular si muscular, a tulburarilor tisulare si organice provocate, echilibrarea metabolismului si a imunitatii, imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare, restabilirea echilibrului bio-psiho-afectiv.
Procedurile de acupunctura si preparatele din plante medicinale tonifica organele tezaur si ariile cerebrale ce coordoneaza activitatea acestor organe: plamanii pentru imbunatatirea oxigenarii celulare, rinichii pentru revitalizarea organismului, ficatul si splina-pancreasul pentru purificarea si detoxifierea sangelui, dar si pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor din alimente.
Stresul reprezinta a doua cea mai frecvent raportata problema de sanatate la locul de munca din Europa.
Intr-un sondaj al Agentiei Europene pentru Siguranta si Sanatate la locul de munca, 8 din 10 manageri europeni si-au exprimat ingrijorarea privind stresul in mediul profesional. Mai putin de 30% dintre acestia au implementat proceduri de prevenire a riscurilor psiho-sociale.
Legislatia romaneasca in domeniul muncii nu reglementeaza si partea de stres. „La nivel mondial sunt folosite mai multe modele de evaluare a stresului, dar Romania nu are o metodă autentificată; in prezent se foloseste metoda Danemarca, insa ea trebuie transpusa la nivelul tarii noastre”, a explicat Nicolae Voinoiu, director in cadrul Inspectiei Muncii.
Sindromul burnout la nivelul Uniunii Europene
Romania nu are in prezent legislatie privind identificarea, masurarea si reducerea stresului la locul de munca. Studiile arata ca barbatii de peste 45 de ani sunt cei mai afectati la acest capitol si ca peste jumatate din numarul total de zile de lucru pierdute sunt atribuite stresului.
Actiuni recente la nivelul Uniunii Europene pun problema existentei acestui sistem de reglementare si sprijin al angajatilor la locul de munca. O noua lege belgiana obliga toate intreprinderile ce opereaza pe teritoriul Belgiei sa ia actiuni preventive impotriva “riscurilor psiho-sociale” determinate de stresul la locul de munca.
Aceste obligatii se aplica tuturor intreprinderilor cu sediul pe teritoriul Belgiei, ceea ce include institutiile europene din Bruxelles. De aceea, in interiorul Comisiei Europene se pun deja presiuni pentru ca aceasta sa urmeze exemplul belgian si sa impuna o legislatie similara la nivelul tarilor membre UE.
Incepand cu 1 septembrie, conform legislatiei belgiene, angajatorii trebuie sa ia masuri de prevenire a acestor riscuri la locul de munca, cum ar fi sindromul de oboseala cronica (burnout), prin realizarea regulata de analize de risc sau implementarea de programe de consiliere pentru angajati.
Aceasta lege ar putea produce efecte nedorite, incurajand companiile ca in loc sa ajute angajatii, sa caute alte solutii pentru a se conforma cerintelor legislative: “Ar trebui sa prevenim consecintele latente ale acestei legislatii. Angajatorii pot nascoci tot felul de strategii pentru a se asigura ca dreptatea e de partea lor prin adoptarea de masuri abuzive, injositoare, atunci cand se tem de justitie”, spune Prof. Jonathan Chick, Psihiatru Consultant si Director Medical al clinicii de dezintoxicare si tratament Castle Craig.