Viitor absolvent: Vreau și merit să fiu manager
Deși mulți dintre tineri habar nu au nici acum să completeze decent un CV, acest aspect nu-i impiedică să „vâneze” companii faimoase sau să ceară salarii fabuloase pentru niveul la care se află în carieră, dar și pentru contextul economic nefast pe care-l traversăm. Poate aceasta este și explicația pentru care atât de mulți tineri stau pe bară și se plâng că nu reușesc să se angajeze.
„«Cei mari» mă sfătuiesc să mă mulțumesc cu doi lei. Nu, mulțumesc!”
Recrutorii prezenți la eveniment nu vin cu vești bune. Aceștia consideră că tinerii nu știu ce-și doresc și aplică în aceeași companie pentru posturi în domenii diferite – indiferent de studiile lor. Deși de aici poate reieși că tinerii se mulțumesc să pună mâna pe orice job, realitatea este cu totul alta. Nu-i interesează prea mult posturile pentru începători, potrivite, de altfel, pentru ei. Vor să ocupe poziții de conducere. „Am 23 de ani, sunt încă student la Management în cadrul Academiei de Studii Europene, la vară îmi dau Licența. Și da, nu-mi este rușine să recunosc că am venit aici pentru a aplica pentru o poziție de manager, deși sfaturile «celor mari» au fost că îmi pierd timpul. Însă, eu am altă mentalitate. Cred că trăim vremuri mult prea diferite decât ale lor și că timiditatea generației lor ajunge acum să-i coste mult prea scump. Vă dau un simplu exemplu: sunt pensionari cu 20 de ani de vechime care au o pensie de doar 600 de lei pe lună. Suferă și se descurcă cu greu, dar tot vin și mă sfătuiesc să mă mulțumesc cu doi lei. Nu, mulțumesc. Vreau și merit să fiu manager”, spune Andrei.
Am investit în proiecte timpul meu liber și banii mei de buzunar și acum vreți să vând hamburgeri?
Tânărul a insistat să ne și explice de ce crede că are șanse reale la un astfel de post. „ Am trei ani de facultate în care m-am implicat în numeroase proiecte de voluntariat – în orfelinate, asociații ori am participat în programe de management trainee și internship. Nu am avut un job full-time în acte, dar am foarte multe proiecte la activ. Am fost și la școală aproape zi de zi. Am cunoștințe teoretice, dar și practice. Am investit timpul meu liber în cât mai multe proiecte, poate și banii mei de buzunar, și acum îmi spuneți că nu am simțul realității și vreți să mă duc la McDonald's să vând hamburgeri?”, ne întreabă supărat tânărul care afirmă că acest lucru nu-l ia în calcul și că i se pare jignitor acest sfat. „Nicio muncă nu e rușinoasă, să nu mă înțelegeți greșit, dar asta e pentru cineva care nu a făcut nimic să se dezvolte personal. Pentru mine, a venit timpul să se vadă rezultatele investiției mele și vă asigur că voi obține poziția de manager în această companie (McDonald’s n.r.). Am fost la standul lor, dar mă uit să văd ce au și alte firme. Dacă nu găsesc nimic interesant mă voi întoarce pentru a aplica pentru poziția de manager în devenire”, adaugă Andrei.
I-am mulțumit tânărului pentru timpul acordat și am vrut să plec. M-a tras de mânecă și mi-a spus: „Poate puțin curaj nu ar strica nimănui. Și toți cei care ne judecați pe noi, tinerii, ne catalogați drept pretențioși, să nu vă mai plângeți niciodată de salariile mici pe care le aveți. Dacă mergeți pe ideea «capul plecat, sabia nu-l taie», atunci vă meritați soarta”.
Ce joburi oferă companiile
În fața standurilor companiilor mari, studenții și absolvenții de facultate au stat răbdatori la cozi interminabile pentru a discuta cu reprezentanții firmelor prezente. Foarte solicitate au fost firme precum: L’Oreal, Raiffeisen Bank, Mega Image, Routte 66, Microsoft, McDonalds, Oracle, Nestle, P&G, Incrys, Accenture, BRD, Coca-Cola, EY, Deutche Bank. De asemenea, un real interes l-a stârnit și standul celor de la CV Clinic, unde tinerii primeau gratuit sfaturi de la un consilier în carieră vis-a-vis de prezentarea făcută.
Foarte mulți tineri s-au arătat interesați de standul Coca-Cola Hellenic. Reprezentanții companiei ne-au spus că sunt în căutare de tineri talentați și proactive, studenți în ultimul an sau absolvenți de facultate/master, preocupați de dezvoltarea personală, curioși și dornici să învețe lucruri noi. Au scos la concurs 12 poziții de Trainee, în cinci departamente ale companiei: comercial (vânzări, marketing, sau customer service), human resources, supply chain (producție, mentenanță, calitate), audit și procurement. De asemenea, 30 din cei mai buni aplicanți vor beneficia de o săptămână de Business School. În plus, puteți să candidați pentru 2 ani de traineeship și o poziție garantată în cadrul companiei la finalul perioadei de pregătire. Se poate aplica până pe 13 aprilie.
Numeroase posturi vacante
Un stand la foarte mare căutare a fost și cel al L’Oreal. Compania a pus la bătaie joburi full-time în marketing, vânzări și financiar, dar și programe de management trainee și internshipuri. „Căutăm și studenți și absolvenți de facultate, dar și persoane cu experiență. Aceștia trebuie să aibă spirit de inițiativă. Acesta este un spațiu în care poți avea propuneri de idei, proiecte. Vrem oameni care să poată face acest lucru și nu pe cineva care doar să implementeze ce este într-un job description”, afirmă Manuela Bîrsan, recrutor la L’Oreal.
Cei de la EY au scos la concurs numeroase poziții dedicate juniorilor. „Este un plus în prezentare să se menționeze un voluntariat sau participarea la sesiuni științifice la facultate, iar CV-ul trebuie să fie unul personalizat, ca să sară în evidență din sutele pe care le primim. Căutăm juniori în audit, taxe, consultanță. Avem 70 de poziții pentru București, Cluj, Timișoara, Iași, chiar și pentru Chișinău”, spune Raluca Ardeleanu – Senior Recruitor al EY. Și cei de la Microsoft au multe posturi vacante. „Avem 80 de joburi deschise. Căutăm ingineri de suport pe tehnologiile Microsoft. Aplicanții trebuie să vorbească engleza, dar și o altă limbă de circulație europeană, să fie entuziaști, pasionați de tehnologie, să aibă experiență anterioară într-un centru de suport, iar pentru posturile de începători activitățile extra-școlare reprezintă un plus”, spune Andree Popescu, reprezentantă a companiei Microsoft.
Nu aplica pasiv pe site-uri. Bate direct la ușa angajatorului
Pentru că nu foarte mulți știu să-și facă un CV, organizatorii evenimentului au pregătit și un stand CV Clinic unde participanții la târg pot să vină cu prezentarea lor și să discute despre ea cu specialiști în carieră. Am stat și noi de vorbă cu Iulia Sara, consilier în carieră, care ne-a oferit câteva detalii esențiale despre ce ar trebui să conțină un CV care să poată fi considerat cel puțin decent. „Trebuie să aibă maximum două pagini, informația să fie cât mai concisă. Cele mai multe dintre CV-urile pe care le primim nu au obiective profesionale. Asta denotă că foarte puțini știu ce vor și e un mare minus. Pe de altă parte, e esențial ca o prezentare să nu conțină greșeli gramaticale. Apoi, abilitățile, competențele… lipsesc destul de des dintr-un CV, iar acestea arată lucrurile care te diferențiază de ceilalți. Să nu uiți să treci și interesele personale și hobby-urile. Vorbesc foarte mult despre tine. La experiența profesională trebuie nuanțate rezultatele notabile”, amintește Iulia Sara câteva sfaturi în realizarea unui CV.
Consilierul în carieră vine și cu o rețetă prin care poți pune mâna pe un job, chiar dacă nu ai experiență. „Nu mai aplica la joburi pasiv, pe site-uri, fă din găsirea unui loc de muncă în sine un job. Dedică timp. Mergi și bate direct la ușa companiei. Fă voluntariate. Dacă deja ai, trece-le în prezentare. Voluntariatul face diferența dintre tine și alți 500 de candidați”.