„Cum îți cauți job când îți e lene″
Inițial, am pus acest fenomen în pe seama situației economice total nefaborabile care a afectat întreaga piață a muncii în ultimii ani. Însă, analizând situația am constatat că nu criza este principalul factor din cauza căruia tinerii absolvenți de facultate nu reușesc să se angajeze. Cerând și opinia specialiștilor în domeniu, am ajuns la câteva concluzii neașteptate: tinerii nu-și prea caută o slujbă și atunci când o fac au pretenții exagerate.
Aud aproape în fiecare zi un tânăr care se plânge că nu are un loc de muncă. Am vrut să văd ce se întâmplă în realitate pe piața joburilor. Dacă ne uităm pe site-urile de recrutare, o să constratăm că sunt ceva posturi disponibile și unele sunt postate încă de acum o lună. Am întrebat și în piață și am constatat că în toate firmele unde am vrut să văd dacă există joburi vacante sunt cel puțin două-trei poziții deschise. Acesta a fost și momentul când am început să îmi doresc să aflu ce se întâmplă cu adevărat pe piața locurilor de muncă. De ce atât de mulți tineri „stau pe bară″.
Cum își caută tinerii o slujbă
Așa că, am încercat să aflu chiar de la tinerii absolvenți care este problema, ce-i împiedică să obțină o slujbă. Cristian are 24 de ani și a absolvit o facultate din cadrul Universității Politehnica. Cu toate acestea, „stă pe bară″ din vara anului trecut. „Îmi caut un loc de muncă de aproape un an. Am terminat facultatea cu 8:80 și la Licență am obținut nota 9. Cred că este inacceptabil că politicienii nu se gândesc deloc la tineri. Deși nu am trăit în comunism, încep să regret acest lucru. Știu de la părinții mei că la finalul studiilor, în acea vreme, oricine avea un job asigurat – fie că îți doreai acest lucru, fie că nu. Aveai voie să refuzi de două ori. Practic, erai obligat să muncești. Acum nu numai că statul nu ne ajută pe noi, tinerii, segment de vârstă despre care pot spune că reprezentă viitorul acestei țări, dar ne mai pune și «bețe în roate»″, spune plin de amărăciune tânărul. Mi s-a făcut extrem de milă de el și mă gândeam că în timp ce alți tineri goneau cu mașina pe Magheru, Cristian și-a consumat timpul și energia căutând un job. L-am rugat să-mi povestească ce a făcut el pentru a-și găsi slujba mult visată și care este motivul pentru care crede că nu a reușit încă să pună „mâna pe un job″ .
„Am depus CV-uri la orice am prins″
„Păi… din când în când, m-am uitat pe ejobs și bestjobs și mi-am depus CV-uri, la orice am prins, din domeniu sau nu, posturi entry sau midlle. Și asta am făcut o dată pe săptămână. M-au sunat în acest an în jur de zece intervievatori. Nu am primit la final feedback de la toți angajatorii să-mi spună de ce nu mi-au dat postul, dar cei care au făcut-o mi-au zis că nu sunt potrivit pe postul lor, că nu am experiența necesară… Dar de unde experiență dacă abia terminasem facultatea și dacă nimeni nu-mi oferă șansa să o acumulez. Mi s-a mai spus și că cerințele mele sunt foarte mari. Am fost acceptat într-un post unde îmi oferau 1.000 de lei, justificau ei această leafă că nu am aceași… da… experiență necesară. Nu. Cred că e vorba despre respectul meu față de mine și nu pot accepta această sumă. 2.000 de lei este un salariu care m-ar face să spun da și să muncesc indiferent de cât ar fi nevoie. Din păcate, sunt tineri care acceptă doi lei și aceștia strică totul″, este de părere Cristian.
„Să-ți cauți un job este un loc de muncă în sine″
Consilierul în carieră Eduard Ezeanu spune însă că pentru a obține un loc de muncă în aceste vremuri, trebuie să faci mai mult decât a-ți depune un CV din când în când. Trebuie transformat dintr-un gest făcut atunci când ai chef, într-un job în sine. „Să-ți cauți un job, trebuie să fie un loc de muncă în sine. Să depui CV-uri pe site-urile de recrutare a devenit ceva basic. La un loc de muncă aplică sute de oameni, angajatorii nici nu au timp să citească toate aceste CV-uri. Trebuie să depui CV-uri zi de zi. Ba mai mult, nu mai e deloc de ajutor să faci doar asta. Ar trebui să încerci să fii diferit de ceilalți. Să știi exact companiile în care ți-ai dori să lucrezi și pe ce posturi. Să cauți care sunt persoanele de decizie și să încerci să le întâlnești. Măcar să duci un CV direct la sediul unei companii. Ai mai multe șanse de a fi chemat la un interviu. Apoi, la primul job nu cred că ar trebui să emiți prea multe pretenții salariale. După ce reușești să acumulezi experiență, sigur vei putea face și acest lucru″, concluzionează Eduard Ezeanu.
Aș încheia spunând că modul în care și-a căutat Cristian un job – și care conform specialiștilor în domeniu este reprezentativ pentru tineri, exprimă perfect ceea ce a spus head-hunterul George Butunoiu: „Cum îți cauți job când îți e lene″.