Prima zi a Leadership Academy – un altfel de atelier de leadership (vezi foto si video)
Manageri si antreprenori din domenii precum economic, sport, farma sau HoReCa, si-au dat intanire in saptamana 25 – 31 iulie la Leadership Academy, formand astfel cea de-a doua generatie de participanti din cadrul unui eveniment ce promite a face diferenta in dezvoltarea lor profesionala.
Luni, prima zi a atelierului de leadership a debutat cu prezentarea lui Oliver Olson, Program Director al Maastricht School of Management Romania, un manager vizionar care a pus bazele viitoarelor discutii de leadership de pe parcursul celor 6 zile de Leadership Academy.
Conform acestuia, leadership-ul poate fi asemanat unui cal troian al carui aspect exterior poate conduce la neglijarea “substratului”. Astfel, Oliver i-a incurajat pe cei 24 de participant sa isi descopere propriul stil de leadership, privind cu incredere spre viitor, investind pasiune si avand mereu incredere ca sunt urmati.
Un alt aspect important discutat in cadrul acestei sesiuni a fost acela al definirii leadership-ului cat si a obiectivelor personale si profesionale, definire care contribuie semnificativ in atingerea lor.
Reteta de success a leadership-ului propusa de Oliver Olson este urmatoarea:
1) Competenta ( A fi capabil sa dai viata unei viziuni)
2) Etica ( A respecta standardele si valorile in indeplinirea unei viziuni)
3) Pasiune (A fi determinat sa mergi pana la capat pentru a o indeplini)
4) Nevoie ( A identifica utilitatea viziunii tale pentru ceilalti)
Prezentarea a conchis cu un indemnul:”It’s never too late to be what you might have been” citat apartinand lui George Eliot.
Vezi mai multe fotografii in pagina 2
Pentru ca Leadership Academy se deosebeste in mod semnificativ de celelalte programe prin componenta practica a activitatilor, cea de-a doua jumatate a zilei le-a adus participantilor si o provocare. Coordonati de Viorel Panaite, Managing Partner, Human Invest, participantii au descoperit importanta coordonarii si a lucrului in echipa, prin corelarea abilitatilor de leadership si eficienta grupurilor in simularea denumita “Mina Olandezului”. Avand la dispozitie resurse limitate si un set de reguli destul de severe, participantii au invatat cat de mult inseamna colaborarea in orice situatie, indiferent ca este vorba de a cuceri o mina de aur, de a indeplini un obiectiv strategic sau de a lua o decizie importanta cu privire la personalul unei companii.
Cea de-a doua parte a zilei i-a adus in fata participantilor pe Radu Enache, CEO, HP Romania si Prof. Dr. Niels Schnecker care au abordat teme precum capacitatea companiilor de a se adapta in situatii neasteptate si de a face fata perioadelor total imprevizibile cat si problema leadership-ului in Romania.
Conform lui Niels Schnecker, romanii ar trebui sa adere la noi principii si valori pentru a putea sa se autodepaseasca, concret, zicala „capul plecat sabia nu-l taie” nu mai are aceeasi valoare in conditiile actuale, acum fiind important sa tinem mereu capul sus.
Tot Schnecker a evidentiat importanta mentinerii unei relatii permanente cu generatia tanara, relatie care se poate concretiza printr-un schimb de energie si valori pozitive care vor avea un impacta supra progresului viitor al societatii.