Tinerii din Generația Z sunt cei mai optimiști cu privire la viitorul lor financiar, deși peste 63% spun că nu reușesc să pună niciun ban deoparte

Românii rămân rezervați în ceea ce privește perspectivele lor financiare. Doar 30% dintre respondenți se declară optimiști în privința viitorului financiar, iar dificultățile în economisire și lipsa unui plan de protecție reprezintă surse importante de îngrijorare. Aceste concluzii reies dintr-un sondaj online național realizat de Allianz-Țiriac în aprilie 2025.
Optimismul tinerilor din Generația Z
Cei mai optimiști sunt tinerii din Generația Z, dintre care aproape jumătate (47%) cred într-un viitor financiar favorabil. Cu toate acestea, această categorie se confruntă cu cele mai mari dificultăți să pună bani deoparte: peste 63% dintre ei afirmă că nu reușesc să economisească deloc, iar doar 16% se simt pregătiți să facă față unor cheltuieli neprevăzute, precum accidente, probleme de sănătate sau pierderi familiale.
„Nivelul de protecție din România este sub nevoile reale ale oamenilor, mai ales când vorbim de tineri, care adesea nu au economii suficiente”, subliniază Adriana Matache, Deputy CEO & CFO la Allianz-Țiriac Asigurări.
Economii insuficiente și vulnerabilitate la riscuri
Sondajul arată că jumătate dintre respondenți nu reușesc să pună niciun ban deoparte, în condițiile în care veniturile lor sunt folosite strict pentru acoperirea cheltuielilor zilnice sau, uneori, chiar insuficiente pentru necesitățile esențiale. Situația este mai gravă în rândul Generației Z (63,6%), comparativ cu Millennials (45,5%), ceea ce reflectă, pe de o parte, maturizarea financiară odată cu evoluția profesională.
Mai puțin de 30% dintre tinerii din Generația Z consideră că situația lor financiară le permite să economisească, iar doar 7,2% se consideră într-o poziție confortabilă, cu rezerve financiare solide. În plus, 6 din 10 respondenți nu cred că pot face față mai mult de trei luni fără un venit stabil, în cazul în care și-ar pierde sursa principală de câștig.
Ce înseamnă confort financiar pentru tineri?
Pentru atingerea unui nivel de confort financiar, aproape 62% dintre tinerii din Generația Z consideră necesar să dispună de economii echivalente cu până la 6 salarii lunare – o cerință mai ridicată decât media generală de 45,5% pentru toate generațiile. În schimb, doar 23% estimează că ar avea nevoie de rezerve între 12 și 24 de salarii, sub media totală de 33,5%, sugerează o gândire pe termen mai scurt comparativ cu generațiile mai în vârstă.
Asigurările – o soluție subutilizată, dar apreciată
Deși doar 11% dintre români se bazează pe asigurări pentru protecție financiară, aproape jumătate (48%) consideră că ar apela la împrumuturi de la familie, prieteni sau instituții financiare în situații dificile, iar 41% nu au un plan concret, sperând să găsească soluții pe moment.
„Realitatea arată că problemele financiare neașteptate nu așteaptă economiile sau soluțiile de avarie, iar presiunea asupra familiei poate deveni severă. Asigurările oferă o protecție accesibilă și sprijin financiar imediat atunci când este cel mai necesar”, explică Adriana Matache.
Mai mult de 61% dintre tinerii din Generația Z recunosc asigurările ca o metodă eficientă de protecție și stabilitate financiară, iar 3 din 10 văd în ele o soluție pentru reducerea presiunii bugetare în situații precum accidente, boli grave sau riscuri asociate casei și mașinii. Totuși, 35% consideră că nu își permit o asigurare, iar 10% cred că pot amâna decizia cu privire la o astfel de protecție, deși 85% sunt de acord că asigurările ar aduce beneficii importante.
Tendințele pieței asigurărilor în România
Românii investesc prioritar în asigurările pentru mașină și locuință, acestea fiind cele mai numeroase contracte active la finalul anului 2024 (peste 5,6 milioane asigurări auto și peste 4 milioane pentru locuințe). În schimb, asigurările de viață și sănătate sunt mult mai puțin răspândite, cu doar circa 2 milioane, respectiv 250.000 de contracte active.
„Observăm o creștere a interesului pentru asigurările de viață și sănătate, susținută de o diversificare a opțiunilor și extinderea beneficiilor, inclusiv prin soluții digitale accesibile tinerilor”, adaugă Adriana Matache.
Datele sondajului
Sondajul Allianz-Țiriac a fost realizat în aprilie 2025 pe un eșantion reprezentativ de 1.011 utilizatori de internet din România, cu o pondere de 52% bărbați, majoritatea cu vârste între 18 și 44 de ani, și aproape 59% având venituri lunare de peste 4.000 lei.
Foto: Allianz-Țiriac