Vocea de lider
În a doua jumătate a lui octombrie, într-un cartier liniştit din West Palm Beach cu case şi grădini desprinse din desenele animate ale lui Disney, a sărbătorit împlinirea a 88 de ani una dintre legendele operei mondiale, româncă de origine, soprana Virginia Zeani.
Ajunsă în Italia în acelaşi an cu Callas, parcurgând o carieră de peste 30 de ani, din 1948 până în 1982, adunând peste 65 de roluri în sute şi sute de reprezentaţii în toate marile case de operă din lume, Virginia Zeani nu numai că a primit, din partea publicului şi a criticilor, titlul de „L’Assoluta”, dar e în măsură să-l şi demonstreze, oricum aţi dori să definiţi noţiunea de „soprană absolută”.
Cum de ştim atât de puţin despre ea, în Romania, e poveste lungă. În fapt, Virginia Zeani şi-a construit cariera impresionantă într-o vreme în care „concurenţa” o reprezentau cele mai sonore nume din operă – şi cele mai uimitoare voci: Maria Callas, Renata Tebaldi, Joan Sutherland.
Atunci, când istoria tocmai se scria, Doamna Zeani urmărea mai puţin drama şi titlurile mari din presa de specialitate sau de scandal. Un lider ştie când să acorde atenţie lucrurilor cu adevărat importante. Când să ai timp şi de frivolităţi când, doar cu Violetta, rolul din „La Traviata”, care îi defineşte cariera, a avut cam 650 de reprezentaţii? Plecată din România în 1947, cu un paşaport regal pentru a studia canto în Italia, n-a putut reveni în ţară mai bine de 20 de ani. A cântat în cele mai strălucite companii, pe cele mai celebre şi mai pretenţioase scene din lume. Aga Khan, Grace de Monaco s-au numărat printre cei care au aplaudat-o. În toţi cei 34 ani de carieră, a anulat doar două reprezentaţii. Profesionist impecabil, ţine minte şi azi care au fost acele spectacolele şi care au fost motivele.
Până la 88 de ani, după încheierea activităţii de spectacol, Doamna Zeani a mai parcurs o carieră de succes, de peste 20 de ani, devenind mentor pentru mai multe generaţii de solişti lirici, în Bloomington Illinois. Acolo, pe lângă studenţii de la Universitate, au venit să-i ceară sfatul nume celebre ale operei ca Elina Garanca sau Andrea Bocelli, iar din 1996, o prietenie minunată o leagă de Angela Gheorghiu.
Vorbim mult despre mentorship în business, dar în canto, apropierea între profesor şi student e şi mai mare, planul pe care se întâlnesc e o combinatie rară de raţional şi emoţional, iar implicarea profesorului e asemenea privighetorii din povestea lui Wilde. Gândiţi-vă, ca să poată creşte şi şlefui vocea studentului, el trebuie să-şi bruscheze propria voce, să o ducă în registre urâte şi frumoase pentru a-i demonstra totul. În 20 de ani, 14 dintre ucenicii săi au ajuns în finala concursului Metropolitan, o sită de selecţie infernal de riguroasă, care alege anual câţiva tineri cântăreţi dintre aproximativ 10.000 de candidaţi.
La aniversare, ochii Virginiei Zeani au rămas la fel de verzi şi de strălucitori şi, în pofida anilor, emană acea energie capabilă să te inspire, pe care o resimţi numai în preajma liderilor autentici, a performerilor excepţionali. La mulţi ani şi alţi mulţi discipoli, Doamna Zeani!
Sorana Savu este Senior Partner, CIR Premium Communication
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici