5 trucuri neștiute pentru amenajarea unui birou în care angajații sunt mai productivi
Cei mai mulți își personalizează birourile cu rame foto, plante sau alte obiecte dragi care să le reflecte gusturile și stilul, însă asta nu este nici pe departe suficient pentru a-i stimula pe oameni să își atingă potențialul maxim.
Iată ce ar trebui să știe managerii și angajații deopotrivă despre amenajarea unui spațiu de lucru care să le sporească productivitatea și în care să se simtă cu toții confortabil și motivați:
Funcționalitate și confort – cuvinte-cheie în privința mobilierului de birou
Atunci când oamenii petrec ore întregi la birou, unul dintre cele mai importante detalii de luat în calcul este cât de confortabile sunt piesele de mobilier alese, dar și modul în care acestea sunt aranjate. Studiile arată că 90% dintre angajații din mai multe țări consideră că nu au suficientă intimitate și spațiu la locul de muncă. Spațiile deschise de lucru facilitează colaborarea dintre angajați și transparența, însă este important ca fiecare angajat să aibă propriul lui birou. Dacă arunci o privire peste aceste imagini cu modele de mobilier de birou vei înțelege de ce le este mai ușor angajaților să se concentreze atunci când stau confortabil, fără ca nimeni să le invadeze spațiul de lucru. Iar niște scaune ergonomice, care să nu le provoace sau să nu le agraveze durerile de spate angajaților, își arată beneficiile mai ales în cazul joburilor sedentare.
Lumina naturală crește productivitatea la locul de muncă
Orice birou ar trebui să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Spre deosebire de cea artificială, lumina naturală pune mai puțină presiune asupra ochilor și îți menține energia pentru mai mult timp. De aceea, angajații care lucrează în spații închise în care nu au parte de multă lumină naturală se concentrează mai greu și le ia mai mult timp să își ducă sarcinile la bun sfârșit.
Dacă nu ai ferestre largi la serviciu și nici posibilitatea de a te muta într-un spațiu mai bine luminat, o soluție este să alegi becuri care simulează lumina naturală. De asemenea, alege lampadare sau veioze cu lumină caldă, care solicită mai puțin vederea și nu este la fel de obositoare ca lumina rece.
Nivelul zgomotului trebuie ținut sub control
Angajații care lucrează în spații de lucru deschise se plâng adeseori că nu se pot concentra din cauza zgomotului. Nivelul acestuia depinde în mare măsură și de domeniul în care activezi, însă în orice birou se aude în permanență zumzetul conversațiilor colegilor, ale discuțiilor telefonice sau zgomotul din exterior. Pe lângă distragerea atenției și scăderea capacității de concetrare, zgomotul este asociat și cu creșterea nivelului de stres la locul de muncă. Mulți angajați folosesc căști pentru a asculta muzică sau așa numitul „zgomot alb”, care mărește productivitatea și îi ajută să își ducă la final sarcinile.
Temperatura optimă este cuprinsă între 21-23 de grade Celsius
Media de temperatură în cele mai multe birouri este de 18-20 de grade Celsius, însă oamenii sunt mai productivi în spațiile mai calde. Un studiu arată că 80% dintre angajați sunt nemulțumiți de temperatura din birourile în care lucrează, iar 29% dintre ei nu pot lucra între 10 și 30 de minute zilnic din cauza disconfortului cauzat de temperatura prea joasă sau prea ridicată.
O temperatură între 21 și 23 de grade Celsius este cea mai bună pentru ca angajații să poată lucra productiv, fără disconfort. Există, desigur, și alți factori care pot influența aceste valori: umiditatea, cât de gros se îmbracă oamenii și anotimpul.
Un birou în culori neutre îndeamnă la calm
Multe spații de lucru au pereții zugrăviți în alb, o greșeală elementară în designul birourilor. Albul solicită ochii și pune presiune pe ei, în timp ce tonurile pale sau neutre îi ajută pe oameni să își păstreze calmul, să fie mai creativi sau să soluționeze mai rapid problemele.
Albastrul este o culoare recunoscută universal pentru capacitatea sa de a mări productivitatea oamenilor. De asemenea, este o culoare care exprimă calm și stabilitate, așa că îi ajută pe oameni să se concentreze mai ușor asupra sarcinilor dificile de serviciu.
Verdele este potrivit în special pentru cei care petrec multe ore peste program la serviciu. Această culoare nu obosește vederea și te ajută să îți păstrezi productivitatea și eficiența la locul de muncă.
Galbenul este o culoare care emană optimism și stimulează creativitatea. Designerii sau persoanele care au nevoie de imaginație și creativitate la locul de muncă vor fi mai avantajați de un birou zugrăvit într-o nuanță pala de galben sau decorat cu câteva accesorii în această culoare.
Roșul este potrivit pentru amenajarea spațiului de lucru doar dacă jobul tău presupune o activitate fizică intensă. Acestă culoare crește pulsul, ne accelerează circulația și ne stimulează emoțiile și pasiunile, așa că este potrivită pentru amenajarea unei săli de fitness, de exemplu.
Sursă foto: customspaces.com