O carieră dedicată „riscului”
De la Ofițer de Management al Informației la Manager de Credit&Risk, funcția pe care o ocupă în prezent, a fost doar un pas. În urmă cu patru ani, compania era în căutarea unui Manager de Credit&Risk care să îmbine abilităţile de management de portofoliu cu cele comerciale, astfel încât să îndeplinească obiectivele de creştere concomitent cu cele financiare.
La momentul respectiv, Daniel Matreș conducea o echipă de Analişti Comerciali în Provident, al căror scop principal era de a creşte responsabilitatea oamenilor din vânzări asupra obiectivelor financiare ale companiei. Astfel, ca parte a jobului său, avea în vedere şi ce anume trebuie să facă businessul pentru a menţine costul riscului la un nivel sustenabil.
„Cumva, deja utilizam pârghiile necesare pentru a ocupa o poziţie în managementul riscului de credit”, spune Daniel, care crede că noua funcție a fost şi este o decizie bună nu doar pentru dezvoltarea sa personală şi profesională, dar şi pentru companie. În ultimii 4 ani, împreună cu oamenii din echipa sa (26), a reuşit să facă schimbări relevante în politica de creditare a companiei, iar acest lucru s-a văzut nu doar la nivel de proces, ci şi în rezultatele financiare. Ceea ce era o echipă locală de management al riscului de credit este acum un centru regional de suport, atât pentru România, cât şi pentru businessul din Ungaria.
Cea mai mare provocare? Oamenii, crede Daniel. „Poate uneori ai nevoie de mai mult timp pentru a putea construi o politică de creditare, un proces, o procedură. Dar, până la urmă, reuşeşti. Cu oamenii e însă mai complicat. Şi pentru că mulţi sunt rezistenţi la schimbare”, adaugă Daniel, care crede că pentru a rezista într-o piaţă atât de competitivă, ai nevoie mereu de soluţii noi şi e destul de greu să le tot spui oamenilor că iar trebuie schimbat ceva.
Există, însă, și multe provocări ale pieței, motiv pentru care a început colaborarea cu Biroul de Credit şi cu Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF): „Nu îi poţi spune omului că e nevoie să facă 10 drumuri până la angajator, până la ANAF, până la băncile la care mai are credite, ca să poată lua un împrumut şi de la tine. De aceea am început cele două colaborări, care au fost schimbări majore pentru businessul nostru”, spune el.
Fiecare clipă din cele 24 de ore ale unei zile aduce un risc. Sau niciuna nu înseamnă vreun risc. Depinde de perspectivă şi de cum ştii să gestionezi lucrurile.
Daniel Matreș, Head of Credit Risk, Provident Financial România
Îmi petrec majoritatea timpului liber cu fiul meu, dar nu ratez nici berea cu prietenii sau cu colegii. Îmi place să călătoresc, să descopăr culturi noi, dar şi să revăd locuri în care îmi pot reîncărca bateriile.
Eu trăiesc ghidat de principiul: ,,Trăieşte viaţa la intensitate maximă şi implică-te în fiecare moment pentru a simţi această intensitate”. Aşa că, în timpul petrecut la birou, sunt 100% dedicat activităţii profesionale şi dau 110% din tot ce am. Când plec de la birou, însă, se schimbă paradigma. Păstrez procentele, dar nu amestesc viaţa personală cu jobul. Consider că oricât de mare ar fi un succes profesional, dacă nu ai cu cine să-l împarţi, îşi pierde 99% din valoare.
Un manager bun este un bun profesionist, o persoană deschisă, capabilă să gestioneze activităţi multiple, să interacţioneze cu absolut orice tipologie umană, să fie adaptabil şi deschis la schimbare, să îşi asume riscuri controlate, să ajute la dezvoltarea celorlalţi, să fie într-un permanent proces de evoluție şi învăţare, să aibă capacitatea să adune oamenii în jurul lui prin cine e ca om, nu ca funcţie ori statut.