Va trebui să ne dezvoltăm o nouă abilitate. Ai auzit de vibe coding? | EDITORIAL

Vibe codingul, unul dintre cele mai discutate subiecte în comunitățile de IT, are toate șansele să devină în curând o temă de reflecție și pentru liderii companiilor din toate industriile. Vibe codingul este un concept potrivit căruia chiar și persoanele care nu știu să programeze pot crea produse precum aplicații sau site-uri web cu ajutorul inteligenței artificiale foarte simplu: cu comenzi text sau vocale.
Termenul a fost inventat de Andrej Karpathy, cofondator al OpenAI și fost director de inteligență artificială la Tesla, într-un tweet pe care l-a publicat la începutul lunii februarie și în care spunea: „Există un nou tip de programare pe care îl numesc «vibe coding», în care te lași complet purtat de vibe, îmbrățișezi exponențialele și uiți că programarea propriu-zisă există. E posibil pentru că modelele lingvistice mari (…) au devenit prea bune. (…) Practic, construiesc un proiect sau o aplicație web, dar nu e chiar programare – doar văd lucruri, zic lucruri, rulez lucruri și copiez chestii, și în mare parte funcționează.”
Momentul este unul extrem de important pentru industria software-ului, pentru că poate accelera puternic dezvoltarea de noi companii cu foarte puțini angajați „vibe coderi”, spun unii lideri din domeniu. Una dintre primele previziuni este legată de faptul că ar putea ajuta foarte mult start-upurile la prototipizarea de tehnologii și aplicații noi.
În ultimii doi ani, prompt engineeringul – abilitatea de a da comenzi/ instrucțiuni instrumentelor de AI – a fost ridicat la rang de superputere digitală, inclusiv în companiile din România. Cei care știau să comunice fluent cu ChatGPT, GitHub Copilot sau Midjourney au fost avantajați prin comparație cu colegii lor care au refuzat să lucreze cu noile tehnologii. Însă instrumentele de AI devin mai inteligente, mai predictive și mai autonome, iar accentul se mută din nou pe ceva ce niciun model nu poate replica în întregime: starea umană.
Vibe codingul nu este o abilitate pur tehnică, ci una „soft”, pentru că exersează capacitatea de comunicare, de exprimare și de sumarizare a unor cerințe tehnice într-un limbaj natural.
Iar această nouă abilitate nu este doar pentru programatori, ci și pentru designeri, copywriteri, manageri de proiect sau chiar antreprenori. Se conturează premisele unui viitor al muncii în care importanța comunicării crește accelerat. Iar pentru mine, un lucru este cert: să fii coerent în comunicarea cu instrumentele AI este mai important decât să fii rapid (pentru că AI-ul este rapid în locul tău). Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, mai nou, trebuie să creăm condițiile de muncă potrivite pentru AI-ul care lucrează pentru noi (după „vibe”-ul nostru).
CITEȘTE ȘI: La câte e-mailuri ai răspuns cu ChatGPT în ultima săptămână?
Foto: Adelina Mihai, Publisher Revista CARIERE

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 296 | Aprilie 2025