10 idei de afaceri care te costă doar 2-3 salarii
1. Curăţarea graffiti-ului
Un start-up de acest gen poate aduce profit destul de repede, mai ales dacă alegeţi să faceţi acest business în Bucureşti. Tineri “talentaţi” care să-şi încerce mâna pe pereţii clădirilor sunt destui. Şi fie că alegeţi să luaţi contracte cu instituţiile statului sau cu mediul privat, acesta nu va fi un business care să dispară prea repede. Aşa că atâta timp cât “Bas(arabia) e pământ românesc” sau “Priveşti cerul”, va fi un job şi pentru tine în piaţă.
2. Mystery shopping
La noi acest trend încă nu a luat atât de mare amploare ca în străinătate, dar serviciile de proastă calitate nu vor înceta să dispară. Aşa că dacă managerii ştiu ce este mai bine pentru business-ul lor vă vor angaja firma. Pare un “dream-job” şi pentru unii chiar este, dar va fi nevoie de o minte analitică şi bineînţeles, obiectivă.
3. Poliglot de meserie
Traducerile scrise şi verbale sunt o a doua natură pentru tine şi avantajul că limbile pe care le ştii sunt rare. Perfect! Când ştii să faci ceva bine, nu o face pe gratis! Dacă eşti angajat, dă-ţi demisia şi începe un business pe cont propriu. Să fii propriul şef şi să-ţi dai singur ordine în diferite limbi sună mult mai bine decât să primeşti indicaţii de la cineva a cărei principală meserie era “dactilografă la partid” în 1970.
4. Agenţie de PR
Sunt multe companii care vor să comunice cu lumea exterioară, în general, cu presa, dar este un lucru care nu le iese deloc bine. Aşa că au nevoie de ajutor specializat pe partea de imagine şi transmis mesajele. Dacă ai tot timpul cuvintele la tine şi debordezi de entuziasm, atunci s-ar putea să fi nimerit în business-ul care trebuie.
5. Web Designer
Design-ul de site-uri este un job destul de bănos, dar şi solicitant şi cu multă concurenţă, cel puţin la noi. Tineri talentaţi din Iaşi, Cluj şi Bucureşti dar şi din alte centre mari de afaceri si universitare se bat pe astfel de posturi. Partea bună este că o astfel de afacere se poate face din confortul casei. Partea proastă, mulţi încă nu ştiu ce vor de la site şi vor fi o adevărată corvoadă şi vor avea nevoie şi de actualizarea site-ului.
6. Organizarea de petreceri pentru copii
Dacă încă nu ai uitat cum este să fii copil şi vrei să retrăieşti clipele minunate în care alergai şi râdeai fără să îţi pese de consecinţe, atunci asta e o ideea de afacere pentru tine. În fiecare om mare este un copil mic, iar acel copil mic vrea petreceri de ziua lui şi râsete şi baloane şi personaje din desene animate. Ei bine, aici intervii tu!
7. Meditaţii
Evrika! Aici ai găsit “terranova”. Este un pământ fertil pentru business. Şi dacă te simţi mai filosof decât alţii, ai şanse să tragi marele loz, în condiţiile în care elevii pică Bacalaureatul în procente înfiorătoare. Sunt destui cei care vor o altă abordare decât cea a profesorilor, şi atâta timp cât nu este vorba despre ştiinţe exacte, afacerea este asigurată, la fel ca rata de succes.
8. Colecţionar de antichităţi
Gunoiul altora, comoara ta! Deşi noi nu avem o cultură a fel de dezvoltată, ca alte state, în acest
domeniu, şi la noi se poate face o afacere onorabilă. În mediul rural se pot găsi destule obiecte bine păstrate, care fac cu ochiul străinilor. Problema aici este că rişti să cazi singur în patima colecţionarului. Şi cum antichităţile nu sunt poze de la guma Turbo, rişti să ajungi cu o colecţie substanţială de obiecte şi cu o afacere în cădere liberă.
9. Fotograf profesionist
În ziua de azi, toţi care au un telefon se cred fotografi, mai ales că aruncă peste imagine câteva efecte şi gata poza cu mâncarea pentru Facebook sau Instagram. Dacă ai într-adevăr talent, dar şi ceva aparatură care să te ajute, poţi face un business destul de profitabil din aşa ceva. Nimic nu este de nerealizat când ai ajutorul necontenit al Photoshop-ului. La noi se cere de multe ori, mai ales dacă vorbim de servicii de eveniment şi de video, nu numai foto.
10. Serviciu de livrare mâncare
Din fericire pentru cei care vor să pornească o afacere în acest domeniu, oamenii mai trebuie să şi mănânce. Şi mulţi dintre ei nu prea au timp să ajungă la restaurant. Aşa că, după cum ştiţi, prânzul omului de companie este cel “pe tastatură”. Îl practicăm cu toţii, tastaturile înfundate cu firimituri ştiu asta cel mai bine. Dacă ai câteva scutere şi nişte angajaţi “DareDevil” care să facă slalom printre maşinile din trafic, ai şanse să îţi faci un renume printre concurenţă şi clienţi.