Business cu aventuri care-ţi taie respiraţia
După ce acum 13 ani şi-a transformat pasiunea pentru călătorii într-o afacere de turism de aventură: Extreme Travel, businessul a devenit între timp unul de succes, iar Radu se simte astăzi un om împlinit.
„Noi nu facem turism de masă”
Radu Vatcu a escaladat cei mai înalţi şi mai provocatori munţi şi a ajuns în cele mai exotice şi îndepărtate locuri ale lumii. Patagonia, Indonezia,Tanzania, Papua Noua Guineee, Antarctica, America de Sud, Alaska, Pampasul argentinian, savana africană sunt zone spectaculoase pe care cei mai mulţi dintre noi le-au descoperit la posturile tv de profil, însă Radu a trăit experienţa fiecăruia dintre aceste locuri pe propria piele. Nu s-a cazat în hoteluri de cinci stele şi nici nu a mers pe insuliţe unde numărul străinilor îl depăşeşte net pe cel al localnicilor. De câte ori a fost posibil, Radu a stat chiar în casele băştinaşilor. Cum altfel poţi ajunge să cunoşti istoria unui loc, oamenii şi tradiţiile mai bine? Acesta este şi modul prin care se diferenţiază de celelalte agenţii de turism. „Noi nu facem turism de masă. Diferenţa esta precum cea între vinul la cutie şi o sticlă de vin vechi şi bun”.
Expediţii scumpe, dar spectaculoase
Radu recunoaşte că pentru o astfel de „plăcere” trebuie să scoţi ceva bani din buzunar şi nu mulţi îşi permit să meargă în acest gen de călătorii. De exemplu, 20 de zile în Cuba necesită o „investiţie” de 2.500 de euro, escaladarea muntelui Kenya e ceva mai scumpă – 3.700 de euro, o experienţă de 16 zile în Peru, Machu Picchu, Cusco, Nazca, Titicaca ajunge la 2.800 de euro, în timp ce pentru 14 zile în Tanzania veţi achita 3.100 de euro.
Fiecare ban cheltuit înseamnă însă clipe pline de adrenalină şi informaţii aflate chiar de la sursă. „Ne adresăm celor care-şi doresc cu adevărat să afle lucruri inedite despre ţara pe care o vizitează, asta înseamnă oameni, cultură, natură, dincolo de lista cunoscută de monumente şi obiective către care se îndreaptă toată lumea”. În excursiile obişnuite călătoreşti într-un autocar, iar apoi te cazezi într-un hotel, izolat, de fapt, de ţara respectivă. „Cei din agenţii nu se străduiesc să descopere lucruri noi, pe care să le arate, să muncească să le explice. Conceptul nostru, de turism de aventură, se aseamănă cu călătoriile pe care le fac cei care bat lumea în lung şi-n lat cu rucsacul în spate. Este opusul turismului de masă, opusul lui „all inclusive”. Grupurile sunt de şase, maximum zece persoane. Cazările nu sunt foarte luxoase, pentru că interesul este ca acela care participă într-o astfel de expediţie să poată să vadă cât mai mult. Uneori, cazarea se face în casele localnicilor.
Excursiile, după cum am văzut, sunt destul de scumpe, dar şi destinaţiile sunt exotice şi îndepărtate. De exemplu, dacă veţi alege să mergeţi în Peru, veţi avea parte de o noapte de cazare în insula Amantani, pe lacul Titicaca, unde nu există hoteluri, şi veţi dormi chiar la săteni. Aici standardul scade sub două stele, pentru că sunt case de ţară, locuinţele localnicilor.
Acvila i-a smuls din mână o pulpă de pui
Gama de expediţii organizate de Extreme Travel este destul de vastă, printre multe altele se numără şi excursiile-safari. În rezervaţiile din Africa se merge cu maşini, locurile de cazare sunt păzite, iar, când oamenii stau în cort, animalele nu se apropie de zonele respective. Turiştii merg şi în pădurea amazoniană sau în Uganda, unde vor să vadă gorilele, cimpanzeii şi se deplasează pe jos, prin pădure. Nu poate să garanteze că nu există niciun risc, însă Radu este convins că, dacă oamenii respectă ceea ce li se spune, riscurile sunt minime. A avut parte şi de incidente în expediţiile pe care le-a condus. „Îmi amintesc de un eveniment petrecut în Kenya. Eram cu toţii la un picnic şi o fată ţinea în mână o pulpă de pui şi a sărit o acvilă, care i-a smuls pulpa din mână şi i-a tras o aripă peste faţă. E nevoie totuşi de precauţie, pentru că mâncarea e catalizatorul acestor incidente. Eram odată pe marginea craterului Ngoro Ngoro, în Tanzania, şi au venit elefanţii africani, care sunt destul de periculoşi. Veniseră să bea apă din rezervorul existent acolo, în rezervaţie. Dacă nu te apropii de ei şi nu-i deranjezi, nu te atacă, dar altfel există un pericol destul de mare”, adaugă Radu.
„Cuba fără cubanezi şi-ar pierde jumătate din farmec”
Pachetele turistice oferite de agenţiile din România şi de marii tour-operatori din vestul Europei sunt axate pe un tarif cât mai scăzut, dar sunt, după cum spune şi Radu, „impersonale şi banale”.
„În staţiunile în care se îngrămădesc turiştii, cubanezii nu ajung poate niciodată, astfel încât poţi spune că acolo nu este Cuba. Cuba fără cubanezi şi-ar pierde jumătate din farmec. Viaţa localnicilor, muzica, dansul fac din această excursie una specială. Cazările noastre sunt la localnici, în case coloniale plasate în inima localităţilor vizitate.”
Toate expediţiile sunt incitante. De exemplu, programul din ziua a opta a pachetului 17 zile în Cuba este fascinant: „Drumeţii în munţi la vechile plantaţii de cafea ascunse în pădure. Opţional, masa de prânz o putem lua pe insuliţa de pescari Cayo Granma, în golful Santiago de Cuba. După masă, putem pleca spre Santo Domingo, în inima munţilor Sierra Maestra.” Radu spune că în Cuba primul lucru care te încântă este bucuria locuitorilor de a-şi trăi viaţa, în ciuda dificultăţilor financiare. Cubanezii sunt legaţi de muzică şi dans.
„În zonele rurale vezi fermieri călare sau arând câmpul cu plugul tras de boi. Majoritatea oraşelor sunt bine conservate, construcţiile coloniale sau maşinile de pe străzi te fac să te simţi ca într-un film de epocă”, conchide Radu Vatcu.
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici