Pe ce fonduri europene mai pot pune mâna antreprenorii până în 2013?
Cum împrumuturile bancare sunt din ce în ce mai greu de contractat şi necesită o multitudine de garanţii, iar fondurile puse la dispoziţie de autorităţi prin diverse programe menite să sprijine IMM-urile pot fi insuficiente, antreprenorilor le rămâne de ales între două soluţii: conlucrarea cu un fond de investiţii sau atragerea de fonduri europene.
Dacă prima variantă este oarecum mai dificilă, deoarece este destul de greu de ajuns în mediile în care se învârt aceste fonduri, iar afacerea care ar putea primi finanţare pe această cale trebuie să prezinte un potenţial real de creştere susţinută, atragerea de fonduri europene poate reprezenta o soluţie mai accesibilă.
Nici pe acest sector lucrurile nu sunt tocmai uşoare, în condiţiile în care România a avut mari probleme în atragerea şi redistribuirea acestor fonduri către beneficiari. Potrivit unui studiu realizat recent de KPMG, rata de absorbţie a fondurilor UE este îngrijorătoare, în condiţiile în care România a contractat 60% din suma disponibilă în ultimii cinci ani şi a rambursat beneficiarilor mai puţin de 15%, oscilând între ultimul şi penultimul loc între statele din Europa Centrală şi de Est.
Acest aspect este cu atât mai important cu cât în 2013 ia sfârşit programarea extinsă pe şapte ani (2007-2013) a politicii de coeziune a Uniunii Europene, care oferă un cadru pentru finanţarea unei game largi de proiecte şi investiţii, cu scopul de a încuraja creşterea economică în statele membre ale UE şi în regiunile lor şi care a beneficiat de fonduri totale în valoare de 347 de miliarde de euro.
Întreprinderile inovative pot accesa până la 200.000 de euro
Prin Operaţiunea 2.3.1 – „Sprijin pentru start-up-urile şi spin-off-urile inovative“, din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – POSCCE, întreprinderile mici, cu personalitate juridică, care înregistrează o vechime de maximum trei ani în momentul depunerii proiectului şi au maximum 20 de angajaţi pot accesa o finanţare nerambursabilă ce nu va depăşi echivalentul în lei a sumei de 200.000 de euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi. Suma se reduce la jumătate în cazul agenţilor economici din sectorul transporturilor, pentru care valoarea totală a grantului nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 de euro.
Proiectele pot fi finanţate până la 90% din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului.
Restul de 10% din costurile eligibile va reprezenta contribuţia proprie a beneficiarului din fonduri private. Totuşi, pentru a fi considerate inovative, start-up-urile care vor fi finanţate în cadrul acestei operaţiuni trebuie să facă dovada faptului că în ultima perioadă au introdus pe piaţă un produs (bun sau serviciu) nou sau substanţial îmbunătăţit sau prin proiectul propus devin inovative. În ambele situaţii, proiectul propus trebuie să pornească de la un rezultat de cercetare, de la un brevet sau de la alt drept de proprietate industrială.
Domeniul de intervenţie D1.3 – Dezvoltarea durabilă a antreprenoriatului, din cadrul Axei Prioritare 1, vizează dezvoltarea şi inovarea bazei antreprenoriale prin asigurarea infrastructurii logistice şi accesul IMM-urilor la serviciile de consultanţă calificate, precum şi prin furnizarea de servicii integrate pentru afaceri. Operaţiunea 1.3.2 „Sprijin pentru consultanţă acordat IMM“ are ca obiectiv finanţarea proiectelor de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă calificată nelegate de activitatea curentă a firmei. Valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil ce se poate acorda în cadrul acestei scheme de finanţare este de 170.000 de lei, în condiţiile respectării prevederilor referitoare la ajutorul de minimis, dar nu mai mult de 20% din valoarea cifrei de afaceri anuale înregistrate, de către întreprinderea solicitantă în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi cu respectarea prevederilor de la Capitolul III.3 – „Cheltuieli eligibile, privind limitarea nivelului finanţării pentru anumite categorii de cheltuieli“. Cererile de finanţare pentru acest domeniu de intervenţie se pot face în perioada 03 – 28 septembrie 2012.
Totodată, în această toamnă vor fi deschise trei noi linii de finanţare destinate resurselor umane şi educaţiei cuprinse în Axa prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane“ – POSDRU.
Investiţiile în agricultură, o mină de aur
În acest moment, există destul de multe probleme la nivel mondial în ceea ce priveşte resursele de hrană, preţul alimentelor creşte continuu, iar investiţiile în zona agricolă reprezintă o mare şansă pentru antreprenori. Pe lângă fondurile destinate tinerilor fermieri, în prezent există disponibile peste 100 de milioane de euro alocate investiţiilor non-agricole în mediul rural.
Prin intermediul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 3.1.2 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi“ – , în care se încadrează şi companiile nou înfiinţate, antreprenorii pot accesa finanţări de până la 200.000 de euro.
Cererile de finanţare pentru acest tip de investiţii se pot depune la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în perioada 3 – 28 septembrie 2012. Fondurile totale disponibile, în cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor pentru Măsura 312, sunt de 134.668.992 de euro.
În condiţiile în care nivelul de absorbţie a fondurilor europene este destul de redus în România şi nu mai este decât un an până la expirarea programării 2007-2013 a planului de coeziune, persoanele interesate de acest tip de finanţări ar trebui să se informeze constant asupra noilor linii de finanţare care ar putea fi deschise.
Articol preluat din Revista Cariere de septembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici