Ai un nou job? Felicitări! Dar cum îl păstrezi?
Cu siguranță, atunci când ești nou într-o companie vei încerca să-ți impresionezi atât colegii, cât și șefii. Dacă faci în mod inteligent acest lucru, evoluția ta va fi conform așteptărilor.
Este posibil ca între momentul în care părăsești fostul loc de muncă și ziua în care îl începi pe cel nou să existe o perioadă de timp liber. Folosește-ți timpul să faci câteva cercetări. Încercă să afli tot ce se poate despre noul tău angajator. Informează-te despre produsele companiei, despre filosofia ei și despre cultura organizațională. Caută în grupul tău de cunoștințe pe cineva care are legături cu persoane din compania în care vei lucra și roagă-l să te prezinte înainte de prima ta zi la noul loc de muncă. Îți va fi foarte util să vezi o față prietenoasă atunci când ajungi la noul job.
De ce atât de mulți angajați noi eșuează în primul an?
De cele mai multe ori, acestora nu li se comunică obiectivele și care sunt așteptările pe care management-ul le are pentru primele 6 luni sau pentru primul an de activitate. Un alt motiv ar fi faptul că li se spune doar superficial sau lacunar unde ar putea găsi anumite informații, iar munca lor susținută de a se informa în legatură cu aspecte care în organizație sunt cunoscute este văzută de superiori ca fiind ineficientă.
Care sunt semnalele care-ți arată ca ești în pericol la noul tău job?
Primul ar fi faptul că nu știi motivul pentru care faci un anumit lucru. Dacă nu-ți știi obiectivele și nu știi cum ar trebui să arate lucrul bine făcut în accepțiunea companiei pentru care lucrezi, nu ai cum să reușești.
Poți să-ți dai seama că job-ul tău este periclitat atunci când te surprinzi vorbind mai mult decât ascultând. Recomandarea este să asculți de 5 ori mai mult decât vorbești. Ar trebui să te îngrijoreze și faptul că nimeni din echipa ta nu vine la tine să îți spună cât de mult se bucură că lucrați împreună. Dacă nu știi ce vrea echipa ta de la tine și cum ar vrea să fie munca ta, nu ai nicio șansă.
Cum vei face față colegilor cu atitudine ostilă?
În primul rând, încearcă să înțelegi motivația din spatele atitudinii lor. Pune întrebări pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat. În al doilea rând, încercă să schimbi cursul conversațiilor. Concentrează-te pe scopurile grupului, echipei, companiei. Și nu uita să te ridici deasupra celorlalți atunci când ei eșuează.
Ce ar trebui să faci atunci când ești nou într-o companie și este primul tău loc de muncă?
Intră în contact cu cât mai mulți oameni și explorează cât mai multe oportunități și arii de interes! Caută cât mai multe oportunități pentru a câștiga experiență! Și, foarte important, respectă-ți promisiunile atunci când te angajezi să faci o sarcină.
Să rămâi competitiv atât la actualul loc de muncă, dar și pe piață este doar responsabilitatea ta. Angajații de succes se cunosc pe ei înșiși. Ca nou angajat, e bine să-ți identifici propriile valori și ce însemnă pentru tine să ai succes. Nu fiecare dintre noi își dorește să ajungă CEO. Dacă vei avea în minte imaginea propriului succes, acest lucru te va ajuta să înțelegi ce fel de abilități trebuie să-ți dezvolți și să recunoști oportunitățile care apar pentru a te dezvolta.
„Când cineva te va întreba dacă poți face un anumit lucru răspunde «Da, cu siguranță pot», după care fă tot posibilul și află cum se poate face acel lucru” – Theodore Roosevelt.
Mihai Stoica este Senior Consultant în cadrul companiei de training și consultanță în resurse umane Humans. De-a lungul celor peste 10 ani de experiență în domeniu s-a specializat în proiecte de dezvoltare a echipelor, lucrând pentru companii mari, naționale și internaționale.