Ce contează mai mult: salariul sau „atenția arătată” de angajator?
Managerii Western Electric au comandat inițial acest studiu pentru a determina dacă intensitatea luminii din fabrică are influență asupra asupra productivității oamenilor. Ce a constatat Mayo? Că nu există o relație de dependență între intensitatea luminii și productivitate, productivitatea crescând și în cazul în care intensitatea luminii s-a mărit și atunci când s-a micșorat. El a mai observat că, de fapt, la schimbarea oricărei variabile din contextul de muncă, productivitatea creștea. Atunci a tras concluzia că angajații și-au schimbat comportamentul, având efect asupra creșterii producivității din cauză că s-au simțit “sub lupă”, importanți, că li s-a dat atenție, parte a unui experiment.
Cunoscut că Efectul Hawthorne, schimbarea de comportament a oamenilor atunci când se simt “sub reflectoare” și parte a unui grup, o putem redefini nu neapărat ca o productivitate mărită când vorbim de contexte sociale, ci ca o modificare de comportament care să fie conform așteptărilor celor care au poziționat “reflectorul” și conform grupului din care face parte. Așadar, o altă concluzie a acestui experiment a fost legata de influența grupului asupra individului. Schimbarea de comportament generată de o astfel de influență o regăsim de la felul în care se comportă un om care intră într-o biserică până la felul în care același om se comportă la un meci între Steaua și Dinamo. Nevoia de apartenență socială, de afiliere, a fost una dintre credințele lui Mayo ca rezultat al acelui experiment. Ca să devii parte a grupului trebuie să te comporți ca ceilalți din grup. Atâta vreme cât angajatorul înțelege aceste nevoi sociale ale individului și, prin modelarea și influențarea culturii organizaționale, acționează în direcția formării unui mediu prielnic perfomanței, putem vorbi de creșterea productivității. A se vedea filozofia TQM de exemplu.
O altă concluzie a experimentului, foarte pe placul managementului WE, a fost că salariul și condițiile de lucru sunt factori mai puțini importanți decât recunoașterea importanței individului și apartenența, integrarea în “haită”. Vă sună cunoscut? Herzberg a folosit această concluzie în celebra lui teorie motivațională.
Fiecare e liber să ia ce vrea din acest experiment la fel cum mulți s-au simțit liberi să îl critice. Una din criticile interesante a fost cea adusa de James Hoopes, profesor la Universitatea Babson, în anii 2000, care a spus că Mayo însuși era sub “reflector” cu acest experiment și că practic a preferat să le spună managerilor WE ceea ce aceștia așteptau să audă, adică, nu salariul contează ci doar “atenția arătată”, însă chiar dacă credem în acest experiment, o întrebare tot ne mai tulbură liniștea metafizică: “Cât ar costa curentul pe care l-aș plăti pentru “reflector” și care ar fi veniturile obținute din creșterea productivității?”
Articol preluat de pe pmcommunity.ro
Dincolo de faptul ca imbina intr-un mod natural umorul cu know-how-ul acumulat in cei peste 10 ani de experienta in management de proiect, management si dezvoltare organizationala, Narciss este in prezent Managing Partner si Trainer la firma de training si consultanta PM Access. Pasiunea sa pentru oameni si pentru ceea ce face in momentul de fata se vede de altfel si in comunitatea online pe care a creat-o de ceva timp (pmcommunity.ro) alaturi de partenerii sai.