Ce este și, mai ales, ce nu este coaching-ul
Înainte de a vorbi despre ce este coaching-ul, mai important este să marcăm niște noțiuni de care coaching-ul trebuie disociat. Coaching-ul nu este nici terapie, nici consultanță sau consiliere; niciodată în coaching nu știi mai bine decât clientul și nici un proces de coaching nu durează pentru o perioadă nedeterminată.
Ce stereotipuri mai marchează profesia?
Coaching-ul nu este training, pentru că training-ul vine cu o soluție și te instruiește într-o anumită abilitate. Coaching-ul apelează la toate resursele pe care le are o persoana și chiar la acelea pe care persoana respectivă le consideră negative sau nepotrivite. În coaching, vorbim despre rearanjarea a tot ceea ce deține o persoană – gânduri, idei, convingeri, acțiuni, experiențe anterioare etc. Mai degrabă, coach-ul oferă perspectiva unui mozaic aranjat altfel față de cum l-ar fi văzut clientul anterior, dezvăluie o alternativă la cum s-ar fi gândit clientul însuși să procedeze, evocă un punct de vedere pur și simplu diferit, de care persoana nu și-ar fi dat seama pe cont propriu. Coaching-ul nu trebuie confundat nici cu terapia, pentru că terapia ține de trecut și presupune vindecarea, iar coachingul se referă la prezent și la viitor: de unde pornim și unde vrem să ajungem.
Ce înseamnă coaching-ul, de fapt?
Coaching-ul înseamnă acompanierea unei persoane până la obținerea obiectivelor pe care aceasta și le dorește. Așa cum există un coach în sport, care îi antrenează pe sportivi să fie performanți și să obțină rezultate cât mai bune, ideea coaching-ului a fost extinsă în zona de business. Antrenorul de minți, spirit și emoție însoțește clientul pentru atingerea obiectivelor dorite. Coaching-ul este greu de rezumat în câteva cuvinte, însă el reunește concepte precum: persoană, resursă, potențial, timp, efort, exercițiu și disciplină.
Coaching-ul este atât de divers tocmai pentru că el a fost creat să întâmpine cele mai diverse nevoi ale persoanelor. Astfel, există executive coaching, coaching de leadership, pentru performanță, schimbarea carierei, valorificarea talentelor, obținerea succesului financiar, bunăstare fizică, materială, interioară etc. Pe scurt, putem vorbi de trei mari categorii de coaching: executive coaching (pentru manageri și oameni din companii), life sau personal coaching (pentru obiective care țin de viața personală a indivizilor) și team coaching (dedicat tot persoanelor din companii, însă direcționat către grupuri pentru obținerea unui rezultat benefic pentru organizație).
Ca un proces de coaching să fie de succes, unul dintre cele mai importante aspecte este ca relația dintre coach și client să fie una foarte deschisă și cordială. Este foarte important să existe un spațiu de totală acceptare, fără judecăți de valoare din partea coach-ului.
Cum recunoaștem un coach bun?
Un coach bun ar fi de preferat să lucreze foarte mult cu el însuși, ca să nu proiecteze niciodată asupra clientului propriile păreri sau convingeri. Clientul trebuie lăsat întotdeauna să aleagă și coach-ul are datoria de a merge în același ritm cu acesta. Intuiția e un dar în cadrul sesiunii de coaching, însă și aceasta trebuie folosită cu multă precauție. Chiar dacă un coach sesizează anumite lucruri la persoana cu care lucrează, poate că aceasta nu vede încă lucrurile astfel la momentul respectiv și încercarea de a-l face să conștientizeze prea devreme lucrurile nu ar face decât să agaseze. Intuiția este foarte bună în coaching, însă punctul principal de referință este clientul și cum primește acesta ceea ce vine din intuiția coach-ului.
Ce obține, de fapt, clientul în urma sedințelor de coaching?
Schimbarea cea mai mare pe care o aduce coaching-ul este faptul că persoana conștientizează, își asumă și transformă. Ea începe să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă și este conștientă de poziția sa; acceptă lucruri pe care înainte nu le încercase, transformă și creează astfel încât clientul să obțină afacerea sau carieră pe care și-o dorește, relații armonioase, mulțumire de sine și echilibru. Cu cât sunt mai mari curajul și deschiderea, din partea ambelor părți, cu atât se ajunge la rezultate mai frumoase.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.