Consilierea în carieră – cei 6 pași esențiali
Te simți uneori nemulțumit/demotivat la actualul loc de muncă …? Nu te mai atrage domeniul / industria / compania / echipa în care lucrezi …? Sau poate ai descoperit că ai și alte abilități sau competente și ai vrea să le valorifici și să ți le dezvolți …?
Ori probabil că vremurile tulburi și fluctuante pe care le trăim te fac să te îndoiești că vei reuși să ajungi acolo unde îți dorești?
Piața nu este tocmai plină de oportunități. Iată încă o provocare, care probabil te face să te simți uneori confuz și derutat. Relaxează-te. Există soluții. Coach-ul meu îmi spunea cândva că atunci când ai o problema sau o provocare este suficient să îți aloci puțin timp pentru a reflecta asupra ei și sigur vei găsi soluții. Pentru că întotdeauna exista minim 2 soluții: cea mai bună și cea mai proastă! Iar între cele 2 extreme, sunt o multitudine de alte variante.
Revenind la subiect, dacă te gândești că poate ar fi momentul să faci o schimbare în cariera ta sau să începi să îți planifici un anumit parcurs în dezvoltarea acesteia … și dacă o simți ca pe o provocare … atunci ai minim 2 soluții (best/worst) și încă multe altele. Nu știu care sunt cele pe care le vei găsi tu, însă știu care sunt cele pe care specialiștii le recomandă. Sunt studiate, analizate și bine definite. Deci vei avea „rețeta”. Nu trebuie decât să o pui și în practică. Succes!
Pasul 1: Începe cu tine!
Cu ce știi despre tine. Dar nu, așa, din ce vezi tu în „oglinda ta interioară” sau ce îți „oglindesc” ceilalți. Consultă-te cu un profesionist (Career Consultat / Career Coach). Și apoi mergi și mai în profunzime. Specialiștii îți recomandă testele vocaționale sau de personalitate. Astfel, îți vei descoperi interesele, capacitățile, aptitudinile, valorile, motivațiile și nevoile personale de dezvoltare, precum și preferința pentru anumite medii de lucru sau pentru anumite domenii.
Pasul 2: Construiește pe ceea ce ai descoperit!
Și acum, pentru că ai un punct bine definit de pornire, începe să construiești. Este timpul să acționezi! Perfecționează-ți abilitățile necesare pentru adaptarea la domeniul în care dorești să îți construiești cariera. Există mai multe variante. Singur sau cu ajutorul unui consultant în cariera, o poți alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine: poți paticipa la training-uri desfășurate de către diferite centre de dezvoltare profesională, poți beneficia de acestea în cadrul actualului loc de muncă (majoritatea angajatorilor oferă programe de perfecționare în carieră), te poți înscrie într-un program de dezvoltare personală ori poți începe un program de coaching. Fiecare dintre aceste variante îți dezvoltă una dintre cele 2 categorii de competențe: profesionale sau personale.
Pasul 3: Cunoaște piața!
Piața este largă, diversă și bogată în variante. Dar nu și în oportunități. Învață să țintești cât mai bine pentru a-ți atinge obiectivele. Adică: cercetează piața și companiile, fă-ți o imagine și apoi intră în detalii. Ajută-te de un consultant care cunoaște aceste detalii. Împreună, cautați acele companii în care motivațiile și interesele profesionale pe care le-ai identificat în cadrul Pasului 1, ar putea constitui fundamentul necesar pentru dezvoltarea carierei pe care ți-o dorești.
Pasul 4: Prezintă-te!
CV-ul, scrisoarea de intenție și modul de prezentare în interviu sunt „instrumentele” prin care te faci cunoscut. Internetul este plin de tot felul de recomandări, sugestii, reguli pentru a-ți face imbatabile aceste 3 „instrumente”. Însă, specialiștii îți recomandă să ceri sfatul unui profesionist în carieră. În plus, specialistul te va lămuri și care este „folclorul” din spatele fiecarei reguli întâlnite pe internet.
Pasul 5: Evaluează oportunitățile!
Spuneam mai devreme că piața nu este tocmai plină de oportunități. Dar asta nu înseamnă să accepți orice. Învață să evaluezi. Construiește-ți un „test grilă” (mai academic spus, un scoring) pe baza căruia să evaluezi fiecare oportunitate în mod egal. Include în scoringul tău criteriile cele mai importante pentru dezvoltarea carierei tale. Pot fi lucruri care țin de cultura organizațională, valorile companiei, stabilitatea acesteia, cât de procedurală este etc. Cum poți să o faci? Verifică acele valori, motivații și interese proprii care te conduc în viață și verifică dacă le regăsești (macar pe cele mai importante) în companiile selectate. La job petreci cel puțin 40 de ore pe săptămână (adică peste 160 de ore pe lună și adică … peste 2000 de ore pe an!!!). Iar dacă nu reușești singur să faci asta sau nu știi cum, atunci întreabă profesionistul.
Pasul 6: Excelează!
Ți-ai ales drumul. Ai cale liberă. Excelează. Depinde doar de tine. Fii conștient permanent de tine, de situațiile prin care treci și de schimbările pe care le faci. Și … evaluează-te din când în când. Singur sau cu ajutorul unui profesionist. Tu alegi cum să te raportezi la diversele provocări profesionale astfel încât să poți învăța de pe urma lor și să te poți dezvolta. Și pentru asta am să revin la Pasul 1, care este cel mai important. Nu este singular în viață și nici nu trebuie întotdeauna urmat de ceilalți pași. Pe baza lui poți construi mereu. Te poți construi astfel încât să știi că traseul tău este unul ascendent. Auto-evaluarea și auto-conștientizarea sunt, de fiecare dată, un pas în dezvoltarea ta.
Loredana Vlădăreanu, Executive & Career Coach al Tack International. Și-a început activitatea profesionalăîn domeniul consultanție în resurse umane în urmăcu 7 ani și a derulat proiecte de recrutare și selecție, evaluarea competențelor, dezvoltare individualăși organizațională, training și coaching.
Începând cu anul 2007,Loredana a susținut numeroase sesiuni open și in house ale cursului „Abilități Practice de Recrutare și Selecție”, formând în acest domeniu peste 100 de specialiști și manageri de Resurse Umane.
Loredana este certificatăîn Executive Coaching și deruleazăprograme de dezvoltare a managerilor și specialiștilor din diverse industrii.