De la o extremă la alta
Tot aşa şi eu. Am avut oportunitatea de a lucra cu directorul unei companii, subsidiara din România a unei companii internaţionale. Un om cu un simţ al afacerilor foarte viu, un vânzător excelent! Fiind un perfectionist, desigur că a apelat la coaching pentru a atinge câteva obiective foarte ambiţioase!
Ca să fac o paralelă, a fost ca şi cum un atlet foarte bun, şi-a angajat un antrenor, pentru a fi şi mai bun! A fost un proiect pe gustul meu, dar şi o lecţie de viaţă foarte valoroasă, despre schimbare şi perseverenţă!
În procesul de coaching, directorul respectiv a conştientizat că trăieşte foarte intens (ştia deja lucrul acesta!) – de exemplu, modul în care îşi conducea echipa era din acest tipar: avea zile întregi când era în delegaţii, la clienţi sau la şedinţele din sediul central aflat în altă ţară, iar atunci când era la birou, era foarte intens – îi critica pe toţi pentru că nu faceau acţiunile aşa cum îşi dorea el să fie făcute, trecea în revistă toate activităţile şi rezultatele obţinute foarte intens şi cu ochi critic, practic îşi sufoca echipa cât era în birou. Deci, fie era absent şi indisponibil zile întregi, nu prea putea fi contactat când era în delegaţii şi şedinţe, fie era sufocant atunci când era în birou. Agita totul în jurul său când era la birou: asistenta era agitată, colegii lui “mergeau pe vârfuri”, era foarte multă presiune.
Dualitatea este între totul sau nimic, iar directorul respectiv o trăia frecvent: de la negocierile cu clienţii, la discuţiile cu angajaţii sau în comunicarea cu famila sa.
Constientizarea acestei dualităţi a fost un pas important în procesul de coaching, practic de aici a început schimbarea.
Tot ceea ce există în lume are doi poli, dar în realitate există doar unul. Toate opoziţiile aparente sunt de fapt identice în fiinţă, diferă doar gradul expresiei lor: norocul şi nefericirea, dragostea şi ura, binele şi răul – sunt cei 2 poli ai aceluiaşi lucru. Fiecare apariţie din lumea aceasta are 2 laturi – însă domeniul aflat între cele 2 laturi este unul singur. Atunci când conştientizăm aceaste dualităţi, putem fi aliniaţi cu noi înşine, cu obiectivele noastre, cu viaţa noastră.
Având în vedere că opusurile sunt unul singur în natura lor, le putem schimba dintr-unul în altul în orice moment: ura poate fi schimbată în dragoste, furia în calm. Trebuie doar să îmi schimb percepţia şi toate lucrurile se schimbă. În masura în care conştientizez ce simt şi ce fac, îmi schimb şi “percepţia”.
Fiind conştient de tiparul ineficient în care se afăa, fiind conştient că poate mai mult decât să reacţioneze la extreme, că de fapt are la dispoziţie o paletă mare de comportamente în domeniul aflat între cele 2 extreme, restul a ţinut doar de practica pentru directorul cu care am lucrat!
Au trecut mai mult de 6 luni până ce a fost mulţumit de realizările sale, dar a meritat.
Am fost în vizită de curând în companie şi l-am văzut mai liniştit la birou, am perceput-o şi pe asistenta lui ca fiind calmă, nu mai era acea atmosferă de presiune, colegii vorbeau unul cu altul, o altă energie de lucru – era o schimbare şi întreaga atmosferă de lucru o reflecta.
O să închei parafranzându-l pe Hipocrate, cred că rezonează foarte bine cu schimbarea “Dacă tu nu eşti pregătit să îţi schimbi viaţa, nu te pot ajuta”!