Doi milimetri, diferenţa dintre bine şi excelent
Am ales intenţionat cuvântul “gândindu-se” deoarece nu cred că toţi cei care au participat la seminar îşi vor schimba neapărat viaţa. Sunt convinsă însă că ceva din acest seminar i-a făcut măcar să se gândească la diferite aspecte din viaţa lor şi mai ales la ce anume îi nemulţumeşte.
Te invit să parcurgi ultimul post de pe blog-ul meu pentru poze de la eveniment şi pentru a accesa invitaţia pe care ţi-o fac la evenimentul pe care îl voi susţine pe 6 iunie, unde vei afla ideile principale cu care am plecat de la acest seminar.
Îţi împărtăşesc faptul că am plecat din Londra cu multe informaţii, concluzii şi idei care au făcut declic, însă una dintre ele mi s-a părut specială şi am simţit, instinctiv, nevoia să-i acord mai multă atenţie: “Diferenţa dintre bine şi excelent este câteodată de doar doi milimetri”. Da, ai citit bine, de doar doi milimetri.
La început, ideea mi s-a părut contradictorie şi irealistă. Nu ni se spune oare încă de mici copii că trebuie să muncim mult pentru ceea ce dorim, că este greu să ajungi acolo sus în vârf, orice ar însemna vârful pentru tine? Că ia mult timp, sau că avem nevoie de calităţi speciale pentru a reuşi să ne vedem visele devenind realitate? Şi atunci, ce înseamnă metafora celor doi milimetri în acest cult al muncii sisifice pentru obţinerea rezultatelor dorite?
Înseamnă că schimbări milimetrice din comportamentul nostru pot genera schimbări majore în viaţa noastră. Gândeşte-te puţin! Ce ar însemna să citeşti 10 pagini dintr-o carte pe zi? Ar însemna 70 de pagini într-o săptămână, 280 de pagini într-o lună şi echivalentul a 12 cărţi pe an. Gândeşte-te cât de greu ţi se poate părea să citeşti 12 cărţi pe an în raport cu 10 pagini dintr-o carte, pe zi.
Eu cred că viaţa ne este definită de ritualurile pe care le avem zi de zi şi că suntem ceea ce suntem în funcţie de ce facem, cum gândim şi ce ne spunem în fiecare zi. Fiecare zi este la fel de importantă ca şi cea care a trecut sau cea care urmează să vină.
Iţi propun un exerciţiu de imaginaţie. Eşti pe un pat de spital, ai vârsta de 60 de ani şi tocmai ai suferit un preinfarct. Afli de la medici că inima ta este foarte slabită şi că este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a evita un alt preinfarct iminent. Ţi se spune că şansele de reuşită ale operaţiei sunt de 1 din 3 şi că sportul ar fi făcut o diferenţă. Simţi cum ţi se pune un gol în stomac şi cum încep să-ţi transpire palmele. Îti vezi viaţa trecând prin faţa ochilor şi te gândeşti cum ar fi fost dacă ai fi făcut sport, asa cum ţi-ai propus de fiecare dată, în noaptea fiecarui An Nou.
Ai fi dat orice acum să-ţi fi luat pe zi 30 minute din timpul pe care l-ai petrecut pe Facebook sau la televizor. Ar însemna că într-un an ai fi totalizat un cumul de 168 de ore de sport, adică 7 zile de activităţi sportive într-un an. Cum crezi că s-ar fi simţit corpul tau, organele, inima, plămânii, dacă le-ai fi oferit 30 de minute pe zi de oxigenare şi de tonus? Nu poţi să-ţi opreşti gândurile şi te întrebi la ce-ar fi fost dacă….
În filmul “Any given Sunday”, Al Pacino ţine un discurs memorabil în care se adresează echipei şi prin care îi conştientizează de importanţa fiecărui inch de pe terenul de joc. Oricare mică particică de pe terenul de joc, câştigată la momentul potrivit, are un rol extrem de important pentru că generează o infinitate de oportunităţi şi perspective diferite de tot ceea ce am putea vedea şi accesa cu un pas mai în spate sau mai în faţă. Ca şi în sport, viaţa este un joc al milimetrilor şi centimetrilor caştigaţi. Doi paşi mai în faţa şi ai ajuns prea devreme, doi paşi mai la stânga şi nu esti la momentul potrivit. Graniţa dintre succes şi eşec este extrem de mica şi diferenţa o poate face tocmai acel milimetru în plus sau în minus.
Nu mă aştept să-ţi schimbi viaţa prin acest articol, însă mi-ar plăcea să cred ca îţi vei lua timp să te gândeşti la acele mici schimbări milimetrice care, implementate în viaţa de zi cu zi, pot genera pe termen lung schimbări majore şi care fac diferenţa dintre bine, OK, “merge şi aşa” şi excelenţă.
Te las cu o întrebare: “Care este cea mai mica schimbare pe care, dacă ai implementa-o de azi, ai simţi că reprezintă o investiţie masivă în viitorul tau?”.
Alina Buzatu este Professional Coach si leader al grupului lunar de coaching Noble Manhattan din Bucuresti. A terminat facultatea de Cibernetica si are experienta a cinci ani in domeniul consultantei IT. A renuntat la statul de angajat in octombrie 2011, pentru a se dedica pasiunii pentru coaching. In prezent, lucreza cu persoanele si grupuri de persoane orientate spre actiune si obtinerea de rezultate, care sunt dispuse sa faca schimbarile dorite in viata lor si sa iasa din zona de confort, prin coaching.