Idei care mi-au fost reamintite de omul Andre Agassi
Recent am terminat de citit autobiografia lui Agassi, care m-a surprins căci este foarte personală, o poveste spusă atât de natural, încât uneori aveam senzația că trăiesc întâmplările împreună cu el. Își povestește în egală măsură eșecurile și succesele, momentele de vulnerabilitate și de glorie, gândurile care îi treceau prin minte când lucrurile nu mergeau cum își dorea și bucuria pe care o simțea când câștiga.
Ideea principală cu care am rămas este că nu talentul e ceea ce l-a ajutat să ajungă un mare jucător de tenis, ci munca pe care a depus-o cu el însuși de mic și până s-a retras. Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem un domeniu în care suntem foarte buni și dacă ne concentrăm pe acesta și facem ceva în fiecare zi putem să excelăm. Și încazul lui Agassi comparând meciurile în care a avut succes cu cele în care a pierdut am observant trei caracteristici pe care le putem aplica fiecare în viața noastră.
- Mai mult decât tehnica, informația sau abilitatea pe care o avem este mult mai important ce gândim, ce credințe avem, cât de mare încredere avem în noi înșine. Căci jucătorul poate să aibă o tehnică excelentă, să fie în cea mai bună formă fizică însă dacă nu este suficient de concentrat în momentul prezent și nu crede că poate să câștige nu va puteasă-și folosească calitățile fizice la cote maxime. Agassi spune la un moment dat „Dușul de după-amiază este pentru a mă încuraja, pentru self-coaching. Am câștigat 869 meciuri în carieră, sunt pe locul cinci în topul meciurilor câștigate din toate timpurile, și multe dintre ele au fost câștigate în timpul dușului de după-amiază." (traducerea îmi aparține)
- Agassi subliniază că e important să lucrăm la un obiectiv pe care ni l-am stabilit noi înșine, și nu ceilalți din jurul nostru. Pentru că implicarea și motivația unui vis care ne definește sunt diferite față de situația în care ne sunt impuse din exterior ținte de atins.
- Să alergăm după perfecțiune nu ne folosește niciodată. Pentru că este foarte greu de atins. Și e imposibil să o facem de fiecare data. Și pentru că e suficient dacă suntem prezenți și dăm tot ce putem din noi înșine în fiecare moment și suntem mulțumiți de asta.
O autobiografie în care am cunoscut omul Andre Agassi mai mult decât jucătorul de tenis pe care îl urmăream cu admirație pe teren acum câțiva ani. O autobiografie în care vedem din nou că oamenii de succes au probleme pe care e necesar să le rezolve, eșecuri cu care se confruntă, situații în care sunt puși în dificultate. Ca noi toți. O autobiografie care ne arată că e posibil pentru fiecare dintre noi să devenim ceea ce ne dorim.
Să ne imaginăm că suntem Andre Agassi în momentul său de glorie în domeniul nostru de activitate. Să avem încredere în noi că putem. Să uităm ce ne spune lumea să fim. Să scoatem „din sertar” acel vis la care nu ne-am mai gândim. Și să facem tot ce putem. Doar astăzi. Și dacă astăzi nu ne iese, să continuăm mâine, care va fi devenit un astăzi. Și să încercăm din nou în toate astăzi-urile care vor urma.
Simona Calu este coach și își dorește să inspire oamenii să descopere lucrurile minunate care sunt posibile în viața lor. De mai bine de opt ani merge pe drumul dezvoltării personale, când pentru teza pentru Masterul în Management Internațional, urmat în Göteborg, Suedia, a evaluat un program de dezvoltare a liderilor din Volvo Cars. Coaching-ul pe care îl practică se bazează pe principiile studiate la Noble Manhattan, UK; The Coaching Academy, UK și International Synergy Group, Olanda.
Facebook page: Simona Calu