My name is Player…Team player
În business, momentul necesar pentru formarea unei echipe nu este greu de identificat, însă știm cu adevărat cum să formăm o adevarată echipă? În afara trăsăturilor de personalitate pe care le căutam la viitorii membri ai echipei, la fel de importante sunt comportamentele și abilitățile lor: putem avea viziune, putem avea un plan distinct și exact, putem avea foarte multe resurse și o conducere extrem de competentă însă, dacă nu dispunem de oamenii potriviți, șansele de a progresa se reduc considerabil.
Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont dacă vrei să devii un adevărat team player.
Folosește-ți punctele forte
Știi ce faci cel mai bine? Este posibil să fii foarte organizat; mulți oameni au probleme în ceea ce privește organizarea și contribuția ta poate fi semnificativă. Sau, poți fi foarte suportiv față de colegi atunci când au nevoie. Indiferent care este punctul tău forte, cu siguranță că ai ceva valoros de oferit. Găsește-ți o poziție în echipă care să îți permită să-ți exerciți această capacitate deosebită a ta. În general echipele se formează pentru a rezolva sarcini dificile, pe care oamenii nu le pot îndeplini și singuri. Când un grup lucrează împreună, nivelul de creativitate crește pe masură ce membrii echipei își exploatează unul celuilalt punctele forte. Aceasta conduce la creșterea productivității și la dezvoltarea unui sentiment de colaborare care îl ajută pe fiecare și ajută proiectul să înainteze.
Asigură-te că ai înțeles obiectivele echipei
Atunci când echipele nu funcționează într-un mod performant, de cele mai multe ori este din cauza unei comunicări ineficiente, a neînțelegerii obiectivelor echipei, sau, desigur, din multe alte cauze. Dacă vrei să fii un bun team player, asigură-te că ai înțeles obiectivele echipei. Te poți gândi la anumite aspecte pe care apoi să le discuți cu întreaga echipă: De ce suntem aici, ce urmărim? Care este cea mai bună cale de a duce la final proiectul? Care sunt deadline-urile intermediare? Cât de des ne vom întâlni? Care este bugetul de care dispunem? Cine are responsabilitatea implementării produsului nostru? Ce roluri și responsabilități va avea fiecare dintre noi?
Fii foarte atent la resposabilitățile tale. Asta te va ajuta să te achiți de sarcini cu succes folosindu-ți cele mai bune abilități.
Fii de încredere
Cu siguranță că fiecare dintre noi a lucrat la un moment dat cu cineva care nu și-a ținut promisiunile făcute. Este frustrant când cineva spune una și face alta, lucru care poate încetini progresul echipei.
Tu poți fi un om valoros în echipă doar prin simplul fapt că livrezi ceea ce ai promis la timp. Pentru cei mai mulți este mult prea ușor să facă promisiuni pe care nu le pot ține. Dar tu îi poți surprinde pe toți făcând lucrurile la timp, așa cum ai promis. Încrederea se creează în timp și odată ce colegii tăi au căpătat încredere în tine vor lucra cu o mai mare relaxare știind că se pot baza pe ceea ce spui. Vei fi printre primele opțiuni atunci când se selectează membrii echipei unui viitor proiect.
Comunică bine
Fii implicat și activ în grup. Dacă asculți fără să spui nimic atunci când cineva prezintă o idee care știi că nu va avea succes, nu faci decât să reduci șansele echipei de a reuși. Dacă ai o alternativă care știi că poate fi funcțională, împărtășeste-o cu echipa ta. Dar este valabil și invers: atunci când colegii tăi discută o idee care ți se pare genială, spune asta. Este foarte posibil ca ei să aibă nevoie de susținere , validare și încurajare, chiar dacă nu exprimă acest lucru.
Atunci când comunici cu membri echipei tale, indiferent că ești suportiv sau le provoci creativitatea, este important să te menții pozitiv și respectuos. Lumea apreciază faptul că ești obiectiv și corect și apreciază mai puțin tensiunile și stările de nervozitate.
Fii flexibil
În cadrul unei echipe lucurile se pot schimba cu viteză, oamenii vin și pleacă, bugetele se reajustează, clienții își modifică cerințele, iar obiectivele se schimbă.
Cei mai buni team playeri știu cum să fie flexibili. Ei nu sunt rezistenți la schimbări, ci găsesc în ea o oportunitate de creștere.
La o scurtă analiză, vei putea observa că structura echipei, abordarea folosită și obiectivele cu care ai început s-au schimbat până la finalul proiectului. Fiind flexibil, poți profita de schimbările apărute pe parcursul proiectului și poți să-i ajuți și pe ceilalți să facă la fel.
Capacitatea ta de a fi flexibil și pozitiv într-un mediu în continuă schimbare constituie resurse importante care te vor ajută în dezvoltarea carierei.
Există un sentiment pe care dacă nu l-ai încercat până acum, urmând și recomandările de mai sus este posibil să-l trăiești. Încearcă asta: închide ochii și imaginează-ți că ai făcut ceva extraodinar pentru colegii tăi de echipă, iar ei se adună în jurul tău și te îmbrățișează mulțumindu-ți pentru că ești ACOLO, alături de ei, pentru ei.
Mihai Stoica este Senior Consultant în cadrul companiei de training și consultanță în resurse umane Humans. De-a lungul celor peste 10 ani de experiență în domeniu s-a specializat în proiecte de dezvoltare a echipelor, lucrând pentru companii mari, naționale și internaționale.