Știm să facem față fricilor? Temerile din lumea executivilor
Cred că oamenii se pot ajuta de frică și o pot transforma într-un aspect pozitiv atunci când își dau seama că au nevoie de mai multă pregătire pentru lucrul în prezența căruia simt frica. Frica este ca un radar – dacă o simțim, înseamnă că ea ne indică faptul că există ceva pentru care e necesar să ne pregătim mai mult sau pe care să îl îmbunătățim la noi înșine. În varianta ei constructiva, frica poate să însemne evoluție și performanță; în varianta ei distructiva, ea poate să ducă la blocaj, la imposibilitatea de a lua decizii și de a avansa. Depinde și de noi cum alegem să ne uităm la ea și să o folosim în favoarea noastră.
Fricile fiecăruia au o față particulară, totuși, cei mai mulți dintre executivi se tem că nu vor putea face față, că nu se vor ridica la nivelul așteptărilor și că nu vor fi suficient de buni – atenție, suficient de buni în raport cu propriile standarde, în primul rând, și abia apoi în raport cu alții. Am lucrat la un moment dat cu un executiv care, după ce a fost promovat pe o poziție globală și a început să lucreze la același nivel cu seniori cu multă experiență, a început să simtă o frică puternică; îi era teama să își spună părerea, se simțea inhibat și nu se mai recunoștea.
De fiecare dată când un executiv ajunge într-o situație în care se teme de ceva, încercăm împreună să refacem traseul fricii, de la început. Discutăm și analizăm de unde a pornit frica și care ar fi consecințele ei – punându-se în fața alternativelor, unui executiv îi va fi mai ușor să ia o decizie, chiar dacă în acel moment ea îi pare nefavorabilă.
În lumea executivilor, fricile sunt multe, dar nu sunt imposibil de depășit. Temerile țin și de dorința executivilor de a nu-și arăta vulnerabilitatea în fața celorlalți, de a nu admite că există situații în care nu știu cum să procedeze. Este bine ca frica să fie mărturisită și împărtășită cu echipa – dacă lucrurile sunt puse la comun, iar oamenii comunică deschis și autentic despre ceea ce simt, există șanse mai mari de a depăși panica momentului alături de ceilalți.
Frica de schimbare este des întâlnită. Ea este strâns legată de frica de eșec. Oricât de frumoasă ar fi perspectiva unui lucru nou, incertitudinea rezultatelor schimbării pune întotdeauna probleme de acceptare și acomodare. Sistemele și oamenii deopotrivă au o anumită doză de inflexibilitate, iar ceea ce este nou ne declanșează imediat frica.
Dorința executivilor de a controla ceea ce se întâmplă la nivel organizațional este, de asemenea, greu de controlat. Astăzi mai mult ca oricând, este aproape imposibil să mai poți controla în totalitate întreaga organizație, la fiecare nivel. Dimpotrivă, există o tendință de a căuta mai degrabă acei lideri calmi şi încrezatori, care pot să delege sarcini și care au încredere și se bucură de oamenii cu care lucrează.
Frica este un sentiment ancestral, prezentă de la începutul timpurilor şi poate fi simţită aproape întotdeauna în noi; şi stă în puterea noastră să vedem ce ne învaţă, ce este în spatele ei, cum o acomodăm sau chiar ne împrietenim cu ea, cum o folosim în favoarea nostră pentru a avea performanţe sau a evolua pe plan personal.
Dacă conștientizăm că frica este în noi, dar că nu este esența noastră, vom deveni liberi și stăpâni pe propriile gânduri , decizii și acțiuni!
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.