A fi consultant transformațional este o profesie, sau o modă?
Este, de asemenea, procesul prin care un consultant specializat în reorganizarea şi dezvoltarea unei afaceri, transferă toată metodologia, metodele, instrumentele şi accesul la softurile profesionale de consultanţă, către top managementul unei companii. Prin acest transfer, consultantul se asigura că directorii din top managementul unei companii, devin consultanţi în propria companie şi în acest mod, compania este reorganizată, dezvoltată şi consolidată cu ajutorul propriilor angajaţi.
„Consultantul transformațional este un expert care transformă echipa de manageri a unei companii, în consultanţi specializaţi în managementul afacerilor. Echipa de management devine consultant în reorganizarea companiei dar şi în a implementa formate performante de conducere a afacerii şi angajaţilor”, explică Petre Nicolae, consultant transformațional &business coach.
Profilul unui candidat pentru meseria de consultant în managementul afacerilor, este următorul: experienţă de cel puţin cinci ani într-o funcţie de top management, absolvent al unei universităţi, absolvent al unei şcoli aprofundate în domeniul managementului(un avantaj), motivat şi determinat să reuşească în această meserie.
O certificare şi o meserie
“Majoritatea General Managerilor din România care au părăsit o companie, preferă să îşi facă o companie şi să dea consultanţă companiilor mici şi uneori, câştigă mai mult decât ocupând o poziţie de General Manager. Cea mai mare problema în acest constext, este dată de faptul că „acest presupus consultant” nu are o metodologie specifică activităţii de conusultanta şi atunci se bazează doar pe rutinele acumulate în companiile unde a lucrat. Uneori, aceste rutine sunt asimilate ca fiind instrumente şi metode de lucru, total greşit şi unul dintre motivele pentru care aceşti consultaţi îşi pierd statutul şi revin că şi angajaţi. Nimeni nu doreşte să plătească lunar facturi, dacă un consultant plătit nu aduce nici un plus de valoare companiei”, mai este de părere Petre Nicolae.
Un consultant autentic, pe lângă certificarea cu liberă practică în această meserie, lucrează după o metodologie franciză sau licenţă şi care le oferă: instrumente profesionale de auditare şi diagnoză a companiei, metodologie de stabilire a obiectivelor companiei(MBO), mecanisme de realizare a obiectivelor pe post(MOA), mecanisme profesionale de standardizare a performanţelor şi de evaluare a acestora,etc.
A fi consultant transformațional este o profesie sau o modă? Intervine această întrebare deoarece din ce în ce mai mulţi consultanţi se recomandă a fi…consultanţi transformaționali. “Pentru mine este o certificare şi o meserie, pe care o fac cu plăcere. Am ales să fac această meserie pentru că în ea pot excela şi ajuta companiile aflate în derivă sau haos. La modul general vorbind, este o ţară a business coach-ilor şi a consultanţilor transformaționali”.
Titlul de consultant transformațional implică o investiție în educație. Programul durează aproape 12 luni şi are în componentă parcurgerea a: 5 module ale prograului „GM Masterclass Academy” și 2 module de business coaching. Este adevărat că la prima vedere, sună puţin cam pretenţios titulatura de consultant transformational, dar când oamenii ajung să cunoască conceptul şi beneficiile extraordinare ale acestei specializări şi meserii, devin foarte încrezători şi dornici să se implice într-un astfel de proces.
“Atunci când mă recomand – consultant transformațional, majoritatea zâmbesc şi întreabă ce anume înseamnă. Totul se transformă într-un lucru foarte serios, atunci când aceştia ajung să ştie cu ce se ocupă un consultant transformațional”.
Este diferită piaţa din ţară noastră faţă de cea din străinătate în ceea ce priveşte consultanța transformaţională? „În Marea Britanie, consultanţa transformaţională este foarte bine dezvoltată şi de aceea în 2017, vom avea prima franciză şi în România. Acest lucru fiind o opţiune grozavă pentru cei care vor să facă această meserie dar şi pentru proprietarii de companii care vor să îşi formeze o echipa de top manageri capabili să facă totul de la reorganizare şi până la strategie şi asta după metodologii şi formate performanţe de business”.
Cine are nevoie de un consultant transformațtional? „Orice companie care îşi doreşte: să aibă o echipa de top manageri capabilă să reorganizeze compania şi să o dezvolte după formate şi modele performanţe de business şi consultanţă, orice companie care îşi doreşte să se reorganizeze, orice companie unde vânzările nu mai reuşesc să performeze şi au nevoie de o reorganizare strategică dar şi de o reformatare a departamentului și nu în cele din urmă, orice companie care se află în situaţia de insolvenţă sau faliment financiar.
Sunt foarte multe companii care au beneficiat de un astfel de program, printre care, Scandia Food România, Bog’Art, VP Holding, Delta ACM, Strabag, Sika şi încă cel puţin 2000 de companii, potrivit lui Petre Nicolae.
„Am să iau că exemplu grupul Bog’Art, unde General Managerul companiei, şi-a luat top managerii şi au participat împreună la GM Masterclass Academy, după patru luni, au stabilit o echipa de consultanţi interni şi au reorganizat compania după principii şi formate profesionale de business. Acum sunt în plină activitate de reorganizare, dezvoltare şi consolidare a afacerii şi au rezultate foarte bune”.
Orice proprietar de companie, ar trebui să aibă manageri pregătiţi şi motivaţi psihologic să îşi asume eforturile de dezvoltare a companiei. Pentru că acest lucru să se întâmple, este necesar să avem manageri profesionişti în organizarea unei companii, în leadership şi management organizaţional şi nu în cele din urmă, în managementul performanţei. „Cei care îşi doresc să aibă parte de o echipa de management profesionistă, dar şi de o metodologie care să le permită să îşi reorganizeze singuri compania, au opţiuni şi în România şi pentru asta, trebuie doar să contacteze un consultant transformațional!”.
Petre Nicolae, consultant transformațional &business coach