Dezvoltă-ți neuroplasticitatea pentru a-ți îmbunătăți reziliența și a face față viitorului incert
Reziliența este astăzi un subiect fierbinte în lumea de business și nu numai. O abilitate mult timp ignorată, prea puțin dezvoltată prin învățare și coaching și mai deloc căutată în procesul de recrutare.
Este reziliența doar un cuvânt la modă, mult prea des folosit sau chiar este importantă atunci când ne confruntăm cu un eveniment advers?
Atunci când un eveniment advers, neașteptat și semnificativ se petrece, avem patru posibilități de răspuns la adversitate:
- Colapsul – o pierdere pe termen lung a funcționării normale, chiar încetarea existenței;
- Supraviețuirea – în care se poate menține funcționarea, însă la un nivel redus față de cel de dinaintea evenimentului;
- Reziliența (bounce back) – capacitatea de a depăși rapid dificultățile, revenirea la starea de dinaintea evenimentului;
- Prosperitatea (thriving-bounce forward) – creșterea ca răspuns la adversitate.
Aceste tipuri de răspuns le regăsim fie că vorbim de organizație, fie că vorbim de viața personală, unde un eveniment advers poate însemna fie pierderea locului de muncă sau a propriului business, un eșec semnificativ, un divorț, pierderea cuiva drag sau chiar un diagnostic.
Momentul pe care îl traversăm cu toții de ceva vreme a venit să dărâme tot ceea ce ne era familiar, tot ceea ce obișnuiam să facem și era funcțional. Ne-am trezit peste noapte împinși pe un tărâm necunoscut, toți deodată.
Ne-a luat prin surprindere și ne-a prins total nepregătiți, iar asta devine din ce în ce mai mult o problemă.
Care a fost răspunsul leadershipului la nivel global
Colapsul și supraviețuirea. Am închis tot și ne-am închis în case. Sectoare întregi ale economiei au fost aruncate în colaps și am fost reduși la nivelul de supraviețuire. Criza sanitară a adus cu ea nu numai o criză financiară ci și una care afectează sănătatea mintală și care va fi cu urmări și costuri care vor exista mult după ce criza financiară va fi trecut. Din păcate, după 10 luni suntem tot acolo, dacă nu chiar mai rău.
De ce și cum diferă atât de mult răspunsurile oamenilor la adversitate
Majoritatea oamenilor nu au instrumente și strategii mentale pentru a face față acestei crize economice și emoționale masive.
Se simt amenințați, sunt speriați, se simt paralizați să acționeze și iau decizii bazate pe frică iar nu pe fapte și adevăr.
Unii însă au depășit rapid provocarea adusă de virus, au fructificat oportunitățile aduse de criză, s-au adaptat rapid la schimbare, au pivotat și performează.
De ce unii oameni, în ciuda provocărilor reale cu care se confruntă, reușesc să le depășească și își continuă viața, poate chiar mai puternici decât înainte?
Care anume este acea calitate sau abilitate care poartă oamenii prin viață învingători? Și, mai ales, cum ajung ei să dezvolte această abilitate? Este ceva cu care s-au născut sau au învățat trecând prin viață?
Unii oameni și-au dezvoltat capacitatea de a se recupera și a reveni după provocări și dificultăți și de a continua cu obiectivele și intențiile lor. Mai mult sau mai puțin conștient, ei și-au dezvoltat un set de comportamente, gânduri și acțiuni, adică și-au dezvoltat reziliența.
Reziliența nu este ceva cu care te naști, poate fi învățată și dezvoltată, pentru că este un proces care ține de neuroplasticitatea creierului. De fapt, reziliența este construită la nivelului creierului.
Cum construiești reziliența
Prin învățare și prin antrenarea creierului ajungi să-ți construiești un creier rezilient.
Reziliența este cea care te face să depășești eșecurile și micile nereușite, supărările zilnice mai mari sau mai mici, precum și alte lucruri care sunt de rutină în viață.
Neuroplasticitatea ajută creierul uman să-și revină la starea normală, după astfel de provocări. Această capacitate poate fi îmbunătățită și folosită și în cazul evenimentelor adverse semnificative. Creierul unei persoane care are dezvoltată reziliența prezintă diferențe fizice față de cel al unei persoane care nu o are dezvoltată.
Cum arată un creier rezilient
Reziliența creierului ține de reziliența emoțională interioară și include o mai mare activare în cortexul prefrontal stâng.
“Cantitatea de activare în regiunea prefrontală stângă a unei persoane reziliente poate fi de treizeci de ori mai mare decât la cineva care nu este rezilient.” Richard J. Davidson Ph.D.
Dacă ești familiar cu neuroștiința sau cu neuroleadership-ul, probabil că te întrebi cum de apar emoțiile în cortexul prefrontal, centrul executiv al creierului, responsabil cu funcțiile cognitive cele mai avansate, luarea deciziilor și planificare.
Ori de câte ori percepem ceea ce ni se întîmplă ca fiind ceva advers, amigdala se activează și preia controlul ca răspuns la stimul, declanșează răspunsul la stres și la frică – luptă, fugă sau blocare – îl amplifică și deturnează centrele executive din cortexul prefrontal. Obiectivul este să supraviețuiești, iar pentru asta nu ai nevoie de funcțiile executive, ci de adrenalină.
Reziliența constă în cât de repede ne recuperăm din starea deturnată în care ne-a pus răspunsul la frică.
Circuitul neuronal care este responsabil de redresarea din starea deturnată este localizat în partea stângă a cortexului prefrontal.
Starea de stres, supărare, nemulțumire afectează partea dreaptă a cortexului prefrontal.
Cercetări avansate, l-au condus pe Davidson la concluzia că creierele anumitor persoane nu pot opri emoțiile negative odată ce au fost declanșate, în timp ce unele creiere pot face acest lucru. Iar responsabilă de acest lucru este cantitatea de substanță albă dintre cortexul prefrontal și amigdală. Cu cât este mai multă substanță albă, cu atât persoana este mai rezilientă, în timp ce la persoanele cu o reziliență redusă, cantitatea de substanță albă este redusă. Și în cazul Sindromului de oboseală cronică cantitatea de substanța albă este de asemenea redusă, alături de alte anomalii ale creierului.
Doar o etapă
Nu știm încă ce ne va aduce viitorul, nu știm cum va fi “new normal” sau unde ne va duce inițiativa “The great reset”. Virusul care a oprit omenirea în loc pentru o vreme este doar o etapă a accelerării schimbării exponențiale care se întâmplă de ceva timp.
Ceea ce este cert pentru viitorul previzibil este că avem nevoie să învățăm cum să navigăm prin ambiguitate, complexitate, incertitudine, imprevizibilitate și haos ca noua normă, iar reziliența este o abilitate esențială.
*Materialul a fost publicat în numărul 269 al Revistei CARIERE. Pentru abonare, click aici.
** Foto: Raluca Radu – Fondator Super Achievers