Cum reușesc marii angajatori să atragă tinerii în fabrici: Cazul PepsiCo

Cu o investiție de 137.000 de dolari, PepsiCo a construit un centru de training de ultimă generație dedicat studenților și angajaților, localizat în cadrul fabricii de băuturi din Dragomirești-Deal.
Într-o miercuri dimineață de la finalul lunii martie, pe când norii amenințau cu ploaia, mă aflam într-un microbuz care mă ducea spre Dragomirești-Deal, un sat din județul Ilfov aflat la o distanță de circa o oră de București. Destinația: fabrica Dragon, una dintre cele mai moderne unități de producție ale PepsiCo în Europa, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi. Acolo, în mijlocul unei linii complet automatizate ce poate produce până la un milion de sticle de băuturi zilnic, am descoperit o poveste de leadership, despre încredere și despre curajul de a investi în oameni tineri.
Bianca Stănescu este Trainee în echipa PepsiCo East Balkans și totodată curatoarea Centrului de Training recent inaugurat în fabrică. Bianca a început programul de internship Bootcamp al PepsiCo din timpul facultății, a absolvit facultatea vara trecută, iar în ultimele luni a coordonat deschiderea centrului.

„Am dorit să acoperim o nevoie pe care am observat-o în facultate. Eu am făcut facultatea (Inginerie Chimică Politehnica) în campusul Polizu, iar acolo facultatea este foarte veche și sălile de laborator sunt la fel. Cumva ideea a venit dintr-o frustrare personală pentru că am vrut să avem un loc în care să învățam de drag, un loc frumos. În spațiul avut, am gândit o zonă de discuție, una de proiecție și una cu mese de lucru pentru a ține cursuri ca la facultate”, a povestit Bianca.
Radu Păun, managerul fabricii, i-a acordat Biancăi încrederea de a coordona proiectul, iar rezultatul a fost un spațiu care răspunde atât unor nevoi practice, cât și unei nevoi mai profunde a noii generații: aceea de a fi ascultată și valorizată.
Noul centru de training a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și este dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv un minirobot pentru simularea proceselor de producție. Spațiul poate găzdui până la 20 de persoane, studenți și actuali angajați. Studenții vor avea ocazia să utilizeze echipamente care simulează procesele de producție dintr-o fabrică de băuturi, dar și sisteme electrice și automatizate, în timp ce angajații PepsiCo din cele două fabrici din România vor participa la sesiuni de pregătire tehnică avansată.
„Prin această inițiativă, ne dorim să le oferim colegilor noștri și viitorilor specialiști din industrie o experiență de învățare cât mai aplicată. Centrul de training este locul în care pot testa, experimenta și învăța direct pe echipamente reale, într-un mediu sigur”, a spus Silvia Petre, HR Director, PepsiCo East Balkans.
Programul de internship Bootcamp, realizat în parteneriat cu Politehnica București, se află deja la a treia ediție și încurajează studenții să treacă pragul fabricii, să se echipeze corespunzător și să își dezvolte abilități de management în paralel cu cele tehnice.
„Este foarte important pentru studenți să vadă ce se întâmplă în industrie. Universitățile nu pot ține pasul cu toate schimbările tehnologice, așa că parteneriatele cu companiile devin esențiale. Construim împreună laboratoare care să le permită să facă performanță”, a explicat Gabriel Petrea, director general adjunct al Politehnicii București.

Investiția în dezvoltarea centrului de training a fost de 137.000 de dolari, iar aici se vor desfășura laboratoare dedicate studenților de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică din cadrul Universității Politehnica din București.
În fabrica Dragomirești-Deal, PepsiCo a investit, în urmă cu doi ani, 13 milioane de dolari într-o linie de producție complet automatizată. Este cea mai avansată linie din portofoliul PepsiCo Europa, întrucât poate produce până la 1 milion de sticle de băuturi pe zi, reducând consumul de energie și apă cu 30%, utilizând cu 20% mai puțin dioxid de carbon și economisind aproximativ 30 de tone de plastic anual.
CITEȘTE ȘI: Cea mai mare petrecere corporate a unui brand care nu mai există: Dialog
Sursa foto articol: web

Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 296 | Aprilie 2025