Cea mai mare dificultate pentru o femeie: să ajungă în board-ul companiei
Femei împlinite profesional, puternice, dornice să ajute au organizat anul trecut şase evenimente în cadrul cărora peste 500 de participante au învăţat din experienţa unor top-manageri. Anul acesta, în programul asociaţiei sunt cuprinse cursuri de mentorat, dar şi sesiuni deschise de dialog. „Pentru a contribui la dezvoltarea tinerelor femei acţionăm în două direcţii. Prima e reprezentată de programul de mentorat, în cadrul căruia membrele noastre împărtăşesc din experienţa lor unor tinere aflate la început de carieră. A doua direcţie constă în seria de sesiuni deschise în care ne adresăm tinerilor din companii, abordând problematica diversităţii organizaţionale şi importanţa eliminării diferenţelor de gen în companii.”, spune Lavinia Raşcă, preşedintele EPWNRo.
Dacă există sau nu discriminări de gen în companiile din România sau dacă femeile pot concura de pe aceeaşi poziţie cu bărbaţii pentru un job de top, membrele EPWNRo au aflat din propriile experienţe.
Sorana Baciu, Director Strategie şi Relaţii cu investitorii în cadrul OMV Petrom (foto stânga), Adina Bigas, HR&Diversity Consultant (foto centru), Violeta Ciurel, Preşedinte şi CEO al AXA Asigurări România (foto dreapta).
Sorana Baciu, Director Strategie şi Relaţii cu investitorii în cadrul OMV Petrom, crede că partea cea mai grea pentru o femeie este ascensiunea la nivel de board (consiliu de administraţie/ consiliu de supraveghere). „Dar sunt convinsă ca depinde foarte mult de pregătirea profesională, de calităţile de leadership şi de tenacitatea fiecărei persoane”, completează Sorana Baciu, care precizează că personal a primit sprijin de-a lungul carierei atât din partea femeilor, cât şi din partea bărbaţilor. „Am primit sprijin şi încurajări din partea managerilor mei, şi aş aminti pe Costea Munteanu – Secretar de stat la Departamentul Reformă Economică, la începutul carierei mele, Hamers & Jan Op de Beek – ING Bank, cât şi din partea doamnei Mariana Gheorghe, actualul meu manager”.
Tot un bărbat a susţinut-o şi pe Adina Bigas, HR&Diversity Consultant, la începutul carierei. În poziţia de HR Manager, pentru prima dată când acest post a fost inclus în structura de management a firmei, trebuia să se prezinte pe ea şi funcţia ocupată în faţa unei audienţe preponderent masculine. „Am ales să adopt strategia orientării pe rezultate. Am avut şi mare noroc, pentru că realizările au fost remarcate de directorul firmei, iar pentru mine a fost un suport într-un moment cheie”, spune Adina Bigas. Totodată ea recomandă tinerelor să fie atente, să îşi facă alianţe strategice şi să încerce să aibă mentori, atât femei, cât şi bărbaţi.
Violeta Ciurel, Preşedinte şi CEO al AXA Asigurări România, a absolvit Facultatea de Comerţ, în cadrul Academiei de Ştiinţe Economice, iar la puţin timp după Revoluţie a obţinut şi titlul ştiinţific de Doctor în economie. Pe lângă aceste studii, a participat la numeroase programe de management, marketing şi finanţe, printre care Harvard Business School, Durham Business School şi Reading University, inclusiv LIMRA Leadership Institute sau Global Leadership Institute. Are o experienţă de peste 30 ani în domeniul financiar, lucrând atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru bănci sau guverne străine, dar spune că personal nu a întâmpinat dificultăţi în carieră din cauza faptului că este femeie. „Sau poate că nu le-am perceput drept dificultăţi din cauza acestui criteriu”, adaugă Violeta Ciurel, care din septembrie 2010 s-a întors în ţară, alăturându-se Grupului AXA în rolul de Preşedinte şi CEO.
Carieră versus viaţă personală
Femeile de carieră din România se confruntă cu două tipuri de probleme, după cum spune Sorana Baciu: la nivel profesional ele trebuie să facă mai multe eforturi pentru a-şi construi o carieră, pentru a demonstra că sunt capabile să ia decizii, iar la nivel personal trebuie să dea dovadă de multă abilitate şi eficacitate pentru a îmbina viaţa profesională cu cea personală. Mai mult decât atât, în zilele noastre doamnele nu mai depind de banii soţilor. „Dacă în trecut femeia îşi punea foarte puţin problema independenţei financiare, astăzi, această independenţă ocupă un loc important în viaţa ei”, spune Violeta Ciurel. De altfel, pentru Violeta Ciurel a fost esenţial să-şi cunoască priorităţile. „Principala prioritate este familia. Am considerat mereu că valorile adevărate se păstrează doar în familie, iar acesta este şi locul unde mi-am găsit întotdeauna liniştea si alinarea”, completează Preşedintele şi CEO-ul AXA Asigurări.
Problemele femeilor în carieră sunt, însă, universale. Piedicile pe care le poate întâlni o doamnă de carieră în ţara noastră i se pot pune oricărei alte femei din orice ţară UE, după cum spune Sorana Baciu. Acestea sunt: lipsa de încredere în sine, dificultatea de a se dedica familiei şi carierei, dar şi prejudecăţi legate de capacitatea managerială, network-ul limitat. „Tradiţional, este mai uşor pentru bărbaţi să stabilească relaţii sociale şi să se sprijine reciproc”, adaugă Sorana Baciu.
Joburi masculine sau…
O cercetare a companiei McKinsey, realizată în peste 800 de companii, cu titlul „Femeile contează”, arată că performanţa financiară a companiilor este strâns legată de performanţa organizaţională, aceasta din urmă fiind susţinută de anumite caracteristici de leadership.
Adina Bigas spune că cinci dintre aceste caracteristici sunt mai frecvent întâlnite la femei decât la bărbaţi, şi anume: asigurarea unui proces decizional participativ, rolul-model, dezvoltarea oamenilor, inovaţia, clarificarea aşteptărilor şi recompensarea.
Există, prin urmare, roluri speciale pentru femei în management, poate chiar joburi feminine şi joburi masculine?
„Teoretic, domeniile în care femeile îşi pot folosi calităţile naturale: grija fata de alţii, diligenţa, diplomaţia ar putea fi domenii naturale pentru femei, dar nu cred că putem vorbi de domenii pentru femei şi domenii pentru bărbaţi. De exemplu, în Marea Britanie, Germania şi alte ţări vest-europene ponderea femeilor în sectorul bancar este mult mai mică decât în România”, spune Sorana Baciu.
Ca şi domeniul bancar, şi cel tehnic era identificat în trecut ca fiind unul masculin, în timp ce domeniul resurselor umane era unul preponderent feminin. „Asistăm, însă, în ultimii ani la o schimbare la nivelul competenţelor-cheie pentru multe categorii de joburi. Să luăm un exemplu din domeniul tehnologiei: în urmă cu 15 de ani, joburile de inginer IT puneau aproape exclusiv accentul pe cerinţe de ordin tehnic; astăzi, cerinţele includ deopotrivă abilităţile interpersonale şi de comunicare”, spune Adina Bigas. Şi totuşi, există un moment în care orice angajat ar vrea să aibă un şef femeie: atunci când este concediat, deoarece, aşa cum spune Violeta Ciurel, o femeie concediază mai uman.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici