Internshipul, bun la CV, deşi fără bani
Un lucru obişnuit în marile companii sau chiar în unele mai mici, internshipul într-o instituţie publică este de interes pentru tineri în contextul în care în ţara noastră o slujbă la stat rămâne pentru mulţi un ideal (salarii suplinite de diverse sporuri, stabilitate). Statul mai are însă de învăţat multe din experienţa mediului privat, inclusiv în ceea ce priveşte programele de internship.
De exemplu, studenţii sau absolvenţii care aleg să facă un stagiu în una dintre marile companii ale lumii pot încasa în acea perioadă şi un salariu, fără a avea experienţă în acel domeniu. În România, programele de internship au câştigat teren şi din ce în ce mai multe companii sunt deschise la astfel de experienţe, mai ales pe perioada verii, când şi tinerii sunt în vacanţă. În ceea ce priveşte plata acestor programe, cei mai mulţi tineri câştigă experienţă şi mai puţin bani.
Astfel, urmarea unui program de internship poate creşte semnificativ şansele studenţilor sau absolvenţilor de facultate de a obţine un job permanent, fie că la finalul stagiului îşi găsesc un loc de muncă în acea organizaţie, fie că au deja o experienţă minimă de lucru, care îi ajută în momentul recrutării. Asta, pentru că un internship oferă oportunitatea de a acumula experienţă practică într-un mediu şi domeniu de lucru, dar şi posibilitatea de a învăţa direct de la profesionişti.
De multe ori, un internship îi ajută pe studenţi sau absolvenţi să cunoască persoane care îi pot ajuta să găsească răspunsuri la întrebări despre o posibilă carieră.
Avantaje pentru interni
– După ce ai terminat un program de internship la o organizaţie, şansele tale de a obţine un job în cadrul acesteia cresc foarte mult. Depinde însă de cât de implicat ai fost pe durata stagiului, dar şi de numărul de locuri de muncă disponibile în companie. Dar, chiar dacă nu vei lucra în compania în care ai urmat un internship, vei obţine la final un dublu avantaj: experienţă minimă de lucru şi o perspectivă mai amplă asupra domeniului în care vrei să lucrezi.
– Deşi ai terminat un program de licenţă sau de master, dar nu ai niciun fel de experienţă în domeniu, nu este târziu să aplici la un internship. Angajatorii apreciază aplicanţii care au parcurs un ciclu academic şi au cunoştinţele necesare în domeniu. Totuşi, ar fi de preferat să nu fi depăşit vârsta de 25 de ani.
– Internship-urile îţi vor oferi întotdeauna un echivalent notabil pentru o experienţă profesională. De aceea, este bine şi indicat să treci în CV programele de internship pe care le-ai urmat, responsabilităţile şi rezultatele pe care le-ai avut.
Citește și:
Practica în bancă, drumul drept spre un job
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici