Mintea opozabilă – trăsătura esenţială a liderilor de succes
„Capacitatea de a aborda constructiv tensiunea produsă de două idei opuse şi, în loc de a alege o idee în detrimentul celeilalte, de a genera o rezolvare creativă a acesteia sub forma unei idei ce conţine elemente specifice fiecărei idei opuse iniţial, dar este superioară ambelor”.
Cu alte cuvinte, de câte ori aveţi o dilemă de tipul „ori-ori”, refuzaţi să cădeţi victimă automatismelor mentale şi provocaţi-vă cu ardoare să găsiţi o soluţie de tipul „şi-şi”. Cel puţin asta se pare că a stat la baza succesului unor lideri precum Michael Lee-Chin, Martha Graham, George Kennan, Isadore Sharp, Bob Young sau A.G. Lafley. În carte veţi descoperi poveştile „în extenso” ale modului în care fiecare dintre aceştia au pornit de la două opţiuni antagonice şi au reuşit să le îmbine într-un mod creativ, revoluţionar şi, cel mai important, generator de succes pentru proiectele sau afacerile lor. Acest tip de gândire integrativă se pretează oricărui domeniu al vieţii, de la fonduri mutuale la dans modern, de la politică externă la lanţuri hoteliere, de la firme de software la producători de bunuri de larg consum.
Etapele unei gândiri integratoare identificate de autor sunt:
- evaluarea unui set de caracteristici evidente;
- construirea unui model mental al relaţiilor cauzale dintre aceste caracteristici;
- aranjarea relaţiilor cauzale într-o arhitectură a cărei intenţie este obţinerea unui rezultat specific;
- şi astfel se ajunge la soluţia privind problema în cauză.
Urmărind exemplele din carte, începem să înţelegem că formularea criptică de mai sus înseamnă de fapt determinarea de a lua în considerare un număr mult mai extins de factori ai problemei, de a sonda relaţii de cauzalitate mult mai complexe între aceştia şi de a căuta o soluţie privind problema în integralitatea ei. Adică să observi sistemul analitic şi sintetic în acelaşi timp.
În continuare, autorul face praf gândirea convenţională de tip „ori-ori” dându-ne numeroase exemple privind limitările acesteia în comparaţie cu gândirea integrativă de tip „şi – şi”, această fiind şi partea cea mai „suculentă” a cărţii. Fiind în acelaşi timp o lucrare pragmatică, ne dă şi un model de schimbare personală, care să ne permită să aplicăm în viaţa de zi cu zi acest tip de gândire integrativă, model care implică atitudinea, instrumentele şi experienţele noastre.
În final, concluzia irefutabilă a cărţii este că acest tip de rezolvare creativ-integrativă a opţiunilor contradictorii este singura şi cea mai evidentă trăsătură a liderilor de succes cu care autorul a avut interviuri. Aşa că, de câte ori aveţi de ales între două opţiuni, renunţaţi la comoditatea lui „ori-ori” şi îndrăzniţi să vă provocaţi gândirea convenţională alegându-l pe „şi-şi”. Succes şi ţineţi-mă şi pe mine la curent cum v-a mers pe adresa mea de e-mail: [email protected].
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici