Sectorul IT din România o duce bine şi pe timp de criză
„Pentru IT în general, criza economică e mai mult o stare mentală decât o realitate de zi cu zi. Întotdeauna va fi nevoie de tehnologie, tot mai multă, tot mai complexă. Iar companiile care acoperă această nevoie vor continua să meargă bine. România este, încă, o destinaţie preferată pentru outsourcing. Mai toate companiile noastre de outsourcing au planuri să-şi crească efectivul cu sute de oameni doar anul acesta! În aceste condiţii, problema pe piaţa de IT nu e găsirea locurilor de muncă, ci găsirea de talent. Care, din păcate, e răzleţ.”, afirmă Filip Cherecheş-Toşa, partener al companiei Lateral, care adaugă că, salariile în IT că sunt considerabil mai mari decât în majoritatea celorlalte sectoare.
„În România se întâmplă prea puţină inovaţie tehnologică”
Însă, specialistul atrage atenţia că România devine rapid necompetitivă la nivel de costuri pe piaţa de outsourcing internaţional. Salariile au crescut simţitor de la an la an, iar multe companii din vest se orientează către Moldova, Ucraina, Bulgaria. Din aceste companii, multe au ajuns în România după experienţe negative prin India. „Totuşi, atâta timp cât companiile de outsourcing din România vor menţine un nivel ridicat al calităţii serviciilor oferite, vom fi în siguranţă”, adaugă el.
Experimentând această volatilitate a outsourcing-ului, Lateral dar şi alte companii de outsourcing din ţară investesc tot mai mult în crearea de produse software (web/mobile) proprii, care au potenţial de business şi pot să susţină compania.
„Din păcate, în România se întâmplă prea puţină inovaţie tehnologică, noi doar îi ajutăm pe alţii să inoveze. Nu ne stă în fire, ca popor, să inovăm, ci mai de grabă să acceptăm status-quo-ul. Asta trebuie să se schimbe, dacă dorim să creştem şi să apărem pe hartă.”, adaugă partenerul companiei Lateral.
Un candidat ideal de IT doreşte să aibă impact în lume prin tehnologia pe care o creează
În opinia specialistului în IT, programatorii sunt cei mai căutaţi pe o varietate de tehnologii. „Candidatul ideal este un excelent comunicator (română + engleză, scris + vorbit), auto-suficient şi autonom, lucrează bine în echipă, dar şi individual, preocupat mereu de creştere profesională, învaţă mereu abordări şi tehnologii noi, self-learner, nu se uită doar la felia pe care lucrează într-un proiect, ci înţelege întreg contextul de business al proiectului, pasionat de a oferi utilizatorilor finali o experienţă cât mai simplă şi plăcută. Şi, desigur, are o înţelegere adâncă a tehnologiilor pe care le foloseşte. Un candidat ideal de IT doreşte să aibă impact în lume prin tehnologia pe care o creează, iar activitatea lui nu e doar un job, ci o chemare”, conchide Toşa.
Român mulţumit cu leafa primită
Bogdan Călin, în vârstă de 31 de ani, este programator al firmei Inet din Cluj. Tânărul spune că nu este interesat de ofertele de joburi de peste hotare. „Primesc un salariu de 2.000 de euro pe lună. Chiar dacă aş pleca în Franţa pe un salariu dublu nu aş trăi mai bine decât aici. În ţările puternic dezvoltate din Uniunea Europeană care pot oferi salarii mai mari în IT decât în România au taxele către stat mult mai mari decât la noi. Şi atunci nu am făcut nimic. În plus, am şi proiecte personale din care mai scot ceva bănuţi. În afară, nu ia nimeni în calcul că se munceşte pe rupte 12 ore pe zi şi că efectiv nu mai ai timp de altceva”, spune Bogdan care nu înţelege de ce toată lumea îşi doreşte să părăsească ţara. „Dacă eşti bun, reuşeşti oriunde. Asta trebuie să înţeleagă fiecare. Dacă eşti mediocru şi te mulţumeşte asta, atunci poţi alege varianta asta mai simplă de a pleca în străinătate. Eu unul sunt foarte mulţumit de oportunităţile din ţară, dar nu a fost deloc uşor să ajung aici. Îmi petrec foarte mult timp învăţănd, mă menţin tot timpul la curent cu schimbările din domeniu şi nu mă mulţumesc niciodată cu ceea ce ştiu”, conchide Bogdan.
„În IT nu este rău nicăieri în lume, cu atât mai puţin în România”
Pe de altă parte, Sorin Avramescu, un tânăr de 30 de ani, lucrează ca web-designer, în Germania. „Imediat după absolvirea masterului am plecat în Germania. Am reuşit să obţin un job în domeniu printr-o companie de recrutare şi plasare forţă de muncă pentru străinătate. Am 4.800 de euro pe lună şi sunt extrem de mulţumit. Am încercat să-mi găsesc un loc de muncă în România, dar pentru perioada de început mi se oferea un salariu mic şi nu am vrut să accept. Consider că experienţa pe piaţa muncii nu ar trebui să conteze la un interviu, angajatorul al trebui pur şi simplu să te pună la treabă, să vadă ce ştii să faci. În IT lucrurile nu stau rău nicăieri în lume, cu atât mai puţin în România, însă pentru mine aşa a fost să fie”, conchide Sorin.
1.500 de joburi în acest sector pe BestJobs.ro
În momentul de faţă, pe site-ul BestJobs.ro sunt active peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul IT/telecom, multe dintre companiile ce au postat anunţuri recrutând pentru străinătate.
Sunt active 144 de posturi peste hotare, în ţări precum Franţa, Ungaria, Belgia sau Suedia, iar restul pentru piaţa internă. Se caută foate mult dezvoltatori C/C++ sau Java, dar şi specialişti în securitatea reţelelor sau administratori ai bazelor de date.
De exemplu, cei care care doresc să îşi construiască o cariera în IT în Germania, pot aplica la unul dintre locurile de muncă propuse de Avira Soft şi anume Windows Software tester sau Windows Driver Software Developer.
„În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sectorul IT/Telecom a înregistrat o creştere de aproape 50%, în contextul în care în iunie 2011 pe site-ul BestJobs erau active în jur de 1.000 de job-uri în acest domeniu. În România, cel mai mult companiile recrutează game programmers, web designeri sau dezvoltatori de aplicaţii Java”, afirmă Andreea Mihăescu, reprezentanta a BestJobs.ro.
266 de joburi vacante în IT pe portalul Tjobs.ro
În acest moment, pe platforma online Tjobs.ro sunt disponibile 266 de oferte de muncă în domeniul IT, 141 pentru Software şi 125 pentru Hardware.
Pentru Software, 106 de poziţii sunt disponibile în Germania, Danemarca şi Anglia, şi doar 35 în România. Salariile pentru ofertele în străinătate ale acestui departament încep de la 2.500 de euro şi urcă până la 7.000 de euro lunar.
Pentru Hardware, o poziţie este disponibilă în S.U.A. şi 124 sunt disponibile în România. Salariul pentru oferta în străinătate a acestui departament începe de la 1.200 de dolari şi urcă la 1.500 de dolari lunar, în timp ce salariile oferite în România sunt negociabile.
În perioada 13.06.2011 – 01.06.2012, pe platforma online Tjobs.ro, au fost disponibile, în domeniile Hardware şi Software, 954 de oferte de muncă, atât pentru străinătate, cât şi pentru România.
„Salariile oferite în domeniul IT, în perioada menţionată, au pornit, pentru străinătate, de la 1.000 de euro şi au atins un maxim de 7.800 de euro lunar. Sunt, într-adevar, printre cele mai mari salarii din piaţă”, afirmă Brânduşa Ciucă, PR Manager al Tjobs.ro.
Brânduşa Ciucă este de părere că angajatorii din străinătate au un interes ridicat pentru specialiştii IT din România pentru că „sunt printre cei mai buni, se adaptează uşor, sunt flexibili şi creativi, muncesc mult şi respectă deadline-urile”.
Una dintre ofertele din acest domeniu, pe platforma online Tjobs.ro, este cea pentru 2G/3G Script Engineers, în Germania, cu 13 poziţii disponibile. Cerinţele pentru ocuparea unei astfel de poziţii sunt: studii superioare în domeniu, minimum trei ani experienţă, în special în Programare C++, experienţă în dezvoltarea de software pentru 2G/3G/LTE. Salarul începe de la 3.000 de euro şi urcă la 7.000 de euro lunar, în funcţie de experienţă şi aptitudini.
O altă ofertă în acest domeniu, pe platforma online Tjobs.ro, vine din Danemarca, cu 11 poziţii vacante şi se adresează specialiştilor IT cu experienţă în C++, inclusiv STL, C# /ASP.NET (front şi backend). Leafa începe de la 2.500 de euro pe lună şi poate ajunge până la 6.000 de euro pe lună, în funcţie de experienţă şi aptitudini.