Switch – Cum să te schimbi atunci când schimbarea este grea
Te culci într-un final, iar la ora 6.30 ceasul sună. Brusc, planurile în legătură cu micul dejun şi joggingul devin o chestie foarte abstractă. Patul e cald şi nimic nu pare mai important decât să te prinzi cu putere de perna pufoasă.
Îţi intinzi mână sâcâit să apeşi pe snooze. Observi însă cu surprindere că ceasului i-au crescut rotițe, se dă jos în grabă de pe noptieră şi începe să alerge prin cameră, cu sonorul la maxim. Ameţit şi deranjat, te ridici din pat şi porneşti o cursă nebună, în pijamale, după unealta diavolului.
Sună ca un basm cu final nefericit?
Ei bine, ceasul cu pricina chiar există, se numeşte Clocky, a fost inventat de un student la MIT și deși nu este ieftin, se vinde foarte bine.
În cartea Switch, frații Chip & Dan Heath povestesc de ce Clocky este un produs atât de popular. Ceasul cu rotițe ar putea fi vândut doar către o specie schizofrenică: oamenii. Una care decide rațional că cea mai bună decizie e să se trezească dimineața, ca apoi să devieze către un somn prelungit și neproductiv.
Frații Heath și-au conceput cartea în jurul unei metafore străvechi, folosită și de Haidt în The Happiness Hypothesis, aceea a călărețului și a elefantului. Se spune că fiecare dintre noi are două laturi: latura rațională sau călărețul- conștientă, ce deliberează, analizează și se gândește la viitor și una emoțională sau Elefantul, ce simte durerea și plăcerea și acționează instinctiv.
Închipuiți-vă că, pentru ca schimbarea să se petreacă, e nevoie să stăm de vorbă cu un omuleț serios (eul analitic) și să punem țara la cale. Însă ca lucrurile să se urnească, mai avem de convins un elefant de câteva tone că direcția spre care mergem e bună. Elefantul trebuie să fie motivat, să-i fie clare beneficiile schimbării și să nu fie speriat de ea. Deși se mișcă greu, este singurul care face lucrurile să se întâmple.
Un rol important în interacțiunea călăreț- elefant este cărarea pe care urmează să mergem spre obiectiv. Autorii spun că majoritatea problemelor legate de schimbare țin de mediul, de situații și mai puțin de oameni. De aceea, pentru a face schimbarea mai ușoară, e nevoie să reducem fricțiunile din mediu și în același timp să sprijinim nevoile călărețului și ale elefantului.
Switch ne învață câteva tehnici de a genera schimbarea în comportament, ținând cont de diviziunea rațional-emoțional.
Găsește poveștile de succes (Finding bright spots)
Într-o mare de drame și catastrofe, găsește acea zona în care lucruri merg bine și extrage de acolo bunele practici.
Limpezește calea (Scripting critical moves)
Călărețului îi place mai mult să analizeze și mai puțin să facă. Traduce începutul oricărui proces în acțiuni clare ce pot fi făcute imediat.
Arată destinația (Pointing to the destination)
Când are o viziune clară a scopului final, călărețul nu mai stă pe gânduri și începe să se gândească cum să facă lucrurile să se întâmple.
Găsește emoția (Finding the Feeling)
Elefantul este pus în mișcare de emoții, așa că e important să lucrezi cu sentimente puternice pentru a trece la acțiune.
Micșorează schimbarea (Shrinking the change)
Elefantul se sperie repede de obiective greu de atins. Sparge problema în pași mici și arată progresul, pe măsură ce se întâmplă.
Fii atent la mediu (Minding the environment)
Oamenii sunt mult mai afectați de ce îi înconjoară decât recunosc sau cred. Pentru a face elefantul să meargă, simplifică procele și transformă mediu într-un prietenos față de scopurile tale.
Dezvoltă obiceiuri (Building Habits) ce te ajută în schimbarea ta sau a altora.
Folosește-te de acțiuni mici, repetabile, ca declanșator pentru schimbări mari. De exemplu, aranjează-ți hainele pentru jogging de seară pentru a doua zi.
Adună trupele (Rallying the Heard)
O dată ce ai urnit un grup în direcția bună, lasă-l să se desfășoare după propriile reguli și să-și dezvolte un limbaj comun.
Se spune că schimbarea e grea. Că totul din noi se opune noului. Cu toate astea, nou-născuți vin pe lume în fiecare zi, dând peste cap complet viața părinților lor, iar aceștia sunt recunoscători. Ne luăm joburi noi, ne mutăm în alte țări, divorțăm. Facem schimbări uriașe cu un curaj nebun, cu toate astea nu ne putem lasă de fumat, nu ne urnim niciodată să facem curat în sufragerie și ne abținem cu greu de la dulciurile interzise. Switch merită citită pentru că ne ajută să conștientizăm interacțiunea dintre călăreț și elefant și ne spune cum putem, prin disciplină și self-awarness, să preluăm controlul asupra vieții noastre.