„Este important ca femeile să nu cadă în capcane sociale”
Aţi început să lucraţi în 1992 ca economist în cadrul Romtrans, contractor pentru UPS, iar după zece ani sunteţi manager în UPS. Sunt femeile mai fidele în carieră?
Este greu de spus. Cred că ține mai mult de caracter și cred că mă regăsesc în actualul loc de muncă. În plus, lucrez zilnic cu o echipă formată preponderent din bărbați și colaborarea noastră este bună, iar sprijinul lor este foarte important pentru mine. Dacă vorbim de fidelitate în ceea ce privește un job, indiferent că ești bărbat sau femeie, aceasta ţine, în primul rând, de persoană şi vine din identificarea acesteia cu valorile companiei.
Activaţi într-un domeniu considerat mai degrabă specific bărbaţilor. Cum aţi resimţit acest lucru ca femeie?
Am fost educată să respect valoarea muncii și am învățat să fac lucrurile cât mai bine, iar aceste principii m-au ajutat foarte mult în viață. Nu cred într-o lume a femeilor și una a bărbaților în business, niciodată nu m-am lăsat călăuzită de prejudecăți, iar astăzi conduc o companie de talie internațională în domeniul transportului. Munca mea reprezintă o adevărată provocare – iar renumele „doamna de fier” din domeniul logisticii internaționale consider că mi se potrivește. Sunt mândră că pot face ceea ce fac.
Cum arată o întâlnire internaţională a managerilor UPS?
Întâlnirile sunt organizate pentru dezvoltare personală și profesională, precum și discuții de strategie. Îmi face plăcere că la aceste întâlniri aduc o pată de culoare, în multe situații fiind singura femeie.
Se schimbă ceva în atitudinea, vestimentaţia unei doamne care se învârte într-o lume preponderent masculină?
Pentru mine vestimentația ține de caracter și personalitate și nu de locul de muncă. Recunosc că poziția mă obligă în unele situații să adopt un anumit cod vestimentar, dar care întotdeauna are o tușă personală. Îmi place să fiu elegantă și feminină prin accesoriile pe care le folosesc.
Aţi fost vreodată sprijinită în carieră de un bărbat? Dar de o femeie?
În parcursul carierei mele am avut susținere și oameni care au crezut în mine, atât bărbați, cât și femei. Mai important este că am avut modele, în special din familia mea. Ei sunt cei care m-au învățat să duc orice lucru la bun sfârșit și să îl fac cât mai bine. A intervenit și autoeducația și am înțeles că în orice situație trebuie să fiu eu și să rămân fidelă principiilor mele.
Sunteţi division manager pentru România, Grecia și Balcani. Există diferenţe de cultură în raporturile faţă de o femeie manager?
Aria geografică pe care o am în coordonare are similitudini în cultură și modul de viață. Diferențele însă există și mă bucur că am ocazia să le descopăr, să le înțeleg. Am o deosebită mulțumire că am ocazia să trăiesc această experiență culturală care mă ajută enorm în dezvoltarea mea personală și profesională.
V-aţi implicat în diverse acţiuni de responsabilitate socială. De ce credeţi că sunt importante pentru o companie?
Responsabilitatea socială este una dintre valorile cu care m-am identificat și care îmi face mare plăcere să o văd dezvoltându-se și în România, dar și în celelalte țări din aria de responsabilitate. Ne mândrim că în fiecare an acțiunile noastre au mai mulți participanți, din ce în ce mai entuziaști (angajații din cadrul companiei). M-a marcat profund prima experiență pe care am avut-o anul trecut cu colegii din Grecia, unde participarea angajaților și a membrilor familiilor lor a fost impresionantă (70% dintre angajați plus aproximativ 30 membri ai familiilor lor). Îmi face plăcere să fiu de fiecare dată alături de colegi la aceste acțiuni și să aducem bucurie comunităților, să petrecem timp liber împreună și să ne cunoaștem „altfel”.
UPS are un program de dezvoltare pentru femeile din conducere. Credeţi că aceste tipuri de programe de susţinere sunt necesare?
UPS îmbrățișează programe de promovare a diversității culturale și a femeilor pentru poziții de conducere. Unul dintre aceste programe se numește Women’s Leadership Development, un program care implică existenţa unui protejat şi a unui mentor. Mă bucur că am fost inclusă în acest program și indiferent de poziția pe care o ocupi – protejat sau mentor – este un proces de învățare și dezvoltare pentru ambii. Și cred că astfel de programe de susținere sunt necesare, pentru că femeile s-au confruntat cu anumite prejudecăţi la un moment dat în viaţă. Din fericire, eu am avut un mediu pozitiv de evoluţie în carieră, chiar la un moment dat şeful meu era femeie, iar şeful ei era tot o femeie. Așadar, este important ca femeile să nu cadă în capcane sociale sau să dezvolte mentalități deloc benefice pentru ele.
Câte ore pe zi acordaţi serviciului şi cât vieţii private?
Câte sunt necesare. Am capacitatea de a echilibra cele două zone, ambele extrem de importante pentru mine şi care se susţin una pe cealaltă. Sunt perioade în care responsabilitatea profesională cere sacrificii, iar răsplata timpului petrecut cu cei dragi şi a binemeritatelor vacanţe este imensă!
Ce hobby-uri aveţi?
Îmi place foarte mult să citesc şi să călătoresc. Ambele experienţe îmi oferă posibilitatea de a lua contact, fie real, fie imaginar, cu o diversitate nu doar de peisaj, ci şi umană şi culturală, care îmi modelează spiritul şi mă ajută să mă definesc mai bine ca persoană.
Iulia Gabriela Nartea şi-a început activitatea în industria transporturilor în anul 1992, ca economist la departamentul de transporturi speciale din cadrul Romtrans, contractorul de servicii autorizat pentru UPS în România. În aprilie 2008 UPS a achiziţionat Trans Courier Service, care a devenit astfel UPS România, iar Iulia Nartea a fost numită Country Manager. Acum este UPS Division Manager pentru România, Grecia şi Balcani.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici