10 oameni care au muncit enorm pentru a reuși
1. Michael Jordan, legendarul baschetbalist american, este mereu pe primele locuri atunci când se vorbește despre oameni la superlativ, indiferent de domeniu. Se spune despre Jordan că avea un psihic tare ca piatra și era un sportiv perfect din punct de vedere fizic. Numai că superstarul NBA a muncit enorm, chiar și în vacanțele dintre sezoane. Antrenorul său de atunci, Phil Jackson, spunea că Michael nu avea un stop șut prea grozav atunci când a intrat în NBA, dar s-a antrenat din greu în vacanță, executând sute de astfel de aruncări în fiecare zi, până când a atins perfecțiunea. Jackson îi contura caracteristicile lui Jordan nu prin talentul său, ci prin modestia cu care a acceptat mereu să muncească.
2. Howard Schultz, CEO-ul companiei Starbucks, continuă să muncească și după ce ajunge acasă, chiar și după 13 ore petrecute la birou. Probail că Howard Schultz consumă multe produse proprii pentru energia de care dă dovadă în munca sa. De când încearcă să relanseze compania, Schultz apare la birou la ora șase dimineața și stă până la ora șaspte. Însă frecvent își programează întâlniri cu angajații până seara târziu. Duminica este zi de lucru pentru el, iar sâmbăta răspunde la sutele de mailuri pe care le primește de la angajați.
3. Patronul clubului de baschet Dallas Mavericks, simpaticul Mark Cuban, nu și-a mai luat o vacanță de șapte ani, de când a început prima sa afacere. La prima vedere, succesul uimitor al lui Cuban provine dintr-o lovitură norocoasă. El și-a vândut compania atunci când companiile de tehnologie au atins cotații de vârf. Numai că domnul Cuban muncești din greu, chiar și în timpul nopții, citește despre software-uri noi, scrie pe blog și este prezent la toate meciurile echipei pe care o patronează, ca și cum ar fi antrenor secund.
4. CEO-ul companiei GE, Jeffrey Immelt, a muncit în ultimii 24 de ani aproape 100 de ore în fiecare săptămână. De aceea a fost supranumit Managerul Bionic într-un articol apărut în Fortune, din anul 2005. Immnelt nu muncește haotic, ci își structurează fiecare zi de lucru, programându-și exact întâlnirile. Apare la birou la 5:30 dimineața, iar în timp ce lucrează la sala de forță citește ziarele sau se uită la știri.
5. Șeful de la Apple, Tim Cook, scrie mailuri angajaților săi începând cu ora 4 30 dimineața. Steve Jobs i-a lăsat o moștenire foarte grea lui Cook, însă acesta muncește din greu pentru ea. Se spune despre Cook că a fost întotdeauna un workaholic. Dintr-un material apărut în revista Gawker reiese că domnul Cook vine primul la birou și pleacă ultimul. De multe ori folosește serile de duminică pentru întâlniri cu angajații. Desigur, luni este o zi normală de lucru.
6. Carlos Ghosn, CEO-ul la Nissan și Renault, călătorește 150 000 de mile pe an. Revista Forbes, care a scris despre Ghosn un articol amplu, a descoperit că șeful celor două branduri muncește peste 65 de ore pe săptămână și își petrece peste 48 de ore pe lună zburând. Strategiile sala de la Nissan au devenit studii de caz.
7. Venus și Serena Williams își încep antrenamentele de tenis la ora șase dimineața. Asta de când au împlinit șapte sau opt ani. Probabil că așa au reușit să domine tenisul feminin atâția ani la rând. Practic, cele două au crescut pe terenul de tenis. Antrenamentele începeau înainte de programul școlar, apoi, după orele petrecute în clasă, cele două se întorceau pe terenul de tenis.
8. Marissa Mayer, acum CEO la Yahoo, a muncit uneori și 130 de ore pe săptămână pe vremea când era la Google. Programul Marissei este aproape incredibil. De multe ori a dormit cu capul pe birou și a făcut dușuri “strategice” pentru a reuși să rămână trează. Chiar și criticii ei admiteau că stătea permanent la birou, 24 de ore, șapte zile din șapte. Asta i-a adus unul dintre cele mai mari salarii din lumea tehnologiei.
9. Indra Nooyi, CEO la Pepsi, a muncit ca recepționistă la cimitir în timp ce făcea facultatea la Yale. Indra a ajuns acum una dintre cele mai puternice femei de business din lume. În timp ce făcea facultatea, doamna Nooyi mucea de la miezul nopți până la cinci dimineața. Acum apare la birou la ora șapte și rareori pleacă înainte de a se înnopta. Ea lucrează și de acasă și și-ar dori ca ziua să aibă 35 de ore, pentru că i-ar placea să aibă și mai mult timp. În tot acest timp Indra se ocupă și de educația celor două fiice pe care le are.
10. Poreclită Caveirao, ceea ce în argoul brazilian este numele unei mașini blindate folosită de poliție, Maria Das Gracas Silva Foster, CEO al companiei petroliere Petrobras, este o workaholică de renume. Ea a intrat în companie în anul 1978, ca stagiar, iar în copilărie colecta căni și le vindea pentru a face rost de bani pentru școală. Doamna Das Gracas este un exemplu motivațional pentru pătura inferioară a Braziliei.